Građani se žale na higijenu na Odjeljenju oftalmologije; KCCG: Sve mjere se poštuju

 Građani se žale na higijenu na Odjeljenju oftalmologije; KCCG: Sve mjere se poštuju

Redakciji Dnevnih novina javili su se građani sa pritužbama da se na Poliklinici Kliničkog centra u Podgorici na Odjeljenju oftalmologije u potpunosti ne poštuju epidemiološke mjere i to od strane medicinskog osoblja.

“Godinu dana se pazim da se ne inficiram korona virusom i onda dođem na banalni očni pregled i pokajem se što sam došao. Gužva, svi natiskani, osoblje bez rukavica, dva ljekara u jednoj prostoriji primaju pacijente kao na traci bez ikakvog pranja ili dezinfikovanja ruku i aparata za dijagnostiku na koje pacijenti naslanjaju svoje lice”, priča Radovan P.

Da nije dijabetičar i da mu taj pregled nije bio neophodan za endokrinologa, kaže, ustao bi odmah i otišao.

“Sa mnom su otišli i korak dalje. Tokom pregleda očnog dna nijesam mogao da umirim oko, pa mi je doktorica svojim prstima razdvojila kapke. Bukvalno mi je dodirivala beonjače, a da prije toga nije ni oprala ni dezinfikovala prste”, tvrdi Radovan.

Slično iskustvo imala je i Danica K., koja je majku vodila na pregled.

“Pacijenti ulaze takvom brzinom da ljekari ni osoblje ništa ne stižu da dezinfikuju. Bolje rečeno i ne pokušavaju. Prisustvovala sam smjeni pacijenata kod drugog doktora, gdje je jedan ustao i otišao, a drugi ušao na pregled bez ikakve dezinfekcije”, kazala je Danica.

Ljekar, objašnjava, kuca izvještaj jednom pacijentu i onda odmah prelazi na pregled drugog.

“Poslije dugo vremena raduješ se što možeš kod očnog u KCCG i što si dobio termin u razumnom roku kraćem od mjesec, a onda ovakvo iznenađenje. Nadam se da će uraditi nešto tim povodom”, rekla je Danica.

Na samo osoblje i odnos prema pacijentima, kažu, primjedbi nemaju, ali ako se zna da se virus prenosi i kontaktom preko sluzokože, smatraju da bi se moralo povesti malo više računa i o higijeni ruku.

Iz Kliničkog centra na upit Dnevnih novina demantovali su tvrdnje pacijenata istučući da imaju dovoljno zaštitnih i dezinfekcionih sredstava, te da redovno opominju pacijente i pratnju da poštuju propisane epidemiološke mjere.

“Kod svakog ljekara u ambulanti, pored kompjutera stoji sredstvo za dezinfekciju i ljekar je obavezan da dezinfikuje ruke prije obavljanja pregleda. Takođe, poslije svakog pregleda sestra dezinficijensom prebriše Spalt lampu prije nego što sjedne drugi pacijent. To se ne odnosi samo na Spalt lampe, već i na ostale mnogobrojne aparate na kojima se obavlja snimanje u našim ambulantama”, istakla je za Dnevne novine direktorica Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Jelena Radojičić.

Na Klinici za očne bolesti, odnosno na Poliklinici KCCG (ambulantni dio), svakodnevno se, dodaje, pregleda veliki broj pacijenata.

“To su uglavnom stariji pacijenti koji sa sobom imaju jednog ili dva člana porodice u pratnji. Sestre prate ponašanje pacijenata ispred ambulante, pa više puta izlaze i opominju kako pacijente, tako i pratnju, da budu strpljivi, ne skidaju maske, poštuju distancu i ne prave gužvu”, kazala je Radojičić i dodala da su o tome i do sada, a i ubuduće će jako voditi računa, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju i obaviti dodatnu edukaciju ukoliko je to potrebno kako sa sestrama, pomoćnim radnicima, tako i sa ljekarima.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još