Grupa birača ne podržava izbor Jeknića za direktora RTV Kolašin

 Grupa birača ne podržava izbor Jeknića za direktora RTV Kolašin

Predsjednik Skupštine Opštine Kolašin Milan Đukić uputio je saopštenje za javnost a povodom sveukupnih dešavanja u vezi sa RTV Kolašin, čiji je osnivač Opština.

Đukić je istakao da odbornici Grupe birača, kao i još neki odbornici vladajuće koalicije, neće na Skupštini podržati da direktor RTV „bude neko ko je u javnosti otvoreno širio političku, nacionalnu i vjersku mržnju“!

Saopštenje predsjednika SO Kolašin Milana Đukuća prenosimo u cijelosti:

Povodom poslednjih dešavanja oko RTV „Kolašin“ i informacija koje mi odbornici Grupe birača (GB) u SO Kolašin dobijamo, moram da istaknem da sam lično razočaran pojedinim saznanjima. Najprije je razočaravajuće da se iz medija upoznajemo o većini dosadašnjih postupanjima koalicionih partnera – predsjednika Opštine Milosava Bulatovića (DPS) i potpredsjednika Danila Medenice (SD) u odnosu na RTV „Kolašin“ i naše ranije predloge i zahtjeve povodom njegovog osnivanja.

Sada mi je potpuno jasno zašto predsjednik Opštine do sada nije sprovodio obaveze osnivača i nije odgovorao na moja interesovanja o zakonitosti dosadašnjih postupaka u RTV „Kolašin“. Jasno mi je i zašto se potpredsjednik Danilo Medenica nije oglašavao povodom brojnih dilema oko novoosnovanog javnog emitera, a neposredno prije toga je onako „vatreno“ na Skupštini „garantovao“ za „misiju i zadatak“ budućeg RTV „Kolašin“.

U proteklih šest mjeseci, predsjedniku i potpredsjedniku opštine je bilo „lakše i mudrije“ da posmatraju sa „bezbjedne daljine“ napade pojedinih opozicionih partija u Kolašinu na predsjednika SO oko RTV „Kolašin“, iako predsjednik SO nema nikakve nadležnosti poslije usvajanja odluke o osnivanju lokalnog javnog emitera. Poslije odluke o osnivanju doo RTV „Kolašin“ sve obaveze osnivača – pravne, finansijske i nadzorne, preuzimaju predsjednik Opštine i njegovi saradnici.

Da li je predsjednik opštine o ovome „neobaviješten“, ili već pola godine „sagledava situaciju“, ili ne poznaje obavezu poštovanja i primjene Zakona o lokalnoj samoupravi vidjet ćemo vrlo brzo kad dođu na red njegov ugovor sa RTV, finansiranje i primjena odluke o osnivanju.

Da li je potpredsjednik Danilo Medenica, u ime osnivača, na skupštinskim odborima pred opozicijom imao zaštitnički stav zbog „neophodnosti“ osnivanja radija ili zbog nekog dogovora sa sadašnjim vd direktora o zapošljavanju, kako sada saznajemo, još 6 ljudi?

Dosadašnji postupci i odluke poslije osnivanja RTV „Kolašin“, kao i „držanje glave u pijesku“ od strane osnivača – Opštine Kolašin i nekolicine pojedinaca iz redova naših koalicionih partnera DPS-a i SD-a, donijeli su samo negativne političke poene našoj koaliciji.

Poslednjih dana, nama iz Grupe birača, postaje jasno, da će predsjednik Opštine iz DPS-a i potpredsjednik iz SD-a izgleda ignorisati naš raniji zahtjev da Skupština daje saglasnost na izbor direktora RTV, statut i finansijski plan rada.

Naš zahtjev je utemeljen u Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu Opštine, a oni bi, čini se, to rado zaobišli slobodnom interpretacijom Zakona o medijima. Takođe se pitamo da li će pokušati zaobiđu Skupštinu jer znaju da odbornici Grupe birača nikada neće dići ruku za sadašnjeg vd direktora, kao i statut i finansijski plan koji smo tek sada imali prilike da vidimo a koji su dugo skrivani.

Građani Kolašina treba da znaju da mi odbornici Grupe birača, kao i još neki odbornici vladajuće koalicije, nećemo na Skupštini podržati da direktor RTV bude neko ko je u javnosti otvoreno širio političku, nacionalnu i vjersku mržnju! Nećemo podržati ni nezakoniti statut društva, a ni finansijski program koji nije u skladu sa realnim potrebama lokalnog javnog emitera.

U ovom slučaju, ali i svim budućim podržat ćemo samo one predloge koji su u interesu svih građana Kolašina. RTV treba da vode ljudi koji će da prihvate obavezu da to društvo bude na nivou bogate tradicije kolašinskih institucija i ustanova kulture.

U njemu treba da budu na održiv i transparentan način angažovani osvjedočeni talenti voditeljskog posla i posvećeni novinari kolašinskog medijskog prostora. Izgrađivati lokalnog javnog emitera koji treba da služi javnosti, a potpuno ignorisati tu istu javnost u Kolašinu, dovesti će do toga da on, već na početku, bude osuđen na propast. Zato pozivam predsjednika Opštine i njegove saradnike da preuzmu odgovornost za dosadašnje „rezultate“ osnivanja RTV „Kolašin“ i da počnu da primijenjuju svoje obaveze iz Zakona o lokalnoj samoupravi i Statuta opštine.

To podrazumijeva da Skupština opštine kao najviši organ vlasti u kome su predstavnici građana mora davati saglasnost na izbor direktora, statut i finansijski plan. Koalicione partnere upozoravam da odgovornost sprovođenja ovakvih javnih politika, kao što je slučaj sa RTV „Kolašin“, mi iz GB nećemo dijeliti sa njima jer smo na vrijeme upozorili na nepravilnosti i nezadovoljstvo građana.

Molim ih da obrate pažnju na činjenicu da je neophodno da politička stabilnost, održiva i kvalitetna rešenja i odluke lokalnih institucija moraju biti obaveza koalicione vlasti do kraja zajedničkog mandata. Ukoliko se budu donosile jednostrane odluke kao u slučaju RTV „Kolašin“, one svakako neće donijeti ništa dobro građanima Kolašina.

Avatar

Admin

Pročitajte još