Građani Kolašina imaju adekvatnu primarnu zdravstvenu zaštitu

 Građani Kolašina imaju adekvatnu primarnu zdravstvenu zaštitu

Direktorka Doma zdravlja Kolašin Jelena Zindović, doktorka specijalista interne medicine, gostujući u jutarnjem programu RTCG, saopštila je da građani Kolašina ne trpe kad je u pitanju primarna zdravstvena zaštita u tom gradu, te da su, zbog odlaska stalno zaposlenog pedijatra na godišnji odmor, angažovali kolegu iz mojkovačkog Doma zdravlja.

„Tačno je i to da smo po ugovoru angažovali pedijatra iz Mojkovca, koji u našem Domu zdravlja, uz saglasnost matične ustanove, ordinira tri puta sedmično – ponedjeljkom, srijedom i petkom, u vremenu od četiri sata, a takođe i subotom zbog epidemiološke situacije“, pojasnila je dr Zindović dodajući da stalno zaposleni pedijatar, koji je trenutno na godišnjem odmoru, radi u toj ustanovi već dvadeset godina.

„Do marta mjeseca ove godine imali smo još jednog pedijatra koji je samovoljno napustio Dom zdravlja Kolašin po konkursu i oglasu koji je objavio Dom zdravlja Podgorica i on sada radi u toj ustanovi“, naglasila je dr Zindović objašnjavajući kakav je sastavni kadar ustanove na čijem je čelu.

„Svi mi kolege, smo prije svega završili osnovne studije medicine i mi smo prije svega ljekari. Kasnije smo se usavršavali za oblasti interne medicine, pedijatrije, ginekologije i raznih specijalizacija. Trenutno na specijalizaciji imamo pedijatra, doktorku koja je na trećoj godini specijalizacije, radiologa i ljekarku porodične medicine, što nam mnogo znači jer su to, takozvani rezervni timovi“, kazala je ona dodajući da Dom zdravlja Kolašin trenutno raspolaže sa četiri izabrana doktora za odrasle, jednim pedijatrom, ginekologom i internistom.

Foto: Novine sjevera

Zbog sve ukupne situacije sa virusom korona, istakla je Zindović, jedan ljekar i dva tehničara su u izolaciji osvrćući se na epidemiološko stanje u tom gradu.

„Građani Kolašina i te kako poštuju mjere i naredbe NKT-a, kao i mjere nošenja zaštitnih maski i rukavica. U gradu trenutno imamo 93 aktivna slučaja, 85 oporavljenih i nažalost četiri smrtna ishoda. Voleli bi smo da taj broj bude manji ali kao što se vidi iz gradova iz okruženja njihova stopa dnevnog rasta je mnogo veća, uzimajući to u obzir stanje u opštini Kolašin nije tako loše“, istakla je dr Zindović.

Osvrćući se na nedavno iznesene navode jednog roditelja iz Kolašina da djeca u tom gradu trpe jer nema pedijatra, doktorka Zindović je istakla da je u konkretnom slučaju roditelj „preskočio“ trenutne određene korake.

„U navedenom tekstu, majka djeteta je preskočila sve korake, nije zvala „call centar“, nije se obratila ljekaru koji je u smjeni u Domu zdravlja a nije zvala ni Hitnu pomoć. To možemo nazvati ne savjesnošću roditelja, ako je dijete ferbicetno pet dana, da djete ne dovede na pregled te se postavlja pitanje da li je taj roditelj bio odgovoran“, zaključila je dr Zindović.

Kolašinski Dom zdravlja dobio stacionar za bolničko lječenje a medicinski tim neumorno radi na terenu

Direktorka te ustanove dr Zindović, pored rada kao internista, radi na terenu sa medicinskim osobljem a takođe ordinira i u kovid ambulanti.

Pored obimnog posla koji obavlja dr Zinodvić kaže da joj to ne predstavlja teret.

„Ljekar nikada ne smije biti umoran…“, kratko je odgovorila dr Zindović koja je inače danas u obilasku pacijenata sa seoskog produčja, što je redovna aktivnost njenog tima.

Upravo zbog velikog broja starih lica koja žive u ruralnim delovima, direktorka te ustanove je uspjela da ponovo stavi u funkciju dio drugog sprata te ustanove, koji je nekada bio korišćen za bolničko liječenje ali duže od dvije decenije ne korišćen.

Stacionar DZ KOlašin, Foto: Privatna arhiva

Tako je ljetos otvoren stacionar koji trenutno raspolaže sa deset postelja a postoji mogućnost proširenja. Tom prilikom dr Zindović je istakla da će stacionar umnogome olakšati primanje terapija, posebno pacijentima iz udaljenih mjesta.

„Tu će se liječiti pacijenti hroničari, hronična opstruktivna bolest pluća sa egzacerbacijom, pacijenti koji ne mogu primiti, a po izvještaju specijaliste ili po otpusnoj listi im je propisana terapija koju treba da primaju u kućnim uslovima. Svi oni primaće terapiju u stacionaru, time se smanjuju troškovi patronažne jedinice“, kazala je pri otvaranju stacionara Dr Zindović.

Nova kovid ambulatna u cilju zaštite pacijenata

Podsjećanja radi, prvobitno prostorija za kovid ambulantu je bila unutar zgrade te ustanove u prizmelju, odmah pored kabineta za ginekologiju i vrata do ambulante za primanje terapije. Po stupanju na mjesto direktorke te ustanove, dr Zindović je izmjestila kovid ambulantu iz unutrašnjosti objekta Doma zdrvalja.

Nova kovid ambulanta se sada nalazi sa vanjske strane zgrade doma zdravlja, tako da eventualno inficirani pacijenti i oni sa simptomima ne ulaze unutar zgrade i time možda ugroze druge pacijente.

Kovid mabulanta u DZ Kolašin, Foto: Portal Kolašin
Avatar

Admin

Pročitajte još