Danas sahrana patrijarha Irineja (VIDEO PRENOS)

 Danas sahrana patrijarha Irineja (VIDEO PRENOS)

Foto: SPC

Patrijajarh Irinej biće sahranjen danas u kripti Hrama Svetog Save na Vracaru, a kako je najavljeno, nad odrom patrijarha besediće episkop bački Irinej, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedvajući predsedništva BiH Milorad Dodik, prenosi agencija Tanjug.

Liturgija za upokojenje počinje u 9.00 časova, u centralnom delu hrama, gde će biti izloženo telo patrijarha Irineja, i služiće je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Dešavanja na liturgiji i sahrani možete pratiti iz minuta u minut na sajtu B92.net.

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Foto: Tanjug, Sava Radovanović

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save striktno pridržavaju mera, koje su zbog teške epidemiološke situacije u zemlji propisali nadležni državni organi.

Iz tog razloga, po odluci Sinoda SPC, direktan prenos iz Hrama će uživo emitovati Tanjug, RTS i Televizija „Hram“.

Hor „Branko“ pevaće na sahrani patrijarha Irineja

Crkveno-pevacka družina „Branko“, hor osnovan pri Niškoj eparhiji pre 133 godine, pevaće danas na sahrani patrijarha Irineja.

Za članove hora to je posebna čast, ali i dužnost, budući da je s njima sam patrijarh dok je boravio u Nišu kao vladika imao gotovo očinski odnos, javlja RTS.

Liturgija za upokojenje počela je u 9.00 časova, u centralnom dijelu hrama, gdje će biti izloženo tijelo patrijarha Irineja, i služi je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Na liturgiji će besjediti episkop bački Irinej.

Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, mitropolit Hrizostom, predsjedavajući predsjedništva BiH i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske je saopšteno da su Irineju sinoć odali počast, ispred MCP i Eparhije budimljansko-nikšićke: episkop dioklijski Metodije, protojerej-stavrofor i sekretar MCP Obren Jovanović, protojerej-stavrofor i rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović, protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, arhijerejski namjesnik nikšićki i arhimandrit Arsenije, iguman manastira Kosijerevo.

„Delegacija će po blagoslovu njegovog Preosveštenstva Episkopa budimljansko-nikšićkog i administratora Mitropolije crnogorsko-primorske g. Joanikija prisustvovati sutrašnjoj Liturgiji i sahrani patrijarha Irineja. Po blagoslovu Svetog Sinoda na sutrašnjoj zaupokojenoj Liturgiji sasluživaće vladika Metodije i otac Gojko Perović“, naveli su iz MCP.

Zemne ostatke patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod da se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save striktno pridržavaju mjera, koje su zbog teške epidemiološke situacije u Srbiji propisali nadležni državni organi.

Iz tog razloga, po odluci Sinoda SPC, direktan prenos iz Hrama će uživo emitovati Tanjug, RTS i Televizija “Hram”, a prisustvo u Hramu biće omogućeno i listu Politika.

Episkop bački Irinej: Patrijarh je bio čovjek mira

„Mi smo u danima kada se u svijetu govori viče i kliče, piše, objavljuje o miru, možda više nego u svekolikoj istoriji čovječanstva, a opet, u ove naše dane, ni spoljašnji, kao odustvo ratovanja, bolesti, a pogotovo kao mir duhovni kao da nikada nije bio udaljeniji od čovječanstva, pa i nas pravoslavnih hrišćana“, poručio je u besjedi episkop bački Irinej, prenosi RTS.

U besjedi tokom zaupokojene liturgije patrijarhu Irineju, episkop je rekao da razlog za „udaljenost mira“ leži u tome što ljudi zaboravljaju osnovnu istinu – da je mir među nama i sa nama nemoguć bez nas sa samim izvorom mira – sa samim Gospodom“. 

Episkop Bački Irinej rekao je da je patrijarh Irinej bio ponekad izložen nepravednim osudama – neki su govorili da nije dovoljno savremen, a drugi da je rigidan, da pokazuje netrpeljivost koju prepisuju i crkvi, a treći kako je suviše popustiljiv i spreman na kompromise.

„Ništa od svega toga nije istina, zato što je patrijarh kako mu je ime glasilo, bio čovjek mira i mironosca i mirotvorca i među ljudima, hrišćanima i narodima“, kaže episkop Bački.

„Ispraćamo ga više sa radošću nego sa žaloću“, rekao je episkop.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još