Bare Kraljske – Mještani poručili da nema nastavka gradnje mHE

 Bare Kraljske – Mještani poručili da nema nastavka gradnje mHE

Foto: Privatna arhiva

Nastavak radova na mHE u Kraljskim Barama, pokušala je jutros grupa radnika iz preduzeća Igma Grand, tvde mješatani.

U tom selu su još prije četiri mjeseca stražama i protestima spriječili gradnju mHE na tri vodotoka, za koje je koncesiju dobila firma Dekar.

Nakon razgovora sa mještanima i upozorenja radnici su se vratili.

Mještani Kraljski Bara poručuju da nema nastavka gradnje ni pod kojim uslovima. Oni od države traže raskid koncesionog ugovora i poništavanje svih dozvola za mHE.

Podsjećaju da su podnijeli krivičnu prijavu „zbog krađe rijeke Čestogaz“. O tome su jutros obavijestili i predstavnike izvođača radova. Kako tvrde taj vodotok ne pominje se ni u koncesionom ugovoru ni u dozvolama, a koncesionar namjerava da ga stavi u cijevi. Pored toga, kažu mještani, na terenu su cijevi značajno većeg prečnika, od onih koje se pominju u dokumentaciji za mHE.

Mještani su još prije više od mjesec dana istakli da se nadaju da će nova Vlada, odnosno predloženi ministar ekologije Ratko Mitrović, doći u Bare Kraljske i da će pružiti mještanima podršku. Njihova očekivanja se zasnivaju na tome, jer je Mitrović projektant sve tri mHE u Barama Kraljskim a nedavno je za medije izjavio da „takav model proizvodnje električne energije danas smatra neprihvatljivim.“.

Predsjednik MZ Bare Kraljske Milovan Labović je takođe poručio, kao predstavnik svih mještana da nema nastavka radova na protestu održanom 9. novembra.

„Naši protesti se neće zaustaviti sve dok se ne raskine koncesioni ugovori. Na Čestogazu je napravljena čista krađa. Krade se javno dobro, uzurpirana je privatna imovina, na terenu su „predimenzionirane“ cijevi. Ovo je prava šansa za novu Vladu da dokaže da će se stvari raditi u okviru zakona, pošto je činjenica da je više puta prekršen vezano za ove projekte…“, poručio je sa današnjeg skupa predsjednik MZ Bare Kraljske Milovan Labović.

Avatar

Admin

Pročitajte još