Kolašinke na domaćinski način prilaze poslovnim ambicijama i idejama

 Kolašinke na domaćinski način prilaze poslovnim ambicijama i idejama

Potpisivanje ugovora 2019, Foto: Opština Kolašin

Već par godina unazad Opština Kolašin podržava razvoj ženskog preduzetništva. Sredstva za podršku ženama u biznisu su opredeljena Budžetom opštine a dodeljuju se kroz javni poziv, odnosno konkurs. Za tekuću godinu, konkurs je zatvoren početkom mjeseca, a odluku o tome čiji su projekti podržani doneće komisija do kraja budžetske godine.

Kako su naveli iz lokalne uprave jedan od prioritetnih ciljeva je stvaranje novih preduzetničkih kvaliteta na području opštine. Prva aktivnost na tom planu je bila uklanjanje biznis barijera a druga širenje kvalitetne, dobro organizovane preduzetničke baze.

„Jedan od načina da proširimo preduzetničku bazu je bilo jačanje ženskog preduzetništva. Smatrali smo i smatramo da su žene dokazano odgovorni i kreativni organizatori biznisa. Da na jedan domaćinski način prilaze poslovnim ambicijama i idejama”, kazao je za Portal Kolašin predsjednik Opštine Milosav Bulatović ističući da su upravo zbog toga i prošle i ove godine, žensko preduzetništvo uvrstili kao Budžetskog korisnika.

„Budžetom za 2020 godinu, žensko preduzetništvo smo podržali sa 10.000 eura. Planirali smo da taj iznos za 2021. godinu povećamo ali je ograničavajući faktor bila aktuelna korona ekonomska kriza, tako da smo i Budžetom za 2021 godinu planirali podršku ženskom preduzetništvu od 10.000 eura”, kazao je on.

Dosadašnja iskustva nam govore, ističe Bulatović, da su naše sugrađanke zainteresovane za ovaj vid podrške i da ambiciozno učestvuju na opštinskom Konkursu.

„Vjerujemo da ćemo narednih godina biti u prilici da povećamo bespovratnu podršku ženskom preduzetništvu i da će sve više naših sugrađanki biti na čelu uspješnih preduzeća i poslovnih adresa”, poručio je on.

Na prošlogodišnji konkurs prijavilo se šest preduzetnica iz Kolašina, a sredstva su dobile njih pet.

Projekat izrade i prodaje vunenih odjevnih predmeta u cilju očuvanja kulturne bašine, razvoja i unapređenja turizma u Kolašinu dobio je podršku od 1.000€. Projekat izrade suvenira /medenjaka podržan je sa 1.675€. Projekat iz oblasti pekarstva dobio je podršku od 1.500€ dok su dva projekta iz oblasti proizvodnje sira, oba za izgradnju objekta, dobili ukupno 5.825€, odnosno 4.000€ i 1825€.

Biznis planovi koji se nijesu podržani od strane lokalne uprave su aktivnosti koje su u nadležnosti ili odgovornosti Vlade Crne Gore, kao što je formalno obrazovanje, formalna zdravstvena zaštita i slično. Biznis planovi kojima se traže finansijska sredstva za kupovinu i raspodjelu humanitarne pomoći, planovi koji se isključivo temelje na jednokratnoj izradi, pripremi i štampanju knjiga, brošura, biltena, časopisa i slično, ukoliko objava takvih publikacija nije dio nekog šireg programa ili sveobuhvatnijih i kontinuiranih aktivnosti. Zatim aktivnost koja se smatra nezakonitom ili štetnom po okolinu i opasnom za ljudsko zdravlje: igre na sreću, duvan, alkoholna pića, izuzev proizvodnje vina i voćnih rakija.

Avatar

Admin

Pročitajte još