Košute u potrazi za hranom na obali Tare

 Košute u potrazi za hranom na obali Tare

Foto: Portal Mojkovac

Veliki snijeg koji je ovih dana pao na sjeveru zemlje, napravio je dosta problema kako stanovništvu, tako i životinjama.Ovih dana na potezu magistralnog puta Mojkovac – Kolašin na samoj obali rijeke Tare mogu se uočiti košute koje su se zbog ogromnog snijega na planini Bjelasici spustile, da bi mogle da funkcionišu tj kreću se i potraže hranu, prenosi Portal Mojkovac.

Za njih je to veliki problem i borba za preživljavanjem, ali za slučajne prolaznike je zaista zanimljivo i dirljivo, da putnici oduševljeni njihovom ljepotom i plemenitošću ne kriju zadovoljstvo i u velikom broju stanu pored puta i uživaju gledajući ih i fotografisati.  

Naša ekipa je bila na terenu i okom kamere zabilježila nekoliko košuta na obali Tare, a takođe zatekla ekipu službe zaštite Nacionalnog parka Biogradska Gora na terenu i obavila razgovor sa šefom zaštite Nacionalnog parka, Milem Rnkovićem.

Nažalost, ima i one druge strane nesavjesnih građana koji na neki način žele ugroziti ovu zaštićenu vrstu životinja, ali službe zaštite Nacionalnog parka Biogradska Gora su stalno na terenu, obilaze ih i na svaki mogući način trude se da sačuvaju tu plemenitu divljač, kojoj osim zaštite nose hranu i na taj način brinu o njihovim životima.

Mile Rnković sa svojim timom sa oduševljenjem priča o životinjskoj vrsti koju ima prelijepa Biogradska Gora i ističe da će i dalje nastaviti da rade na zaštiti životinjske vrste.  

Zahvalio je svim ljudima koji im u tome pomažu, a naročito pohvalio odličnu saradnju sa policijskim službenicima u Mojkovcu i Kolašinu, kao i sa lovačkim udruženjima.

Takođe, moramo napomenuti da se rukovodstvo Nacionalnog parka na čelu sa direktorom Rajkom Golubovićem zahvalio na medijskoj podršci našeg Portala i iskoristio priliku da zahvali svojim radnicima što na najbolji mogući način krajnje profesionalno, odgovorno, ali i iscrpno u ovim teškim vremenskim uslovima, obavljaju svoj dio posla i pozvao sve građane da savjesno i odgovorno pristupe i pomognu zaposlenim u očuvanju životinjske vrste, koju Biogradska Gora posjeduje.

Nadamo se da će se vremenske prilike narednih dana stabilizovati i da će košute moći bezbjedno poći ka svom domu, a to je prelijepa planina Bjelasica.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još