Oskrnavljen mural sa likom Mitropolita Amfilohija u Kolašinu- Radović:Dotični počinilac je pogodio Mitropolita ispod oka, kao da mu je suzu napravio, a mene je pogodio u srce

 Oskrnavljen mural sa likom Mitropolita Amfilohija u Kolašinu- Radović:Dotični počinilac je pogodio Mitropolita ispod oka, kao da mu je suzu napravio, a mene je pogodio u srce

Foto: Portal Kolašin

Mural sa likom mitropolita Amfilohija, oskrnavljen je u noći između utorka i srijede.

Ko je i zbog čega sam sebe naterao na taj gnusni čin, ili po čijem nagovoru je to urađeno, još uvijek se ne zna.

Ljudi koji su jutros prošli glavnom ulicom i vidjeli to nedjelo su zgranuti.

Portal Kolašin čeka nove informacije povodom ovog veoma ružnog čina o čemu ćemo obavjesti javnost ubrzo…

U toku je pregledanje video nadzora…

Radović: Ovo je odraz jedne ljudske unutrašnje nesreće, žao mi je te osobe

Anastasije Radović, freskopisac i umjetnik, koji je zajedno sa svojim kolegom Vukom Dabetićem oslikao lik Mitropolita Amfilohija, koje ima pečat umjetničkog djela jer je u stvari ikona, kaže za Portal Kolašin da se očigledno radi o jednoj gnusnoj i bezobzirnoj provokaciji, koja je odraz, ističe on „nažalost jedne ljudske unutrašnje nesreće“.

„Odraz je jedne gluposti, koja je svakako za osudu dok sa druge strane je i za sažaljenje. Ovo je mogla da uradi samo jedna bolesna i ne savjesna osoba. Sa druge strane da se malo našalim, taj „kolega“ je mogao da učestvuje sa nama tokom oslikavanja dok je bila postavljena i skela, a ne naknadno da izražava svoje umjetničke frustracije“, kazao je Radović dodajući da se nada da će ovo biti poslednji put da neko uradi išta slično sa ikonom koja krasi Kolašin.

„Svakako sa strane nas koji smo iz najdublje ljubavi prema djelu pokojnog Mitropolita i gradu Kolašinu oslikali jedno umjetničko djelo, ne treba uzvraćati na bilo koji način koji bi bio nedostojan toga djela i tog čina. Trebamo svojim primjerom istrajati, primjerom dobra. A ko tako nešto radi , narod je davno rekao, „zlo rađanje- gotovo suđenje“, taj je sam sebi presudio, nažalost i to se dešava i moramo biti spremni i na takve stvari“, istakao je on.

Za Anastasija Radovića, kome je „slikarska četkica“ „radna alatka“ ipak oslikavanje ikone sa likom Mitropolita Amfilohija, nije samo još jedno umjetničko djelo koje je stvorio…za njega je to nešto posebno…

„Dotični počinilac je pogodio Mitropolita ispod oka, kao da mu je suzu napravio, a mene je pogodio u srce. Ali u tom trenutku, prvo šta sam pomislio je bilo šta bi me sam Mitropolit posavjetovao, a On je na nebrojane ostrašćene izlive ljudske slabosti, mržnje i gluposti reagovao dostojanstveno i praštajući… zato i ja kažem ko god je to uradio „oprosti mu Bože jer ne zna šta čini“, to može da uradi samo duboko nesrećna osoba. Uprkos svemu, meni je iskreno u dubini žao te osobe i ako je takav čin, samo za prezir i osudu“, ističe Radović.

Već danas, najavio je Radović, uprkos veoma lošem vremenu, dolazi u Kolašin i ikona će da se sanira, te poručuje „određeni pojedinci nikada ne mogu toliko da oskrnave i unište koliko mi možemo da osvetlimo i stvorimo“.

„Ne zato što je ovo moje djelo i djelo mog kolege Dabetića, želim da istaknem da se radi o djelu posebne umjetničke vrijednosti, bilo bi sreće i za očekivati je da opštinske vlasti preuzmu nešto u zaštitu tog djela. Ta ikona je ukras Kolašina ne samo u kulturnom smislu, već i u duhovnom i emotivnom, značajna za toliko mnoštvo naroda koji nosi ljubav prema ličnosti i djelu blaženog pomena Mitropolita Amfilohija“, kazao je Radović dodajući da je on kao umjetnik naslikao sveukupnu ličnost Mitropolita u njegovom izrazu, ne samo jedan fotografski trenutak koji često ne mora ni biti tolika autentičnost sa samom ličnošću.

„U tome je i razlika, ovo nije kopija neke fotografije, nego je doživljaj živog lika Mitropolita Amfilohija od strane umjetnika, onako kako sam ga ja kao čovjek, umjetnik i sinovac – doživio i video“, zaključio je Radović.

Foto: Portal Kolašin

Poslanik Martinović: Na ovakve postupke se mora odgovoriti strpljenjem i brzom reakcijom policije

Skrnavljenje murala Mitropolita Amfilohija, predstavlja neprimjeren i vandalski čin onih koji su to napravili, kazao je za Portal Kolašin, Vladimir Martinović potpredsjednik i poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore.

„Cilj takvih postupaka je da se dodatno prodube podjele u društvu i izazivaju tenzije na šta se mora odgovoriti strpljenjem i smirivanjem strasti“, kazao je poslanik Martinović pozivajući nadležne organe da što prije otkriju počinioce.

Poslanik Vladimir Martinović, Demokrate; Foto: Privatna Arhiva

„Počinioci ovakvih djela treba što prije da budu otkriveni naročito iz razloga da se sankcionišu devijantna ponašanja onih koji žele sijati zlu krv među narod. S toga je potrebno da policija i nadležni organi svoj posao odrade na najbolji mogući način jer imaju najveći stepen odgovornosti kada su ovakve i slične situacije u pitanju“, zaključio je on.

Pravoslavna omladina Kolašina: Vandalski čin u cilju potpirivanja tenzija u našem gradu

Prema riječima Mojsija Bulatovića, ispred Pravoslavne omladine Kolašina, koji su inače i pokrenuli inicijativu za oslikavanje murala sa likom Mitropolita, ko god je uradio ovo nedjelo, uradio je sa ciljem da se u gradu potpire tenzije i međusobna netrpeljivost.

Pravoslavna Omladina Kolašina, Foto: Facebook

„Poručujemo vandalima da nas niko neće isprovocirati da uzvratimo na isti ili sličan način a ponajmanje ovako neljudski čin može narušiti ugled, lik i djelo našeg Mitropolita Amfilohija, rošenog Kolašinca i jednog od najvećih imena u Pravoslavlju“, kazao je Bulatović dodajući da traže od nadležnih da pronađu počinioca, kako ističe, ovog sramnog čina i da otkriju ko izaziva sukobe i podjele u gradu.

Avatar

Admin

Pročitajte još