Aktivisti „Čuvari Sinjajevine“ traže od nove Vlade da se Sinjajevina proglasi parkom prirode

 Aktivisti „Čuvari Sinjajevine“ traže od nove Vlade da se Sinjajevina proglasi parkom prirode

Foto: Sačuvajmo Sinjajevinu

Aktivisti za zaštitu Sinjajevine, navode na svojoj Facebook stranici „Sačuvajmo Sinjajevinu“, da su danas uputili inicijativu za dopunu Sporazuma o programskim prioritetima ekspertske Vlade liderima pobjedničkih koalicija koje treba da formiraju novu Vladu Crne Gore.

Dopis je poslat Zdravku Krivokapiću lideru koalicije Za budućnost Crne Gore, Aleksi Bečiću lideru koalicije Mir je naša nacija i Dritanu Abazoviću lideru koalicije Crno na bijelo.

Njihov dopis prenosimo u cijelosti:

Danas je crnogorska javnost upoznata sa Sporazumom o programskim prioritetima ekspertske vlade, koji obuhvata 13 tačaka, a koji prema najnovijim informacijama nije konačan dokument. Ovom prilikom Vam se obraćamo sa predlogom za dopunu pomenutog dokumenta, a koji bi bio uvršten kao stavka nakon tačke devet (9) koja se odnosi na trajnu zabranu izgradnje mini hidroelektrana, te glasio:

*Poništavanje odluke o proglašavanju Sinjajevine za vojni poligon i proglašavanje te planine za regionalni park prirode.

Kao što ste upoznati na Sinjajevini već 42 dana traju narodne straže koje onemogućavaju da se na toj planini izvrši vježba koja bi podrazumijevala minobacačka gađanja, a sve sa ciljem da se zaštiti jedinstvena priroda te planine i stočarske zajednice koje na njoj žive u katunima.

Smatramo da je neophodno da novim sporazumom nove vlasti bude obuhvaćeno i suštinski važno pitanje uspostavljanje vojnog poligona na planini Sinjajevini, koje bi predstavljalo uništavanje jedinstvenog ekosistema u sastavu Biosferinog rezervata rijeke Tare pod zaštitom UNESCO, uništavanje javnog dobra od neprocjenjivog značaja za obnovu i razvoj stočarstva i turizma u Crnoj Gori, kao i kršenje cijelog niza međunarodnih propisa koje je Crna Gora dužna da poštuje…

Srdačno Vas pozdravljamo sa Sinjajevine i molimo da uvažite našu inicijativu.

Avatar

Admin

Pročitajte još