Državi i institucijama vratiti autoritet, AO ne smije biti „protočni bojler“

 Državi i institucijama vratiti autoritet, AO ne smije biti „protočni bojler“

Foto: FOS Media

Administrativni odbor ne smije biti „protočni bojler“ za puko potvrđivanje tuđih odluka, niti instrument za politički progon neistomišljenika – poručio je, u razgovoru za Pobjedu, predsjednik tog tijela Milun Zogović, prenosi portal FOS Media.

Poruka Demokratskog fronta, poruka je, kako kaže Zogović, promjena koje su se desile na izborima 30. avgusta 2020. godine.

„Naš osnovni cilj je vladavina prava i jednakost pred zakonom. Vraćanje samostalnosti, nezavisnosti, efikasnosti, a na taj način ugleda i značaja državnih institucija, koje je bivša vlast pretvorila u partijske ćelije, mora biti jedini i osnovni princip funkcionisanja nove većine. Tako ćemo državi i njenim institucijama vratiti autoritet koji im pripada. U tom svjetlu vidim i rad Administrativnog odbora, koji ne smije biti „protočni bojler“ za puko potvrđivanje tuđih odluka, kao ni instrument za omogućavanje neosnovanog, par excellence, političkog progona političkih neistomišljenika“, kazao je Zogović.

Kolegijum predsjednika Skupštine prepoznao je, navodi on, potrebu za izmjenama Poslovnika i osnovao radno tijelo koje će do kraja godine izaći pred javnost sa konkretnim predlozima.

„Smatram potpuno adekvatnim da pomenute poslovničke odredbe koje su ustanovile „materijalno sankcionisanje“ treba ukloniti. Mjere za održavanje reda na sjednici kao što su opomena, oduzimanje riječi i udaljenje sa sjednice potpuno zadovoljavaju potrebe urednog i poželjnog rada u parlamentu. Savjesnom neposredno izabranom predstavniku građana nema veće „kazne“ nego da mu nepristrasno i objektivno primjenjujući poslovničke odredbe predsjedavajući oduzme riječ ili da ga udalji sa sjednice“, ističe Zogović.

Na pitanje da li smatra opravdanim rješenja u Poslovniku, po kojima se poslanici kažnjavaju za neopravdano odsustvo, Zogović kaže da Parlament nije zabavište, niti večernja škola.

„Bojkot parlamenta je potpuno legitimno sredstvo političke borbe. Ocjenu o radu narodnih predstavnika jedino su nadležni da daju građani, koji će nam na nekom od narednih izbornih procesa povećati ili uskratiti podršku procjenjujući rezultate našeg rada. I to je jedini ispravan sud i ocjena političkog djelovanja i rada. Drugačiji pristup je zloupotreba političke većine kroz koju bi ona prijetnjom sankcijama pokušavala da utiče na kretanja i kreiranje politike onom ko je u datom trenutku manjina. Takav pristup je poznat iz prethodnog perioda kada je većinu činila sadašnja opozicija i potpuno je neodrživ i neprihvatljiv“, zaključio je Zogović.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još