Evropska agencija za ljekove očekuje distribuciju vakcine od januara

 Evropska agencija za ljekove očekuje distribuciju vakcine od januara

Foto: BBC News

Evropska agencija za ljekove (EMA) predviđa da će dati svoje odobrenje za prvu vakcinu protiv koronavirusa do kraja godine sa očekivanim početkom distribucije od januara, rekao je direktor agencije, prenose medijske agencije.

kako je istako Gvido Rasi, direktor EMA u intervju za itelijanski list „Sole 24 Ore“, ako su podaci solidni mogli bi da odobre prvu vakcinu do kraja godine, dok bi distribucija počela od januara.

Ipak, kako ističe on, iako EMA odobri prvu vakcinu, konačnu riječ i odobrenje daje Evropska komisija koja bi u tom slučaju omogućila da labaratorije počnu sa prodajom svog lijeka u cijeloj EU.

“EMA koja računa da će biti šest ili sedam različitih vakcina na raspolaganju 2021, juče je dobila prve kliničke podatke Fajzera za njegovu vakcinu”, rekao je Rasi dodajući da su dobili od Astra Zeneke predkliničke podatke, probe na životinjama koje se već procjenjuju, i da su imali više razgovora sa Modernom.

Ako se vakcina stavi na tržište u januaru njeni prvi efekti na širenje virusa “će biti vidljivi za pet, šest mjeseci, suštinski idućeg ljeta”, rekao je on.

“Očigledno je da neće biti moguće vakcinisati cijeli svijt, ali ćemo početi sa najizloženijim kategorijama kao što su starije osobe i zaposleni u zdravstvu, što će početi da blokira mostove prenosa. Da bi došlo do smanjenja pandemije nakon stavljanja vakcine na tržište treba vakcinisati preko polovine evropske populacije, što zahtjeva najmanje 500 miliona doza za Evropu“, ističe Rasi napominjajući da bi se svi vakcinisali biće potrebno najmanje godinu dana, i ako sve prođe dobro krajem 2021. trebalo bi imati dovoljnu imunizaciju.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još