Bečić: Sporazum garantuje brži napredak u evropskim integracijama

 Bečić: Sporazum garantuje brži napredak u evropskim integracijama

Foto: Demokrate

Sporazum koji su nakon izbora potpisali nosioci tri liste koje čine parlamentarnu većinu, garantuje brži napredak Crne Gore u evropskim integracijama i nastavak njenog prozapadnog i evroatlantskog kursa, poručio je lider Demokrata Aleksa Bečić, prenosi portal FOS Media.

On je na onlajn konferenciji pod nazivom „Crna Gora nakon izbora, a u susret formiranju nove Vlade“, koju je organizovala Evropska narodna partija (EPP), istakao čvrstu privrženost Crne Gore da mnogo snažnije i brže krene u sprovođenje reformi, a time i u rješavanje zadataka sa evropske agende.

Kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, Bečić je naglasio da će učiniti sve da Skupština, ali i nova parlamentarna većina, odlučnije krenu sa ispunjavanjem kriterijuma koji se postavljaju kao ključni u pregovaračkim poglavljima u procesu pridruživanja Evropskoj uniji (EU).

On je, kao predsjednik Demokratske Crne Gore, koja je kandidat za članstvo u EPP – najvećoj porodici partija u Evropskom parlamentu, zahvalio evropskim partnerima na dosadašnjoj pomoći i saradnji i iskazao uvjerenje da će se ona samo produbiti.

„Bečić je naročito istakao to što tranzicija vlasti protiče mirno, za šta je, u određenom dijelu, priznanje odao i sadašnjoj parlamentarnoj manjini“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Bečić izrazio očekivanje da će se u narodnom periodu i pozicija i opozicija ponašati evropski, i da reforme koje predstoje neće biti predmet opstrukcija, jer se svi politički subjekti zalažu za pristupanje Crne Gore EU.

Bečić je iskazao zadovoljstvo što u radu konferencije učestvuje i predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović.

On je zahvalio BS-u, koji je već postao član EPP, na veoma korektnoj saradnji i podršci Demokratama u procesu kandidature za članstvo u toj evropskoj partiji.

„Bečić je istakao da Sporazum, koji su nakon izbora potpisali nosioci tri liste koje čine parlamentarnu većinu, garantuje brži napredak Crne Gore u evropskim integracijama i nastavak našeg prozapadnog i evroatlantskog kursa“, kaže se u saopštenju.

Bečić je, kako se navodi, sa sagovornicima podijelio svoje čvrsto uvjerenje da će nova Vlada biti izabrana na sjednici 2. decembra.

„I izrazio očekivanje da će njen koncept, iako različit od onog koji je prvobitno dogovoren, imati podršku da se uhvati u koštac sa nagomilanim problemima i da će znati da odgovori na komplikovane izazove zdravstvene i ekonomske prirode“, dodaje se u saopštenju.

Na konferenciji su, između ostalih, učestvovali predsjednik EPP Donald Tusk, potpredsjednici Paulo Rangel i Dejvid Mekalister, generalni sekretar Antonio Lopez-Isturiz Vajt i predsjednica žena EPP Doris Pak.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još