Demokrate: Tramp kriv za upad na Kapitol

 Demokrate: Tramp kriv za upad na Kapitol

FOTO: Tanjug

Članovi Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužilaca na suđenju za opoziv bivšeg predsjednika Donalda Trampa okončali su svoje dvodnevno izvođenje dokaza.

Trampovi advokati će početi da iznose argumente odbrane danas, a suđenje bi moglo da se okonča do kraja vikenda.

Kako prenosi Glas Amerike, izvođenje dokaza završeno je tvrdnjom da su izgrednici koji su upali u Kongres 6. januara vjerovali da slijede „predsjednikova naređenja“ da bi zaustavili formalno proglašenje pobjede demokrate Džoa Bajdena.

Demokrate tvrde da je upad u Kapitol bio smrtonosna kulminacija Trampovog širenja lažne i nasilne retorike, koja će nastaviti da nanosi štetu američkoj politici ukoliko ostane nekažnjena.

Trećeg dana suđenja, tužioci su iznosili i svoje lične priče o strahu i nasilju sa kojim se suočili tog dana, a kao dokaz su prikazali i javna, eksplicitna uputstva koja je Tramp davao svojim pristalicama – kako u nedjeljama prije napada 6. januara, tako i u govoru koji je održao na sam taj dan, poslije koga se rulja uputila ka Kapitolu.

Na video snimcima prikazanim u četvrtak, od kojih su neke sami izgrednici bili objavili na društvenim mrežama, oni su govorili o tome kako „sve to rade za Trampa“.

U Bijeloj kući, predsjednik Bajden je izjavio da vjeruje da su se neka mišljenja možda promijenila nakon što su senatori vidjeli „zastrašujući snimak bezbjednosnih kamera, prikazan u srijedu, na kome se vidi upad u Kapitol“. 

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još