Epidemiološkinja IJZ: Mjere su imale efekta, ali ih svi ne poštuju

 Epidemiološkinja IJZ: Mjere su imale efekta, ali ih svi ne poštuju

Ministarstvo zdravlja danas bi trebalo da saopšti nove mjere za borbu protiv koronavirusa, a iz Instituta za javno zdravlje kažu da je zabilježen blagi pad oboljelih ali upozoravaju da mjere i dalje ne poštuju.

Epidemiološkinja Instituta Božidarka Rakočević očekuje da će Ministarstvo zdravlja saopštiti danas nove mjere, prenosiportal RTCG. 

„Institut ima zakonom definisanu ulogu, on predlaže mjera a Ministarstvo i Vlada donese mjere, kao što je i u prethodnom periodu bilo. Mjere su imale efekta, ali nažalost se i dalje ne poštuju. I dalje imamo situaciju da neko ne nosi maske u zatvorenom prostoru. Stalno apelujemo da ako bi 95 odsto populacije nosilo maske mogli bi da držimo ovaj virus pod kontrolom. Ovo predugo traje, zaista su svi zdravstveni radnici premoreni, građani moraju da se pridržavaju mjera“, navela je Rakočević u Jutarnjem programu TVCG.

Ona je podsjetila da je definisano koliko može ljudi biti u nekom zatvorenom prostoru.

„Znamo ko ima mehanizme za kažnjavanje to sigurno ljekari ne trebaju da rade. Trenutno je zabilježen mali pad oboljelih, a vidjećemo da li će to tako biti narednih dana ili će „crni petak“ doći na naplatu. Svi veći skupovi su rizični to pričamo od starta epidemije, ali očigledno epidemiologe niko ne sluša“, kaže Rakočević.

Ona je podsjetila da su maske, distanca i higijena ruka naučinkovitije mjere u prevenciji širenja virusa.

„Ako bi mi svi nosili, ako bi 95 posto populacije nosilo maske, mi bi mogli virus da držimo pod kontrolom, ali takav nam je mentalitet, ali možda i zdravstvena prosvijećenost“, rekla je Rakočević.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još