Begić: Davno smo zakasnili sa oštrijim mjerama

 Begić: Davno smo zakasnili sa oštrijim mjerama

Na današnjoj pres konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti govorio je pomoćnik direktora IJZ Senad Begić i direktor Opšte bolnice Nikšić Ilija Ašanin.

Begić je istakao da smo davno zakasnili kao društvo sa oštrijim mjerama i ako želimo da usporimo broj oboljelih da mjere moraju da budu čvršće i da podrazumijevaju potpuno zatvaranje svih aktivnosti, osim najnužnijih.

„Ovo što se dešava na terenu ne pogoduje nikome“, kazao je Begić dodajući da „nijedna država nije imala kršenje mjera u ovoj mjeri i okupljanje“.

„Baš davno samo zakasnili. Ne radi se ovdje više o 14 dana nego se radilo o tome da se pokušavalo naći optimalno rješenje koje će omogućiti da živimo svoje živote sa maskom. Očigledno nismo bili u stanju to da shvatimo i imamo to što imamo“, kazao je Begić.

„IJZ zajedno sa kriznim medicinskim štabom je za apsolutno pooštravanje mjera jer je to jedini način za očuvanje zdravlja ali i zdravstvenog sistema. Bitno je da svi shvatimo da nije tako lako otvoriti jednu poljsku bolnicu. Nije problem prostora, namještaja već to što u toj bolnici mora neko da radi. Mislim da je plan kriznog štaba proširivanje kapaciteta“, navodi on.

Moramo, kako je kazao, da se zamislimo ko će biti taj ko će tamo raditi jer zdravstvenog kadra nema na birou ni na tržištu rada u okruženju.

„Svi modeli i mjere koji se primjenjuju u svijetu su stvar kompromisa i svaka država mora da vaga ova tri elementa – da li neke stvari može država da priušti, da sprovede i da li će te mjere imati efekat. To je taj balans koji sve države imaju u vidu. Magične formule nema“, rekao je Begić.

„Mjere generalno jesu iste svuda i svode se na distancu, masku i higijenu ruku. Način gdje i kako će se implementirati mjere zavisi od lokalnog konteksta i mi smo tu specifični. Ono što smo mi imali nijedna država nije imala – masovna okupljanja i stepen nepoštovanja u ovoj mjeri“, pojašnjava Begić.

Osvrnuo se na zabranu međugradskog saobraćaja tokom vikenda i naglasio da je ta mjera u cilju odvraćanja ljudi od masovnog kretanja vikendom, kao i da su mjere namijenjene da neka ponašanja suzbiju i svedu na najmanju moguću mjeru.

Ašanin je podsjetio da je OB Nikšić respiratorni centar za sjeverozapadni dio Crne Gore.

„Do danas su liječena 754 pacijenta sa teškom kliničkom slikom. Na bolničkom liječenju danas su 74 pacijenta. 13 je životno ugroženo, tri su na neinvazivnoj ventilaciji, jedan na respiratoru“, rekao je on.

Devet zdravstvenih radnika su kovid pozitivni u OB Nikšić. Oporavljenih pacijenata je 3.154 a u kovid ambulantama Doma zdravlja preko patronažne službe liječi se oko 750 pacijenata sa lakšom kliničkom slikom.

„Ima 100 postelja za liječenje najtežih pacijenata ali u nekom scenariju koji bi bio lošiji i zahtijevao veći broj postelja postoji mogućnost proširenja kapaciteta“, kaže Ašanin.

U KCCG se liječi 79 pacijenata, u Baru 44, Beranama 32, Brezoviku 34, Pljevljima 20, Bijelom Polju 23 pacijenta, u Kotoru 11, na Cetinju devet i u Kodri 10 pacijenata.

Pacijenti nisu uskraćeni za ono što je potrebno

Ašanin je podsjetio da su ambulantni pregledi bili omogućeni jedno vrijeme kad je epidemiološka situacija bila bolja.

„Pogoršanjem situacije morali smo staviti van snage sve odluke o ambulantnom dijelu. Međutim, pacijenti nisu uskraćeni za ono što je potrebno. Mjere su opomena onima koji nisu na najbolji način razumjeli o čemu pričamo. Kad bi imali više razumijevanja ne bismo o ovome pričali, ne bi trebale ove mjere“, rekao je on i dodao:

„Mi smo u međuvremenu u više navrata obavještavali da smo našli alternativne modele da budemo u kontaktu sa pacijentima. Jedan dio se obavlja i na druge načine. Čim se popravi epidemiološka situacija očekujem da u normalan rad vratimo ambulante. Ali ponavljam, niko nije uskraćen za sve vrste pomoći.“

Ašanin se zahvalio ljudima sa hroničnim oboljenjima koji razumiju ovu situaciju i njihov položaj.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još