Bakić: RTV Kolašin vrši brojne nezakonite radnje

 Bakić: RTV Kolašin vrši brojne nezakonite radnje

Foto: Demokrate

Na sjednici Savjeta RTV Kolašin održanoj 15.11. na Dnevnom redu se između ostalog našla i predložena sistematizacija radnih mjesta ovog preduzeća sa 7 radnih mjesta što bi na godišnjem nivou građane Kolašina, uz najavljenu platu za direktora tog preduzeća, koštalo preko 80 hiljada eura čime bi se dodatno opteretio budžet opštine znajući da će osnivač biti glavni finansijer ovog preduzeća, navodi se u saopštenju OO Demokrata Kolašin koje potpisuje odbornica Zorana Bakić.

„Kako smo već ranije upozoravali građane Kolašina da novoosnovano opštinsko preduzeće DOO RTV Kolašin vrši brojne nezakonite radnje u cilju zadovoljenja ličnih interesa određenog broja pojedinaca na čelu sa vd direktorom Dragoslavom Jeknićem, u tom maniru nastavljaju da izvode pravne vratolomije i ovih dana pod dirigentskom palicom vladajuće koalicije na lokalnom nivou DPS-GB-SD“, ističe Bakić u saopštenju.


Kako kaže Bakić, građani Kolašina će brzo saznati nepoznanicu za šta je potrošeno 6000€ koje je opština prebacila Jeknićevoj RTV Kolašin kao i to koje je konsultantske usluge obavljao u opštini Kolašin i za Milosava Bulatovića kao i koliko je sredstava po tom osnovu primio, obzirom da Savjet neistinitim saopštenjima pokušava da obmane još jednom građane Kolašina tvrdeći da Jeknić do sad nije imao nikakvu naknadu za svoj rad.

„Jasno je da aktuelna DPS-GB-SD ima namjeru da u potpunosti uništi stabilnost javnih finansija, zato ih pozivamo da ni u primisli ne pokušaju brojna zapošljavanja u partijskom radiju“, ističe ona dodajući da je Savjet između ostalog trebao da usvoji izmjene Statuta ovog pravnog lica.

„ Izmjene Statuta bi se odnosile na imenovanje direktora kako bi se zaobišla procedura koja je uobičajna prilikom izbora direktora preduzeća čiji je osnivač opština, a koja podrazumijeva da na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi i Statuta opštine Kolašin Skupština daje saglasnost na imenovanje direktora svih opštinskih preduzeća. Dakle, kako na izbor direktora DOO Vodovod i kanalizacija, i DOO Komunalno Skupština daje saglasnost, ne vidimo razlog da ista procedura ne važi i za ovo privredno društvo“, navodi Bakić u saopštenju.

Još jedna pravna besmislica, ističe ona, odnosi se na finansiranje RTV a, objašnjavajući da je Odlukom o osnivanju u članu 36 definisano da iznos sredstava opredijeljenih za RTV određuje se ugovorom o pružanju javnih usluga koji potpisuje predsjednik opštine i predsjednik savjeta lokalnog javnog emitera pri čemu se ugovor mora potpisati prije nego što nadležni organ opštine pripremi nacrt budžeta opštine Kolašin za prvu narednu godinu trogodišnjeg perioda na koji se ugovor odnosi.

„Uzimajući u obzir činjenicu je nacrt budžeta već stavljen na javnoj raspravi gdje možemo vidjeti da transfer opštine ovom preduzeću iznosi 20 hiljada, a kako pomenutog ugovora nema, zaključujemo da lokalna uprava nastavlja da vrši pravno nasilje zarad pokretanja partijskog radija“, zaključila je Bakić.

Podsjećanja radi, Skupština opštine Kolašin donijela je odluku još davne 2014. godine, tačnije 31. marta, da se osniva društvo sa ograničenom odgovornošću Lokalni javni emiter „Radio i televizija Kolašin“. Od tada pa do današnjeg dana, Kolašin i dalje nama svoju televiziju, a građani grada na Tari su najviše uskraćeni u pogledu praćenja zasjedanja lokalnog parlamenta.

Takođe je i Šef odborničkog kluba Demokrata Vladimir Martinović prije par nedelja podnio Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama žalbu zbog ćutanja uprave, jer im Savjet Radio televizije Kolašin nije dostavio dokumentaciju traženu 28. septembra. Martinović je u ime Odborničkog kluba tražio od Savjeta odluku o zaradi v.d. direktora RTV Dragoslava Jeknića, kao i saglasnost Ministarstva finansija na tu odluku.

Foto: Podnesak
Foto: Biznis plan RTV Kolašin

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još