Agrobiznis centar Kolašin: Povećan broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava

 Agrobiznis centar Kolašin: Povećan broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava

Foto: Agrobiznis centar

Novina u opštini Kolašin o kojoj se malo pričalo, odnosno, samo je objavljena informacija da je otvorena ta kancelarija, jeste osnivanje „Agrobiznis info centar“. Kako ta kancelarija posluje, kome je namijenjena, da li je opravdala svoje postojanje, u razgovoru za Portal Kolašin pričaju zaposleni Bojan Despotović i Žana Mirković.

„Agrobiznis info centar je počeo sa radom 01.VIII 2019. korisnici usluga agrobiznis info centra su registrovana poljoprivredna gazdinstva sa teritorije opštine Kolašin, kao i ona poljoprivredna gazdinstva koja ulaze u proces registracije a kojima zaposleni u Agrobiznis info centru pomažu u prikupljanju potrebne dokumentacije“, kazao je Despotović dodajući da od otvaranja Agrobiznis info centra, na teritoriji opštine Kolašin registrovalo se 50-ak novih gazdinstava.

„Sada već imamo 280 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Već u prvoj nedelji rada, Agrobiznis info centar je počeo sa obilaskom poljoprivrednih proizvođača na terenu, smatrajući da se na taj način najbolje mogu sagledati svi problemi naših poljoprivrednika, kao i same potrebe poljoprivrednih proizvođača, pa je na osnovu tih potreba i kreiran program podsticajnih mjera u poljoprivredi za prošlu godinu, koji je po prvi put za opštinu Kolašin iznosio 70,000.00 eura“, istakao je on.

Na osnovu potreba samih poljoprivrednika, kaže Despotović, najveći dio sredstva je usmjeren na nabavku potrebe opreme kao i drugim potrebama poljoprivrednih gazdinstava i to: pomoć pri nabavci poljoprivredne mehanizacije (samohodnih kosačica i plastilica), pomoć za adaptaciju ili izgradnju štalskih objekata ili objekata za preradu mlijeka na gazdinstvu. Zatim pomoć pri nabavci fotovoltažnih sistema ili agregata na katunima, pomoć pri nabavci aparata za mužu, pomoć registrovanim pčelarima na teritoriji opštine Kolašin pri nabavci pčelarske opreme, pomoć pri osiguravanju poljoprivrednih grla i zasada kao i podrška za početak bavljenja poljoprivredom (stočarstvom).

„Kroz program podsticajnih mjera u poljoprivredi na teritoriji opštine Kolašin tokom minule godine, a u cilju smanjenja posljedica izazvanih pandemijom novog virusa u cilju poboljšavanja poljoprivrede a samim tim i zadovoljavanja osnovnih potreba stanovništva lokalna samouprava je opredijelila i 20.000,00€ za pomoć poljoprivrednim gazdinstvima pri nabavci sjemenskog materijala“, istakao je on.

„Pored navedenih aktivnosti u kancelariji Agrobiznis info centra su se predavali zahtjevi za razvojne premije u stočarstvu kao i zahtjevi za premije za preradu mlijeka na gazdinstvu, a zaposleni u istom su radili i terenske kontrole istih, neposredno prije isplate sredstava od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede“, istakla je Mirković.

Aktivnosti Agrobiznis centra, napominje Mirković, vezane su i za pomoć u prikupljanju dokumentacije kao i pomoć pri izradi biznis planova, korisnicima zainteresovanim za IPARD projekte, kao i pomoć pri sakupljanju dokumentacije i izradi biznis planova korisnicima prilikom prijave na program ženskog preduzetništva, a čija ideja ima veze sa poljoprivredom.

„Takođe u našoj kancelariji pružamo i savjetodavne usluge iz oblasti stočarstva i biljne proizvodnje. Obzirom da je kroz program podsticajnih mjera na teritoriji opštine Kolašin za 2021-u opredijeljeno 80.000,00€, nadamo se još većem interesovanju naših sugrađana za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom“, kaže ona dodajući da su se ona i njen kolega Despotović, opredijelili za poljoprivredu iz razloga što perspektivu Opštine Kolašin, sa svim prirodnim potencijalima koje posjeduje, pored turizma vide i u jakoj poljoprivredi.

„Smatramo da svojim doprinosom možemo uticati na još veći razvoj stočarstva i biljne proizvodnje“, zaključili su zaposleni u kancelariji Agrobiznis centra – Kolašin.

Avatar

Admin

Pročitajte još