Đukić: Akademije posvećene Svetom Savi uvijek su predstavljale istaknute i uzvišene manifestacije kulture i obrazovanja

 Đukić:  Akademije posvećene Svetom Savi uvijek su predstavljale istaknute i uzvišene manifestacije kulture i obrazovanja

Foto: Vedran Vujisić

Predsjednik Skupštine Opštine Kolašin, Milan Đukić, uputio je saopštenje za javnost povodom Svetosavske akademije koja se tradicionalno u Kolašinu obeležava već 21 godinu, a u vezi ovodgodišnjeg događaja koji neće biti organizovan na uobičajen način, zbog mjera suzbijanja širenja virusa korona.

Saopštenje predsjednika SO Kolašin prenosimo integralno.

„Svetosavske akademije u Kolašinu su svojevrsna tradicija koja traje već 21 godinu. Ova kulturna manifestacija u Kolašinu, ove godine neće biti organizovana na uobičajen način zbog svima poznatih mjera zabrane okupljanja propisanih zbog korona virusa. To znači da neće biti masovnog okupljanja na ovoj akademiji u velikoj sali Centra za kulturu. Ove godine, nažalost neće biti ni čuvenih besjeda koje su obilježile prethodne akademije, kao ni uobičajenog kulturno – umjetničkog programa. 

Dosadašnje akademije su uvijek organizovane zajedničkim naporima Skupštine opštine Kolašin, Mitropolije crnogorsko – primorske, kulturnih i obrazovnih institucija i organizacija iz Crne Gore i Kolašina. Posebno moram istaći doprinos kroz nezaboravne izvedbe hora „Sveti Marko“ iz Sabornog hrama iz Podgorice kojim rukovodi i diriguje mr Ljudmila Radović, zatim nastupe KUD – a „Mijat Mašković“ iz Kolašina kojim rukovodi Davor Sedlarević, kao i recitacije i pjevanje učenika vjeronauke pri crkvi SV. Dimitrije iz Kolašina koje vodi Tanja Arsović.  

U Kolašinu, kao i drugim crnogorskim i mnogim gradovima Evrope i Amerike, akademije posvećene Svetom Savi uvijek su predstavljale istaknute i uzvišene manifestacije kulture i obrazovanja. U Kolašinu ova manifestacija svojim karakterom i sadržajem predstavlja doprinos kulturi, multikulturi, kao i materijalnom i nematerijalnom nasleđu koje se veoma cijeni u razvijenom svijetu.

Foto: Vedran Vujisić

Zato ćemo ove godine pokušati da nastavimo tu tradiciju i shodno mjerama i ograničenjima od korona virusa obilježimo Savin dan. Naime, ovim povodom Skupština opštine Kolašin će u saradnji sa MCP obezbijediti oko 200 knjiga o Sv. Savi koje će biti poklon za sve zainteresovane  učenike, omladinu i građane Kolašina. Osnovna ideja je da kroz obrazovnu i kulturnu funkciju ove knjige, omladini bude predstavljen Sv. Sava, koji je nama i drugim narodima vjekovima služio kao primjer uzvišenog intelekta, univerzalne mudrosti i pravoslavne duhovnosti.

Takođe, pokušat ćemo da kreiramo prigodan materijal kulturno – umjetničke sadržine koji treba da bude predstavljen putem društvenih mreža. Koliko ćemo u tome uspjeti zavisi od više tehničkih faktora, ali to ostavljamo za narednu nedelju o čemu ćemo blagovremeno obavijestiti javnost i građane Kolašina. Na ovaj način želimo da nadomjestimo to što se ove godine, zbog korona virusa, ne može organizovati Svetosavska akademija i standardni kulturno – umjetnički program koji je uvijek prati.     

Građansko društvo mora njegovati svoje kulturno nasleđe. Upravo zato je u Kolašinu, uspostavljen dvadesetogodišnji kontinuitet svetosavskih akademija kao uzvišenih svetkovina kulture i obrazovanja. Kvalitetnom i iskrenom saradnjom svih aktera u  organizaciji ovih akademija, one su uvijek bile lišene svake vrste političkih ili nacionalističkih prizvuka i projekcija. Zato ćemo i ove godine, uprkos otežanim okolnostima, ipak obilježiti ovu svetkovinu i nastaviti tradiciju koja u Crnoj Gori predstavljaja praznovanje utemeljeno još u doba Crnojevića, a bila je nezaobilazna svetkovina i Petrovića, kao i naše prijestonice Cetinje od 1856. i knjaza Danila.

Nadam se da će mjere, preporuke, a pogotovo najavljena vakcinacija protiv korona virusa, do kraja ove godine donijeti bolje zdravstvene prilike u kojima će biti moguće, uz prisustvo publike, organizovati brojne kolašinske kulturne, obrazovne i sportske manifestacije koje građani Kolašina s nestrpljenjem  isčekuju“.

Avatar

Admin

Pročitajte još