„Gorski vuk“ pod vedrim nebom 46 noći čuva „ljepoticu od zvijeri“ – priča Vladete Bojića iz Lipova koji poručuje „Sinjajevinu ne damo!

 „Gorski vuk“ pod vedrim nebom 46 noći čuva „ljepoticu od zvijeri“ – priča Vladete Bojića iz Lipova koji poručuje „Sinjajevinu ne damo!

Foto: Portal Kolašin

Čuvar Sinjajevine, od prvog dana, Vladeta Bojić iz Lipova, u razgovoru za Portal Kolašin, otkriva, zašto je odlučio da već 46-tu noć provodi pod vedrim nebom, na pašnjaku te planine i kaže da ako treba i zimu će prezimiti ali „Sinjajevinu neće je dati“.

Ovaj šezdesetosmogodišnjak ima bogatu ličnu biografiju, kojom ne želi da se hvali, ko ga poznaje zna gdje je bio, koje poslove je radio. Za sebe kaže da je običan čovjek, Crnogorac koji ima moralnu i ljudsku obavezu da zaštiti svoju „majku“, biser Balkana, da naraštajima koji dolaze ostavi taj biser ne taknut…

Ovako on počinje priču…

„Rođen sam u Lipovu 1953. godine, od svoje četvrte godine po ovim pašnjacima sam čuvao jagnjad, igrao lopte, pomagao roditeljima. Ovo nije obična ili bilo koja druga planina ovo je Sinjajevina. Ona je za mene „druga majka“, isto se osjećaju i drugi kojima ona daje koru hljeba a srce mi je puno kada vidim ovu mladost oko mene da prepoznaju vrijednost ovog dragulja koji nema ni jedan zemlja u Evropi, normalno je da ćemo je štititi a Bogami i odbraniti“, priča Bojić.

Kako se Vladeta, koji nikada u svom životu nije video bilo kakvu vojnu vježbu na toj planini osjećao kada je doneta Odluka da se na Sinjajevini održe vojne vježbe, i to ni manje ni više nego gađanja bojevnom municijom, evo šta kaže…

„Osjećao sam se mučno, veoma teško, nešto me je zaboljelo u grudima i taj bol ne popušta, svakim danom je sve jači, jer ja vidim da je nekom namjera da se uništi ovaj izvor zdravog života, da se devastira“, ističe Bojić dodajući da je on još prošle godine u septembru mjesecu krenuo na vrh Sinjajevine da provjeri šta se radi, jer je kako kaže „načuo je da se neke NATO vježbe izvode“.

NATO vježbe na Sinjajevni još u septembru 2019. godine tvrdi Bojić

„Zvao sam mještane da krenu sa mnom ali nijesu imali hrabrosti, jer sam im rekao iskreno da su gore NATO vojnici, mene to nije uplašilo, hteo sam da vidim njihovu namjeru i otišao sam. Iskreno, popeo sam se uz stijene, da napomenem znam ja ovu planinu bolje nego što je može upoznati bilo ko prateći satelitske snimke i mape“, nasmejao se Vladeta pa nastavio da priča kako je „nadmudrio“ vojnike…

„Svuda su bile straže koje su okruživale kontigent koji je izvodio vježbe, nije se moglo doći do njih, ali ja, lijepo krenem dužim ali sigurnim putem, pa dođem do jedne stijene, ispenjem se, u rukama dvogled, to čisto da bolje vidim, a čujem sve odlično…čujem strane jezike, prepoznajem Njemački, Makedonski , Slovenački i tu i tamo čuje se malo našeg jezika. Pomno ih posmatram, to što sam video, video sam, nije to za javnost da ja pričam. Ono što ću da kažem iskreno, nijesu pucali. Tog momenta je meni bilo sve jasno šta namjeravaju da naprave i urade od naše ljepotice“, priča Bojić i uzdiše od muke, ponavlja da ga u grudima od muke steže dodajući da su tom prvom vježbom pokušali da „polože legitimitet na Sinjajevinu“.

„Ja sam od tog prizora iz 2019. godine čvrsto odlučio da neće moći, neće im uspjeti da izvrše šta su naumili. Neće im uspjeti da nam izvor zdravlja i života otmu, niti da nam generacije koje dolaze polako ali sigurno truju“, ističe on i kaže da odgovorno tvrdi da za njegovih 68 godina života nikada ni jedna vojna vježba nije održana na Sinjejevini.

Zašto je Bojić odlučan da ne dozvoli vojne vježbe na toj planini – detaljo objašnjava

„Naša vojska nama nikada nije bila mrzna, vazda su oni dobro došli, da prošetaju, da naprave marš preko Sinjajevine, kao što su u prošlosti imali marševe sa Žabljaka preko Sinjajevine, svaki domaćin bi ih zaustavio da se okrepe, ali da pucaju, da se sprovode ono što su „ovi glavaši“ naumili ili morali da prihvate“…e to neće moći“, izričit je Bojić.

Pitali smo Bojića, šta je to što on zna, ili vjeruje što ga obavezuje da bude tako kategoričan u namjeri da se vojna vježba neće održati na toj planini. Kao čovjek koji je načitan i vrlo nauk, koji je u vrijeme stare Jugoslavije imao najodgovornije poslove čuvanja ondašnjih važnih ličnosti, koji je dosta video, čuo i doživeo, objašnjava i podsjeća na nešto kako on opisuje sistematsko uništavanje…

„Ja nijesam nešto naročito politički orijentisan, niti me politika interesuje i ovo nema veze sa politikom ovdje se radi o opstanku našeg naroda. Stvari vam stoje ovako, nakon što je Crna Gora pristupila NATO savezu, kako i na koji način nećemo o tome, pristupili smo i to je to, međutim…

„To ima jednu svoju genezu. Ako se vratimo u prošlost, krenimo od rušenja Varšavskog ugovora, kao jedne od najvažniji početnih tačaka, zatim idemo na raspad ondašnjeg Sovjetskog saveza i rušenje Berlinskog zida…sve je to uzrokovalo u našem narodu da se osjeti bojazan, jer sile koje su izgubile I i II Svjetski rat počele su da jačaju, a narod je osjetio strah da mogu da nastave tamo gdje su prekinuti. Nažalost zatim je došlo i do rušenja Jugoslavije što je takođe bio davno skovan plan. Iza tog strateškog plana krije se nešto drugo. Nije njih briga za malu Jugoslaviju ili uopšteno prostor Balkana, bitna je pozicija, tako je došlo i do oduzimanja Kosova jer im je ono potrebno kao baza, u cilju približavanja Rusiji, koja je nakon raspada i ekonomskog kolapsa počela da jača“, objašnjava Bojić koji kroz priču jasno pokazuje da posjeduje i vojnog obrazovanja, ali živ neće da prizna novinarima, već se nasmeje i kaže „rođen sam naučen“.

Foto: Portal Kolašin

On podsjeća sve, pogotovo kako kaže, „ove sadašnje glavaše“ da je ta „neprijateljska Rusija“ dala 27 miliona žrtava u II Svjetskom ratu u borbi protiv fašizma i za slobodu svih porobljenih naroda, i da to niko nikada ne smije da zaboravi, pa nastavlja dalje priču povezujući prošlost- sadašnjost-namjere „glavaša“ i ono što će uslediti, ukoliko vojska počne sa vježbom na Sinjajevini…

„Sjećate li se kada je Zapad uslovio nesretnog Miloševića u ona nesrećna vremena da koriste vazdušne prostore, neometano drumske i vodene puteve bez ikakve naknade kao i infrastrukturne objekte na čitavoj teritoriji ondašnje države, on je to prihvatio a svako normalan, ko ima časti i ponosa to ne bi prihvatio ni po koju cijenu, elem…dolazimo danas u našu Crnu Goru, sad se to pretače kod nas, „oni“ su postavili uslove a „ovi naši glavaši“ prihvatili. Da li su ovi što su doneli takve odluke ucenjeni, vjerovatno, moram da podsjetim da je dosta njih iz ovog današnjeg miljea bilo na ratištima tokom 90-tih kao veliko Srbi, ali kako je vrijeme odmicalo, nekom alhemijom pretvoreni su u veliko Crnogorce, vjerovatno ta ucjena leži u njihovom prethodnom djelovanju a nije isključeno da su i prodali Sinjajevinu kao i sve ostalo“, priča Bojić i ističe da je on Crnogorac jer ne želi da njegova priča dobije bilo kakvu političku ili nacionalnu konotaciju, jer kategorično kaže, nema politike i nacionalizma kada se brani izvor života!

„Ja sam od malih nogu Crnogorac , gde god sam se upisivao, potpisivao sam se kao Crnogorac ali sada se stidim ovih novopečenih i prosto imam potrebu da preporučim svakom čovjeku koji se deklariše kao Crnogorac da stavi neki prefiks kako bi se ogradio od ovih kako drugačije da ih nazovem nego zlikovaca koji su ideologiju promenili preko noći pod pritiskom i ucjenama zarad sopstvenih interesa“, poručio je on i podsjeća šta je sve urađeno našem narodu, kako kaže, tokom agresije, a sada planovi su isti samo na „suptilniji“ način.

„Prije nego što su ovi prostori bombardovani, Crna Gra, Srbija, Makedonija su bile među zadnjim zemljama Evrope po stopi malignih bolesti, a danas smo među prvim zemljama sa malignim oboljenjima, to je znak da je izvršen genocid tokom bombardovanja nad našim narodom. Sve se to nastavlja danas, ne posustaje se, naša Vlada je primorana da prihvati sve, uključujući predavanje ovog bisera na uništavanje pa čak i ovaj zakon o slobodi vjeroispovijesti je nametnut sa vanjske strane“, kaže Bojić dodajući da mu sve to daje za pravo da kaže „da smo jedna porobljena zemlja i prihvatamo sve što nam strane sile nametnu“.

„Evo samo jedan mali primjer i dokaz ovoga što govorim da ovi naši prihvataju sve što im se da na potpis. Dajte kartu Svijeta ovima koji su sada na vlasti, ali bez imena država, i tražite da vam pokažu gdje je Venecuela, tvrdim da ne bi mogli da pokažu prstom „evo ovdje je“, ali zato su oni priznali tamo nekog Gvaida za novog predsjednika, kojeg je dovela Amerika da ruši Madura“, ističe Bojić u cilju opravdavanja njegovog stava , mišljenja i vjerovanja dodajući da je „to primer kako sadašnja Vlada priznaje odluke kako joj se diktira i oni sve rade po nalogu sa zapada“.

„Možda su moje riječi grube, ali istinite su, početo je i sa razbijanjem pravoslavlja. Mislili su oni da ustoliče Crnogorsku pravoslavnu crkvu koja je NVO. Kod nas ima, za one koji ne znaju, 26 sekti u koje su otvorene kao crkva nije samo CPC. To nam ukazuje da se koriste metode Hitlera. Podsjetiću mlade da je on tokom osvajanja Rusije u II Svetskom ratu, u svakoj oblast u koju je ušao dao pomjesnu crkvu…da bi usitnio narod i lakše vladao…taj metod je upotrebljen i u Ukrajini a tako se pokušalo i ovdije. Udarili su na vjeru i hvala Bogu da se narod probudio a i ovo što rade na Sinjajevini to ne može niko da predvidi a ja vidim katastrofu…“, uzdiše Bojić, uzima dvogled i gleda u nebo…dron obleće…snima…

Bojić, ustaje i pokazuje „vidite, ovo je deseti put večeras da obleće ovuda, zato smo vas i zvali, ovo treba da se čuje. Nije prvi dron, u utorak veče leteo je 50 metara iznad kampa, šta vam to govori…oni su istrajni u namjeri da stave svoju čizmu na Sinjajevinu i da ih niko nikada više ne udalji odavde…e…neće moći, ćeraćemo se još“, uzmenireno govori on i kaže da ne zna „šta je sa ovim našima, na osnovu čega su im povjerovali…ovo nije naša vojska, nju su stavili u ulogu janičara, koriste je kao Trojanskog konja, guraju je u epi centar naroda da nas lakše razdore, ovo je udar na Crnu Goru, na naš narod“.

„Teško je da odluke koje su ovi naši glavaši donijeli, da se sada sve to ispraviti, ovo je tragedija što su napravili od naše zemlje“, kazao je Bojić.

„Odgovorno tvrdim da oni imaju namjeru da Sinjajevinu kao najpogodniju planinu u Evropi pretvore u „smjetlište“, za odlaganju nuklearnog otpada. Ova planina je kraška, ona je valovita visoravan gdje može lako bez kopanja da se odlaže otpad, samo odvrnu u poklope…a onda šta se dešava…taj otpad bi se raspadao i stizao bi preko izvorišta i podzemnih akumulacija, to je jedan vid zagađenja, drugi vid zagađenja su njihova gađanja koje idu u vazduh i truju prirodu pa bi čak oni koji su dalje od Sinjajevine bili zatrovani, kako putem vazduha tako preko zagađene hrane koju bi kupovali. Ovde se radi o opstanku naše zemlje i našeg naroda jer ovo je direktno trovanje Crne Gore“, ističe Bojić dodajući da su prvi na udaru, kako kaže, mještani opštine Kolašin i to preko izvorišta.

Foto: Portal Kolašin

Njegove trvdnje opravdane reakcijama ekoloških organizacija

„Upravo ovo o čemu pričam i jeste razlog zašto se svijet ekologa digao na noge, iz Evrope i naše zemlje. To su obrazovani ljudi vide šta se radi, šta se sprema, svjesni su pogubnosti ukoliko vojska uopšte bude na ovoj planini a da ne ponavljam ostalo. Vidi svijet sa strane, znaju oni bolje nego mi, šta se nama sprema“, kazao je on i napominje da Sinjajevina ima jednu perspektivu da bude jedna veoma značajna turistička atrakcija.

„Ovo je jedinstvena planina, ovakve planine u Evropi nema. Po ovoj planini i kada je prekrivena snijegom sanke idu glatko preko nje…e to je Sinjajevina, gdje u jednom cugu po snijegu može da se pređe 50 do 60 kilometara. Ona može da bude turistička destinacija, da se pomogne stočarima da obnove kolibe da povećaju broj grla. Evropa i Amerika su sprovodile dobre projekte pomoći Sinjajevini, pojilište na Savinim vodama, krenulo se u obnavljanje planine i života na njoj, davali su se solarne panele, sve to u proteklih osam godina, dešavalo se nešto a onda je stalo…gdje i zašto“, pita se Bojić dodajući da krivi predsjednike opština koji su dali saglasnosti da Vojska izađe na planinu.

„Jedino je Željka Vuksanović, bivša predsjednica opštine Kolašin, je odbila da prihvati odluku Vlade i rekla da će o tome da odluči narod na referendumu. Ja je pozdravljam i izuzetno cijenim radi toga. Ipak, Šavnik, kasnije i Kolašin sa novim predsjednikom i Mojkovac oni su poklekli i dali su pristanak za NATO bazu. Ovde govorimo o otimanju oko 120km2, ako to prepustimo nakon toga ovde ljudska stopa više neće kročiti radiće šta namjeravaju i odavde nikada neće izaći, ako ih sada pustimo samo na jedan dan a ne šta više“ , upozorava Bojić dodajući da kategorične izjave aktuelnog ministra odbrane Predraga Boškovića da to nema veze sa NATO-om je apsurd.

„To što Bošković kategorično odbija da Sinjajevina nije namijenjena za NATO ja kažem da šansi nema da on ne govori istinu. Žao mi je tog momka što je izrekao puno ružnih riječi na naš račun, za nas koji ovdje pod vedrim nebom čuvamo našu „majku“. On je kazao da smo mi plaćenici i pitao nas je od koga mi to branimo Sinjajevinu. Ja mu poručujem da Sinjajevinu ne branimo od naše djece, naših mladih vojnika, mi je branimo za njih, za generacije koje dolaze jer nećemo da damo nikome da nas zatruje, a ti momci će shvatiti sve to prije ili kasnije“, ističe Bojić dodajući da mu je jako žao što se naša vojska ponaša provokativno prema njima jer oni nijesu neprijatelji vojske.

„Nijesmo mi neprijatelji ni naše vojske, niti bilo koga drugog, Mi branimo ono što je naše, mi branimo pravo na život, izvor života i namjera nam je da sačuvamo ovo za našu djecu, njihovu djecu“, kaže Bojić.

Očekujem da nova Vlada ukine tragičnu odluku da Sinjejevina bude vojni poligon i da je proglasi Zaštićenim područjem – Regionalnim Parkom prirode

„Sjutra očekujemo formiranje nove Vlade, mi smo ovde od 16. oktobra kada smo zapalili ovaj oganj i on čeka pozitivno rješenje. Ako treba ja sam spreman i zimu ovde da prezimim, daj Bože da se do 10. decembra sve ovo riješi a ja lično jedino prihvatam i maknu ću se sa planine tek kada se odluka objavi u Službenom listu, to je za mene pravo, ništa drugo ne priznajem“, ističe Bojić.

On podsjeća da su dolazili političari koji će da čine novu vlast u Crnoj Gori, i iskreno se zahvaljuje Dritanu Abazoviću iz URE, jer mu je on jedini ulio neku nadu.

„Abazović je bio ovdje i on je meni djelovao tako iskren u namjeri da se Sinjajevina zaštiti, nadam se da je on karakteran i čvrst čovjek, jer on ovdje bio najžešći za odbranu Sinjajevine i nadam se da će ostati na toj liniji i da će njegova riječ dosta da znači u tome. Nada se i u Boga i u ljude da će prevagnuti mišljenje da Sinjajevinu treba sačuvati“, kazao je Bojić.

Foto: Facebook „Sačuvajmo Sinjajevinu“

„Najvažnije očekujem i apelujem na novu Vladu da se po hitnom postupku odluka o vojnom poligonu izbriše a da se donese odluka koja je ranije bila u pripremi, koji je neko grunuo pod tepih, a to je da se Sinjajevina proglas regionalnim parkom prirode. Uzdam se u novi Vladu, u Ministarku odbrane da će imati sluha za naše apele“, poručio je Bojić i zahvalo bih se svim ljudima iz svih krajeva Crne Gore koji dolaze u kamp da ih podrže i koji će doći ukoliko bude trebalo da odbrane kako je kazao „ovu lepoticu od zvijeri“.

Juče sa Sinjejevine, Foto: Facebook – „Sačuvajmo Sinjajevinu“

Sanjam da ću doživjeti ponovo „rođenje“ na ovoj planini

„U ovom godinama koje su mi preostale želim da vidim da na Sinjajevini da vrvi od turista da se obnove kolibe da bude stoke kao što je nekada bilo da mladi dođu ovde da se djeca igraju po ovim pašnjacima. Moja je remisa da ovde ne smeju nikakve vojne aktivnosti da se izvode. Ljudi treba se vrate na planinu da im se pomogne u stočarstvu, da budu buljuci ovaca, da ovde bude život, da se srede putevi, da oživi planinski turizam“, ističe on.

Nekada je bilo života na ovoj planini, danas manje, ali kriva ja ova vlast

„Iz Lopova sada od ove planine živi dosta manje domaćinstava nego što je nekada bilo , ipak i dalje ima dosta domaćina. Samo jedan Kljajević iz Bijelog Polja ovde drži 70 grla ne bih ulazio u brojke a to što je manje nego ranije onih koji izdižu i stoke to je kriva vlast. Bilo je kredita iz inostranstva namijenjenih za obnovu sela, stočarstva, ali ti krediti nijesu usmjereni ovdje. Samo su nam nudili ali niko nije mogao da ih dobije. Neko je bacio oko na Sinjajevinu i nije ovo odluka donošena preko noći, taktički se radilo na tome. Po novim fiksi idejama nekih ova planina je sada planirana da posluži za odlaganje nuklearnog otpada, podsjećam da je i stara JNA je imala planove da ovdje prvi podzemne bunkere, aerodrome ali se odustalo od toga, bio je nekada neko ko je razmišljao o ljudima i životu, a ovi danas imaju planove i to je sigurno da naprave jednu bazu kao što je Gostil ili Krivolak, u sred najvećeg pašnjaka u Evropi, kako bi lakše kontrolisali Balkan i šire“, ističe Bojić.

Ugledajte se na susjede

Bojić podsjeća na situaciju od prije nepuno dvije godine kada se planiralo da se nadomak Tirane napravi odlagalište nuklearnog otpada.

„ Albanci su se digli na noge zbog takve odluke i odustalo se od te sulude ideje. Takav potez suseda iz Albanije je za svaku pohvalu i pozdrav, trebali bi naši građani da se ugledaju na njih, oni svoju zemlju čuvaju međutim kod nas ima dosta onih koji su kupljeni i podmićeni preko zaposlenja, što je tužno. Nas su raspolutili i to je tužno i žalosno…mali je broj ljudi koji brani Sinjajevinu ali uvećavamo se. Sada smo već umreženi imamo podršku iz svih krajeva Crne Gore i veoma brzo ovde može da se okupi nekoliko hiljada ljudi da ako bude potrebno i tijelima da branimo našu majku“, poručio je Bojić.

Djecu im neću oprostiti

Pored svih suludih ideja, odluka i svega što je ova vlast uradila u proteklih 30 godina, kaže Bojić a najviše u zadnjih nekoliko godina, kako kaže, od kad je „manija sasvim zavladala njihovim umom“, najteže pored odluke da se devastira Sinjajevina, padaju mu još dvije stvari koje su urađene od strane Vlade.

„Prosto im sve bilo za ovih 30 godina, ali decu im oprostiti ne možemo. Ne možemo preći preko činjenice da je Vlada Crne Gore poslala delegaciju na proslavu Oluje, otišli su da slave proterivanje 250.000 ljudi, to je skandalozno, ako i na proslavu nezavisnosti Kosova odluka je takođe proteran od prilike isti broj pravoslavnog stanovništva uključujući i Crnogorce, to je skandalozno, naša Vlada je bila na proslavi genocida, to je nešto što boli i što se ne može oprostiti“, poručio je on.

Avatar

Admin

Pročitajte još