Epidemija virusa COVID pod kontrolom, ali potrebno češće prisustvo sanitarne inspekcije

 Epidemija virusa COVID pod kontrolom, ali  potrebno češće prisustvo sanitarne inspekcije

Foto: Opština Kolašin

U gradu na Tari epidemija virusa COVID drži se pod kontrolom sa oko 50-tak aktivnih slučajeva, kazao je danas predsednik opštine Kolašin Milosav Bulatović na sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje.

Današnji sastanak tima je organizovan u cilju analiziranja situacije u gradu zbog epidemije.

Tim je prvenstveno uputio apel građanima da se ponašaju u skladu sa mjerama i da iste poštuju u potpunosti. Kako je saopšteno na sastanku posebno treba pratiti sahrane, rad ugostiteljskih i trgovinskih objekata i naravno insistirati da sanitarna inspekcija bude prisutnija u gradu a sve u cilju sprečavanja ne poštovanja rješenja o izolaciji i samoizolaciji.

Inače, u celokupnoj borbi sa COVID-om Opštinski tim ima dodatni izazov a to je da u potpunosti prate poštovanje mjera ali i da podrže turističku i ugostiteljsku privredu, od čega u stvari veći dio građana Kolašina ostvaruje prihode.

„Zajednički napori Opštinskog tima, timski i koordinisani rad sa Domom zdravlja, Odjeljenjem bezbijednosti, Komunalnom policijom i svih ostalih institucija doveli su do toga da smo uspjeli da odgovorimo izazovu epidemije. Nijesmo imali značajni broj povećanja inficiranih građana i broj ukupno inficiranih se kreće oko 50 tokom proteklih dana. Možemo reći da odolijevamo ovom izazovu, imamo stabilan broj oboljelih“, kazao je predsjednik opštine Kolašin Milosav Bulatović dodajući da istovremeno žele da pruže podršku turističkoj privredi ali i da se odgovorno odnose prema izrečenim mjerama.

Predsjednik opštine Bulatović je konstatovao da imaju dobar rad svih službi i da zajedničkim snagama i naporima nastavljaju ovu, kako je kazao, zahtjevnu borbu.

Foto: Opština Kolašin

Komandir Službe zaštite i spasavanja i zamjenik predsjednika Opštinskog tima, Željko Darmanović je ukazao na problem kretanja ljudi koji su inficirani i tražio pojačanu kontrolu lica koja su u izolaciji. Glavna administratorka opštine Kolašin Lidija Lašić je dodala da je to glavni problem i zato je apelovala na savjest onih koji su inficirani da njihova kretanja, ukoliko treba da odu do Doma zdravlja, svedu samo na tu relaciju, bez ikakvih svraćanja i zadržavanja bilo gdje kako bi zaštitili druge i izbegli transmisiju.

„Pripadnici policije uz redovne poslove, skoro godinu dana daju doprinos provođenju mjera. Nastoje da djeluju preventivno ali su poslednja tri mjeseca podnijeli i 13 krivičnih prijava. Juče su čak pružali asistenciju sanitarnoj policiji koja je obilazila lica u izolaciji i samoizolaciji i nije konstatovala ni jedan prekršaj“, kazao je Milija Vukanić, načelnik OB Kolašina.

Pripadnici OB Kolašin takođe pružaju asistenciju turističkoj inspekciji i Komunalnoj policiji, istakao je Vukanić, i kako je kazao, prema njegovom mišljenju fokus primjene mjera treba da se nastavi na sahranama, u trgovinskim i ugostiteljskim objektima kao i na skijalištima.

„Komunalna policija redovno kontroliše ugostiteljske objekte i pratimo poštovanje mjera na javnim mjestima“, kazao je Marko Matović, načelnik Komunalne policije.

Prema riječima Darka Bulatovića, tržišnog inspektora iz Kolašina, svi trgovinski objekti se kontrolišu, bilo je preventivnih ali i kaznenih mjera.

„Situacija u Kolašinu može se ocijeniti zavidnom s obzirom na brojnost turističkih vikenda“, kazao je Bulatović.

Naći rješenje za jednostavnije liječenje starih lica sa seoskog područja

Iz Centra za socijalni rad Kolašin predloženo je da se starim i samohranim licima sa seoskog područja pokuša obezbjediti smještaj u gradu.

„Samohrane osobe sa seoskog područja koji su zaraženi, trebali bi da budu u gradu, da se nađe neki smještaj ili model, kako bi njihovo liječenje bilo jednostavnije i uspješnije“, kazao je rukovodilac te ustanove u Kolašinu Duško Šćepanović.

Sanitarna inspekcija da više posjećuje Kolašin

Neophodno je, istakao je Šćepanović, da se obezbijedi češće prisustvo sanitarne inspekcije u Kolašinu čije je sjedište u Bijelom Polju.

Avatar

Admin

Pročitajte još