Episkop Joanikije: Nadam se oporavku i da ću uskoro početi da služim

 Episkop Joanikije: Nadam se oporavku i da ću uskoro početi da služim

Foto: SPC

Episkop Joanikije se nada da će se za koji dan potpuno oporaviti i početi da služi, a u razgovoru za Sputnjik kazao je da je zadovoljan kako je prošla njegova borba sa koronom, prenosi portal FOS Media.

Istakao je da je zahvalan ljekarima i bratiji manastira Đurđevi stupovi.

Episkop Joanikije nije prisustvovao sahrani patrijarha uslijed oporavka, a kako je kazao patrijarh Irinej je svojim životom, od svoje najranije mladosti potvrdio svoju vjeru, svoju ljubav prema Bogu, prema svojoj Crkvi i prema svome narodu.

„Tako da nam je lako govoriti, imamo šta da govorimo. Hvala Bogu, naš patrijarh je ispunio svoj zadatak, sačuvao jedinstvo crkve, unapredio jedinstvo naroda i ostavio jedno veliko zavještanje da i mi svi sveštenoslužitelji, sveštenici, monasi, narod sledimo taj njegov put i njegovo zavještanje. Dovoljno je vidjeti kako je on liepo ispraćen od cijelog naroda, iako je ovo vrlo nezgodna situacija, otežane okolnosti i dolazak i učešće u jednom velikom svenarodnom događaju. Ipak, pored svih mjera koje su se morale poštovati, on je na dostojanstven hrišćanski crkveni način ispraćen od celog svog naroda i ožaljen. I u ovoj žalosti, a to je molitvena tuga, mi smo se kao narod još više objedinili“, ukazao je vladika.

Episkop je dodao da je, zemlajski gledano, srpski narod gubitkom mitropolita Amfilohija i patrijarha Irineja izgubio dva noseća stuba Srpske pravoslavne crkve, da je to ispit za narod i da narod poziva na još veću odgovornost, posebno sveštena lica i svakog vjerujućeg čovjeka.

„Međutim, pred Bogom je to veliki dobitak na nebu. Gubitak na zemlji, a dobitak na nebu. Ali nebo uvijek djeluje u ovom našem životu, tako da naši arhijereji, blaženopočivši patrijarh i blaženopočivši mitropolit, koji su svojim životom napravili jednu svetlu stazu koju treba slijediti, oni su i dalje sa nama svojim primerom i svojim duhom. To doživljavamo kao raspeće, kao Veliki petak naše crkve, ali Veliki petak ima nadu i predokušaj vaskrsenja. Eto, takva je situacija kada ispraćamo velike ličnosti i velike jerarhe Hristove“, poručio je episkop. 

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još