Joanikije: Ovo je veliki ispit za naš narod i crkvu (VIDEO)

 Joanikije: Ovo je veliki ispit za naš narod i crkvu (VIDEO)

Foto: SPC

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije oglasio se prvi prvi put poslije borbe sa virusom korona, prenosi portal FOS Media.

„Hvala Bogu, glavni udar na moje zdravlje je prošao i sada se oporavljam pod kontrolom ljekara. Moram da budem u samoizolaciji. Vijest o smrti patrijarha Irineja je velika žalost, žalost Velikog petka, i cijela Crkva žali, tuguje i uznosi svoje molitve za svojim patrijarhom, našim ocem, naslednikom Svetog Save“, kazao je Joanikije za TV Prva a prenosi sajt Mitropolije crnogorsko primorske (MCP).

On je narod, navodi, okupljao svojom blagošću i trpljenjem.

„Mi se sada u žalosti objedinjujemo kraj odra njegovog i groba, oko njegove ličnosti koja je završila svoj posao na zemlji i sada odlučuje da se odmori i bude nagrađen za svoja dobra djela. Gdje je raspeće, tu je i osjećaj vaskrsenja Hristovog i novog života. Patrijarh Irinej je ispunio poslanje koje mu je Bog naznačio na zemlji“, kazao je Joanikije.

On je rekao da je ovo veliki ispit za narod i za crkvu.

„Tugujemo za mitropolitom Amfilohijem i patrijarhom Irinejem i ujedinjujemo se sa svojom braćom. Ovo je jedan veliki ispit i za naš narod i Crkvu, i nadam se, kao što smo mnogo puta u istoriji, kada smo doživljavali krize, bili na visini dostojanstva kao narod, i ovo ćemo dostojanstveno izdržati i hrišćanski podnijeti, i poslije svega u jednom viđenom toku ovo prebroditi. Tim stazama nas je premudro vodio patrijarh Irinej“, zaključio je Joanikije.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još