Alpinizam je najljepša priča njegovog života koju korona nije mogla da zaustavi (FOTO i VIDEO)

 Alpinizam je najljepša priča njegovog života koju korona nije mogla da zaustavi  (FOTO i VIDEO)

Foto: Privatna arhiva

Pandemija virusa korona uticala je negativno na sve sfere života dok je mnogima i sam kvalitet življenja sasvim poremećen. Ipak istinski ljubitelji prirode i sporta nijesu dozvolili da im korona poremeti planirane aktivnosti. Tako je i alpinista Željko Pejović uprkos koroni nastavio da osvaja planine i da na društvenim mrežama dijeli doživljaje sa svojim prijateljima i pratiocima.

U razgovoru za Portal Kolašin, on je kazao da kada su u pitanju aktivnosti koje on radim, tu prije svega misli na sportove u prirodi, kao što su: kanjoning, slobodno penjanje, planinarenje, zimi turno skijanje i zimski usponi. Kako kaže u komercijalnom smislu pandemija se loše odrazila na pomenute aktivnosti, ali ima i „dobra“ strana ove cijele situacije…

„Epidemija virusa korona je kako meni tako i drugim ljudima koji se bave sličnim stvarima dala mnogo više vremena za istraživanje a samim tim i širenje ponude. Tako na primjer ovoga ljeta smo na teritoriji opštine Kolašin pronašli 4 nova kanjona, izuzetne ljepote i potencijala za ovaj vid turističke ponude. Takođe neke stare, odnosno, čobanske zaboravljene staze koje će planinarima približiti ljepote krajeva koji su do sada bili nepoznanica za većinu. Mišljena sam da je i naš narod, ljudi iz Crne Gore u ovoj situaciji shvatio malo šta ove aktivnosti mogu značiti za njihovo zdravlje, psihički odmor… Tako da ova pandemija nije donijela samo probleme već i neke stvari koje su nas podstakle na razmišljanje i brže rješavanje nekih problema“, kazao je Pejović.

Podsjećanja radi, Pejović je bio jedan od pet članova ekspedicije koja je osvojila vrh Elbrus (5642 mnv) na Kavkazu. On je takođe ostvario i svoj san tako što se sa “vrha Evrope” skijama spustio do baznog logora.

Kada je riječ o slobodnom penjanju, sportu koji Pejović promoviše sa klubom “Highlander” iz Kolašina kaže da je ljepota tog sporta – potpuna sloboda.

„Osim vrha stijene jedino ograničenje je ono u vašoj glavi, psiha, rekli bi penjači. Bez obzira jeste li aktivni sportista, rekreativac ili ste se potpuno zapustili probajte, popnite se, umrite od straha i vjerujte život će vam se okrenuti u trenutku”, opisuje Pejović.

On podsjeća da u Kolašinu postoje idealni tereni za taj sport. Stijena se nalazi u Biočinovićima na 2 km od Kolašina prema ski centru “Kolašin 1450”. Poligon se sastoji od dva sektora od kojih je prvi blizu puta a drugi udaljen 15-tak minuta hoda šumskom stazom. Sektor 1 obuhvata 10 smjerova od +4 do 8+/9- stepeni težine i napominje da su stazu trasirali i uredili francuski alpinisti Rado Jovanović i Catrin Coque.

Ipak, Pejović upozorava one koji žele da se oprobaju u ovom sportu da je vrlo je važno da budu u pratnji stručnog lica, koje će ih upoznati sa opremom i načinom kako se koristi.

,,Kada je u pitanju oprema neophodno je imati: alpinističke pojaseve, dinamičko uže, kacige, gurtne, duple karabinere, penjačice, “osmice” ili “puževe” (tehničke stvari). Za slobodno penjanje potrebno je dvoje“ ističe on.

Za Pejovića Alpinizam je najljepša priča njegovog života…

“Uopšte, ekstremni sportovi su moja opsesija, sa još nekoliko drugova iz Outdoor kluba „Highlander“ trudim se da različitim projektima približim I sugrađanima sve mogućnosti našeg kraja za neki od tih sportova ima ih mnogo. Alpinizam sam zavolio zahvaljujući Miju Kovačeviću, nekadašnjem predsjedniku Planinarskog saveza od kojega sam mnogo naučio. Međutim , novac je teško naći jer su sve ekspedicije , a li I oprema vrlo skupe“, kazao je Pejović koji je do sada osvojio za „obične ljude“ nedostižne vrhove i to Damavand u Iranu, visok 5.761 i Mon Blan- Grosglokner, najviši vrh Austrije.

Inače treba podsjetiti da je klub “Highlander” iz Kolašina uz podršku Regionalne Razvojne Agencije za Bjelasicu i Komove, zaslužan za svojevrsnu atrakciju u centru Kolašina, koja je postavljena prije više godina a to je zid za urban climbing na zgradi Spomen doma. To je jedno od rijetkih „osvježenja“ u turističkoj ponudi koju je Kolašin dobio zahvaljujući ljubiteljima sporta i prirode.

Avatar

Admin

Pročitajte još