Abazović otvara naučnu konferenciju u Beogradu

 Abazović otvara naučnu konferenciju u Beogradu

Foto: FOS Media

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović govoriće na otvaranju Međunarodne naučne konferencije „Poboljšanje: spoznaja, moral i raspoloženje“ koja se danas i sjutra održava u Beogradu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Međunarodnu naučnu konferenciju organizuje Centar za bioetičke studije u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu.

Kako je najavljeno, uz Abazovića, na otvaranju će govoriti i prof. dr Vojin Rakić, redovni profesor, direktor Centra za bioetičke studije, šef UNESCO Katedre za bioetiku za Evropu i predsjednik Radne grupe Univerziteta u Kembridžu za bioetičku edukaciju, kao i Baroness Lady Finlay, članica Gornjeg doma Britanskog parlamenta.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore je izjavio da mu predstavlja veliku čast otvoriti tu međunarođnu naučnu konferenciju.

„Radujem se dijalogu oko filozofsko-etičkih tema sa naučnicima sa najprestižnijih svijetskih univerziteta“, kazao je Abazović.

On je kazao da će uskoro predstaviti i svoju studiju o etici koju već dugo vremena priprema, te da će ovo biti dobra prilika da testira pojedine hipoteze iz pomenute studije.

„Hvala organizatorima što su mi ukazali ovu jedinstvenu priliku. Trudiću se da opravdam povjerenje“, zaključio je Abazović.

Organizator međunarodne konferencije – Centar za bioetičke studije, je globalna naučna institucija koja ima sjedište u Beogradu i čiji su pridruženi članovi najpoznatiji svjetski bioetičari poput Pitera Singera, Džona Herisa, Artura Kaplana, Erika Perensa i Ingmara Persona.

Bioetika je naučna disciplina koja proučava ljudsko djelovanje u odnosu na život. To je interdisciplinarno razmišljanje o temama ljudskog zdravlja, smrti, života, okoline, odnosa prema životinjama, razvoja nauke, politike i ekonomije u kontekstu života.

Na godišnjoj konferenciji koja se tradicionalno od 2012. održava u Beogradu, učestvovaće mnogi poznati naučnici sa nekoliko najprestižnijih Univerziteta, poput Katrien Devolder (University of Oxford), Julian Savulescu (University of Oxford), Arthur Caplan (New York University), James Hughes (University od Massachusetts), Jesse Gray (Colorado State University), Sarah Chan (University of Edinburgh), Anders Sanderberg (University of Oxford), Jonathan Pugh (University of Oxford) i mnogi drugi naučnici sa brojnih najprestižnijih svjetskih naučnih instituta.

Iz Vlade podsjećaju da je Abazović doktorirao na Univerzitetu u Sarajevu na temi „Globalna politika – Etički aspekti globalizacije“.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još