Đukić poručio Medenici: Neću više zbog tebe da doživljavam koalicionu blamažu i da „ispravljam Joksima koji drži novine naopako“.

 Đukić poručio Medenici: Neću više zbog tebe da doživljavam koalicionu blamažu i da „ispravljam Joksima koji drži novine naopako“.

Osnivanje RTV Kolašin, izbor i imenovanje direktora tog opštinskog preduzeća, koje treba da bude servis svih građana Kolašina, otvorilo je polemiku između koalicionih partnera koji čine lokalnu vlast u gradu na Tari.

Naime, predsjednik SO Kolašin Milan Đukić je prije par dana javno saopštio da odbornici Grupe birača (GB), kao i još neki odbornici vladajuće koalicije (DPS-GB- SD), neće na Skupštini podržati da direktor RTV „bude neko ko je u javnosti otvoreno širio političku, nacionalnu i vjersku mržnju“.

Đukić je između ostalog u saopštenju za javnost, preispitao i ulogu potpredsjednika Opštine Danila Medenice u vezi sa odlukom o izboru direktora.

Da li je potpredsjednik Danilo Medenica, u ime osnivača, na skupštinskim odborima pred opozicijom imao zaštitnički stav zbog „neophodnosti“ osnivanja radija ili zbog nekog dogovora sa sadašnjim vd direktora o zapošljavanju, kako sada saznajemo, još 6 ljudi?“, naveo je Đukić u saopštenju.

Kako to biva, potpredsjednik Medenica je reagovao na to saopštenje, kazavši „prosto ne vjerujem gospodinu Đukiću da njegovo prethodno saopštenje odražava i stav Grupe birača“.

Medenica je između ostalog spomenuo i zapošljavanja.

„Prije će biti da gospodinu Đukiću ne smeta sama mogućnost prekomernog zapošljavanja, već njegova nemogućnost da na tim mjestima zaposli pojedince iz svog najužeg okruženja“, naveo je Medenica ističući da Šukić treba da, kako je naveo, prestane sa opstrukcijama lokalne administracije, da prestane da se miješa u njen rad.

„Trebalo bi da počne da se bavi svojim poslom i da se potrudi da SO Kolašin konačno počne da funkcioniše i da izvršava nadležnosti i poslove, zbog kojih je u zakonu utemeljena i izabrana od građana“, zaključio je Medenica u reagovanju.

Danilo Medenica, Foto: Facebook

Predsjednik SO Kolašin Milan Đukić, danas je odgovorio potpredsjedniku Medenici. Njegovo reagovanje objavljeno na Facebook stranici „Kolašinska medijska riječ“ prenosimo u cijelosti:

Jasno je da moji istupi kvare plan potpredsjednika Medenice i još nekolicine, da lokalni radio bude pod njihovom političkom, a ne kontrolom građana i da služi kreiranju javnog mnjenja u Kolašinu po njihovoj mjeri i ukusu.

Jasno je i zato što je matrica njegovog saopštenja ista ona iz prethodnih medijskih napada kada sam odbio da prihvatim nezakonita postupanja oko RTV. Na njegovu žalost, a na sreću građana Kolašina, taj plan neće uspjeti, jer lokalni mediji koje osniva Opština neće biti partijska glasila koja podižu tenzije i promovišu političku, nacionalnu i vjersku mržnju.

Bolje je da potpredsjednik Medenica ne pominje u javnosti svoj „stav na odborima SO“, jer na odborima na kojima ja prisustvujem, do sada je pokazivao da ne poznaje procedure i da, kao predlagač, ponekad ne zna koje su odluke na dnevnom redu i šta sadrže! Zato neću više u takvim situacijama da, pred opozicijom, zbog njega doživljavam koalicionu blamažu, „vadim kestenje iz vatre“ i „ispravljam Joksima koji drži novine naopako“.

Što se tiče „zapošljavanja iz najbližeg okruženja“ licemjerno je i sramno da se upravo Medenica koristi ovakvim konstrukcijama iz razloga i te kako poznatih građanima Kolašina. Na jedan broj tih razloga ću podsjetiti javnost, a jedan broj njih koji se tiču lično njega i njegovog „okruženja“ ću aktuelizovati u budućim prilikama.

Prvi razlog je što, da nije bilo tog mog „najbližeg okruženja“ i njihove borbe protiv političkog progona bivše vlasti, on lično ne bi nikada ni došao u situaciji da bude potpredsjednik Opštine i mogućnosti da se „politički šepuri“ u vladajućoj koaliciji – bez pokrića.

Drugi razlog je što su ti isti ljudi koje je progonila bivša vlast, kao i mi odbornici GB, samo zbog centrale SD-a, pristali da potpredsjednik opštine bude neko ko je sa „svojim okruženjem“, osim u nekoliko partija bio i u SDP-u kada je podržavao njihovo nezakonito otpuštanje.

Bez ličnih političkih zasluga Medenicu je zapalo da bude potpredsjednik, ali ni to ne bi bio problem, da je za dvije i po godine saradnjom i rezultatima opravdao mjesto još jednog potpredsjednika.

Veliko je ljudsko razočarenje i da potpredsjednik omalovažava zaposlene u Opštini koji pokrivaju mjesta vozača, daktilografa, higijenskih radnika i kurira. Umjesto da se bori za njihov bolji status i povećanje plata koje su ispod prosjeka, on se ruga zanimanjima bez kojih ne može ni jedna lokalna samouprava.

Ko se „razilazi sa sopstvenom partijom“ pokaza će vrijeme, ali trenutno, govori činjenica da moj stav oko RTV podržavaju pojedini odbornici i članovi SD-a.

Priča o meni i Grupi birača je pokušaj skretanja pažnje sa ličnog političkog debakla g-dina Medenice na poslednjim parlamentarnim izborima. Nijesam ja odgovoran za rezultat SD-a u Kolašinu kojem je isključivo doprinio „trud i rad“ Medenice, kao ni za činjenicu da je zbog njegovog „političkog vizionarstva“ prepolovljen broj glasova, a najistaknutiji odbornik SD-a podnio ostavke na sve funkcije u OO.

Ponavljanje floskule da „prestanem sa opstrukcijama“ ukazuje mi da je Medenica samo potpisao saopštenje onih čije su ga „kreacije“ vjerskih i nacionalističkih uvreda uveseljavale na Facebook stranici RTV „Kolašin“. I to bi sad da nastave u okviru društva čiji je osnivač Opština, a koje treba da finansiraju građani Kolašina!

Možda bi i moglo proći da nema Grupe birača! I kada bih stvarno mogao da vršim neku opstrukciju lokalne administracije, ona bi bila suvišna u odnosu na potpredsjednikov dosadašnji rad i političko „poziranje“, jer on ni posle dvije i po godine još uvijek nema svoje nadležnosti!

Na kraju ću rado prihvatiti njegovu „preporuku“ – „da se bavim svojim poslom“, zato što potpredsjednik, nažalost, još uvijek ne zna, koji je posao Skupštine u ovom slučaju, shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi (čl. 38) i Statutu (čl. 37), ali će se brzo uvjeriti. „Savjetujem“ mu da to pročita do sledeće sjednice SO na kojoj ćemo svi morati da preuzmemo odgovornost za svoj dosadašnji rad i postupke.

Avatar

Admin

Pročitajte još