Još neko vrijeme „lagune” na Brezi predstavljaće ruglo turističkog centra

 Još neko vrijeme „lagune” na Brezi predstavljaće ruglo turističkog centra

Foto: Portal Kolašin

Ideja o projektu za prečišćavanje otpadnih voda je već duži niz godina prisutan u Kolašinu, iz razloga što „lagune” na Berzi koje služe kao „privremeni” kolektori više od dvije decenije, nikako ne mogu da daju sliku Kolašina ko turističkog centra. Iz tog razloga, svaka vlast u gradu na Tari je pokušavala da riješi taj problem.

Naime, prošle godine je najavljena realizacija projekta postrojenja za prečišćavanje vode i modernizaciju kanalizacione i vodovodne mreže. Kako je tom prilikom objavljeno u medijima za prvi projekat vrijedan sedam miliona, veći dio novca je obezbijeđen kroz nepovratna sredstva kroz IPA fondove.

Iz lokalne uprave navode da je tom projektu posvećena posebna pažnja od njihovog početka vršenja vlasti, ali nijesu spomenuli obezbijeđen iznos novca.

Trend izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, navode iz lokalne uprave Kolašina, je prisutan kao obavezna infrastruktura bez koje je nezamisliva komunalna i ekološka kultura življenja u 21 vijeku.

Projekat hotel „Breza“ u neposrednoj blizini „laguna“ – Foto: Hotel Breza

„Kada je u pitanju naš grad, onda Postrojenje pored komunalnog i ekološkog čuvanja životne sredine, ima i privrednu funkciju jer se njegovom izgradnjom trebaju servisirati narastajuće investicione potrebe kada su prije svega u pitanju novi hotelski smještajni kapaciteti”, kazao je predsjednik opštine Milosav Bulatović dodajući da je projekat dobio podršku Vlade Crne Gore, preko aktivnosti Uprave za javne radove kao i evropskih finansijskih fondova.

„Urađena je i revidovana Studija o izvodljivosti za kanalizacionu mrežu i Postrojenje a sve dosadašnje aktivnosti imale su za cilj da se pronađe najoptimalnije i tehnološki najpogodnije rješenje”, istakao je Bulatović.

Kroz brojne radne sastanke, napominje on, razgovaralo se o svim detaljima ovoga projekta.

Prema riječima Bulatovića, predloženo je da lokacija Postrojenja bude u Bakoviću, na lokaciji Debeli lug a usaglašavali su se i elementi trase koja treba da ide od pumpne stanice na Brezi do lokacije Postrojenja u Bakoviću.

„Predstoji priprema tenderske dokumentacije za Postrojenje i kolektor a počeće i priprema tehničke dokumentacije. Ovaj projekat koji korespondira sa međunarodnim institucijama i te kako je uslovljen trajanjem i intenzitetom korona ekonomske krize. Vjerujemo da će se što prije stvoriti uslovi za intenziviranje ovog kapitalnog projekta za naš grad”, zaključuje Bulatović u izjavi za Portal Kolašin.

Avatar

Admin

Pročitajte još