Mještani Bara Kraljskih ogorčeni na nadležne službe

 Mještani Bara Kraljskih ogorčeni na nadležne službe

Foto: Privatna arhiva

Mještani Bara Kraljskih koji se protive gradnji mini hidroelektrana (mHE) na vodotocima Ljubaštica, Crnja i Čestogaz već tri mjeseca nijesu dobili ni jedan odgovor na brojne dopise i zahtjeve koje su poslali na adrese nadležnih kako na lokalnom tako i na državnom nivou. Mještani su se danas, kao i proteklih mjeseci okupili na nedeljnom protestu pored Čestogaza osuđujući ćutanje administracije, koje su ocijenili, kao sramno i porazno.

Jednoglasni da neće dozvoliti izgradnju mini hidroelektrana i devastaciju vodotoka, mještani su još jednom pozvali nadležne da raskinu koncesione ugovore i ponište sve izdate dozvole za ta tri vodotoka.

„Mi nećemo odustati od naših zahtjeva, i ako državna administracija ćuti jer ne žele da priznaju svoje greške ili zato što ne žele da snose odgovornost u budućem periodu. Njihovo ćutanje je porazno. U XXI vijeku administracija ćuti na zahtjeve koji se odnose na goruće probleme mještana, to je sram,no i porazno. Protesti mještana se nastavljaju dok god ne raskinu ugovore o koncesiji“, poručio je Vladimir Novović.

Kako ističe Novović, čak i Agencija za zaštitu životne sredine, nije reagovala na zahtjev mještana za poništenje Elaborata o procijeni uticaja na životnu sredinu, na osnovu kojeg su izdate građevinske dozvole za mHE.

„Ovdje čak nema ni inspekcije da utvrdi da ono što je konstatovano prije nekoliko godina ne postoji , odnosno da radovi na mHE nijesu u završnoj, već u početnoj fazi. Mi već tri mjeseca ukazujemo na brojne nepravilnosti u postupku davanja koncesija za vodotoke u Barama Kraljskim ali niko ne reaguje, zbog toga ćemo podnijeti tužbe Upravnom sudu“, ističe Novović.

Predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Bare Kraljske Milovan Labović je kazao da je gradnja mHE atak na rijeke, šume, planine i na ljude koji tu žive.

„To je atak na prirodno dobro, koje pripada svakom čovjeku. Filozofija takve „vjere“ je u pohlepi i otimanju. Ništa iza toga drugo ne stoji“, rekao je Labović.

On je pozvao mještane da što aktivnije učestvuju u javnoj raspravi o nacrtu Plana upravljanja Parkom prirode Komovi.

„To je prilika, da se u taj dokument ugrade inicijative , ali i viđenje mještana o tome kako upravljati održivo tim zaštićenim prostorom. To je i šansa, za valorizaciju svih ideja, koji će popraviti život mještana, ali i sačuvati prirodna dobra za buduća pokolenja“, zaključio je Labović.

Podsjećanja radi, meštani su sredinom jula ove godine počeli da protestvuju zbog radova na izgradnji mHE na vodotocima Crnja, Ljubaštica i Čestogaz za koje je koncesiju dobila podgorička firma „Dekar“ na 29 godina. Od tada danonoćnim stražama i protestnim okupljanjima jednom sedmično, kako kažu „brane nastavak radova i svoje pravo na život“. Tada su mještani, zbog početka radova, poslali peticiju sa skoro 180 potpisa na adresu predsjednika Vlade Duška Markovića, predsjednika Opštine Milosava Bulatovića, te ministarstava ekonomije i poljoprivrede i ruralnog razvoja i od njih tražili da u najskorije vrijeme zaustave radove jer, kako su napisali u peticiji, od tih vodotok zavisi opstanak mještana, međutim do danas mještani nijesu dobili odgovore na svoje zahtjeve i dopise.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još