Italija zaključana za Božić i Novu godinu

 Italija zaključana za Božić i Novu godinu

Foto: Travelland

Italijanska Vlada poslije više dana premišljanja večeras je proglasila čitavu teritoriju Apeninskog poluostrva “crvenom zonom” od 24. decembra do 3. januara.

Podrazumijeva se zabrana kretanja izvan mjesta boravka, ali i u samom mjestu, osim u neophodnim slučajevima, kao i “slobodnim danima” – 28, 29. i 30. decembra, kada će se otvoriti prodavnice, ali ne restorani i barovi.

Dakle Božić i Nova godina, i ručak i večera, sa onima sa kojima se živi, ili najviše sa dva člana familije preko, kako bi se izbjegao “upaljač” za širenje korona virusa koji inače ne posustaje.

Za takvu varijantu zatvaranja bio je prevashodno premijer Đuzepe Konte, “plašeći se psiholoških i socijalnih efekata” potpunog zatvaranja od 24. decembra do 6. januara, za razliku od još rigoroznijeg predloga “čitava Italija crvena zona do 6. januara”, kakav su zagovarali neki ministri i neki guverneri regiona.

Samo je Luka Zaja, guverner Veneta, gdje koronavirus galopira nezaustavljivom brzinom, blindirao sve od 19. decembra, poslije 14 sati niko ne može da se kreće izvan opštine gdje stanuje, osim onih koji odlaze na posao.

Na čitavoj nacionalnoj teritoriji niko neće moći da se kreće izvan regiona gdje živi već od 21. decembra, nema putovanja u vikendice, ili kod rođaka.

Mise u crkvama će biti dozvoljene sa veoma ograničenim brojem prisutnih i papa će održati božićnu misu sa početkom već od 19.30, kako bi se vjernici mogli vratiti kući do 22 sata kada je na snazi policijski čas. Blagoslov gradu i svijetu na Božić biće opet unutar Bazilike Svetog Petra, sa veoma ograničenim brojem vjernika.

Izuzeci zabrane kretanja u “crvenim danima” su osobe koje izvedu psa u šetnju, ali samo u neposrednoj blizini zgrade gdje žive, kupovina hrane u samopusluzi ili neohodnih potrepština u apoteci, a sa potvrdom se mogu kretati oni koji odlaze na posao. Takođe se mogu kretati ali najviše dvije osobe koje potvrde da idu u posjetu starim roditeljima.

Izvor: Večernje Novisti

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još