Komisija MUP-a otkrila zloupotrebe oko donacije EU

 Komisija MUP-a otkrila zloupotrebe oko donacije EU

Foto: FOS Media

Otkrivena je pronevjera više od milion eura sredstava EU kroz Šengenski akcioni plan, kazao je potrpedsjenik Vlade Dritan Abazović.

“Oprema koja je kupljena za taj novac ne radi više od godinu dana što je direktno u ezi sa stvarima koje se dešavaju na graničnim poslovima, MUP je preuzeo na sebe odgovornost da preuzme sve što je u njegovoj moći da zaštiti građane CG. Možete misliti koliko se moglo dešavat šverca dok nije radila oprema koje niko nije mogao da isprati“, kazao je Abazović.

“Ko je involviran možemo pretpostaviti. Ministar Sergej Sekulović dao je naredbu da se skine oznaka tajnostii sa svih tenderskih aktivnosti. Mi želimo da stanemo na kraj svakom mogućem javašluku. Ukolko neko misli da ako je stavio oznaku tajnosti, ili ANB koji nisu mogli da sugerišu da ne rade kamere na graničnim prelazima, onda CG je u ozbiljnom problemu“, ocijenio je Abazović. 

Državni sekretar u MUPU-u Rade Milošević kazao je da su izašli na teren i dokazali sumnje da je nabavljena mnogo lošija oprema, pet puta jefitinija okvirno od onih koja je naplaćena.

“I da je firma onda koja je dobla tender, uklonila naljepnice sa opreme koja je nabavljena zalijepila naljepnice renomiranih firmi. Mislimo da je ovo skandal bez presedana, imajući u vidu da je novac iz donacije EU i što je mnogo važnije da ta oprema služi da spriječi organizovane kriminalne grupe i da se radi o morskim graničnim prelazima između CG i Albanije i CG i Hrvatske.

“Sami tender je namješten, tendencija je bilo da ga dobije jedna beogradska firma, da sva procedura je rađena mimo zakona“, kazao je Milošević.

Firma koja je donila tender je unaprijed znala da će dobiti tender, naveo je on.

“Ono što je bitno napomenuti i šti je jedna vrsta skandala da smo mi omogućili firmi koja nije iz CG da daljinskim pristupom može da pristupi video nadzoru ovog graničnog prelaza“, kazao je Milošević.

Sektor granične policije je tražio od MUP-a da se poništi tender jer su smatrali da ova oprema ne odgovara njihovim potrebama i to nije urađeno, naveo je on.

“MUP je 180 dana krio dokumentaciju od Komsiije koja je formirana kako se ne bi mogle aktivirati bankarske garancije i kako ne bi mogli naplatiti štetu. Opremu ne radi više od godinu i po dana, radila je samo dva dana kada je trebalo da se prikaže kako je sve urađeno“, kazao je Milošević.

“Pojavila se vijest da ovo rade tri tužilaštva, moram reći da je tužilaštvo zakazalo iz razloga jer je Odsjek za suzbijanje privrednog kriminaliteta. Oni su utvrdili određene krivična djela i da su ustupilo VDT 2020. u februaru, do juče nismo imali reakciju tužilaštva. Ako je sve rađeno regularno kako je nuđen mito članu koj ije formirao Nuhodžić koji nije htio da potpiše određene izvještaje jer je utvrdio nepraviilnosti. Pokušana je korupcija kod policijskog službenika. Koji je dao izjavu VDT i taj je slučaj stavljen u fioku. Mito je dato vlasnik firme koja je dobila tender. Pozivamo tužilaštvo da ispita ovaj slučaj. Sama činjenica da je neko bio spreman da rebrendra opremu i da je da CG i da niko ne odgovara javnost crnogorska neka procijeni o čemu se radi“, poručio je Milošević.

Ko je odgovoran, koje su vaše pretpostavke, da li je bivši ministar MUP-a morao da zna da se ovo dešava

“Mi znamo ko je odgovoran, vidi se iz papira, ne pretendujemo da preuzmemo ulogu državnog tužilaštva, vidjećemo koliko će im trebati vremana da reaguju. Mi smo skupili dokaze, ako ne mogu ovo da procesuiraju na brzinu, doći će drugo tužilaštvo“, kazao je Abazović.

Funkcionalnu odogvornost Nuhodžić ima sigurno, da li ima neku drugu, ne znam, odgovorio je Aabzović.. 

“Upoznata je EU sa ovim slučajem, i ja žalim zbog ovoga i kao građanin i kao političar“, kazao je potpredsjednik Vlade.

“Nemoguće je da ministar ne zna za ovu situaciju kao starješina organa. Preko 20 urgencija je naslovljeno bilo na ministra“, kazao je Milošević.

Koja je firma

“Firma je Makina sekjuriti iz Beograda, Branislav Kreki je osoba koja je involvirana u ovaj slučaj. Tanjuji Čolak Deretić je tužilac koju treba da pitate šta se dešava sa slučajem nuđenjem mita“, kazao je Milošević.

Šta je sadržaj opreme…?

“Radi se o radarima i kamerama, to je oprema koja se koristi za nadzor graničnih prelaza, kaza je Abazović. Samo taj radar je vrijedan oko 400 000 eura“, kazao je Abazović.

O tužilačkim zakona

“Ako ova situacija oko tužilačkih zakona nije dobila epilog 18. februara, možda dobije 18. marta, govorim hipotetički“, kazao je Aabzovć. “Ideja je da prikupimo dokaze, i da se sav materijal ne uništi, ako se nešto ne bi moglo procesuirati u febraru, možda će moći u martu, ljudi koji su odgovorni moraće da odgovaraju“, poručio je Abazović.

“Ova politička kriza mislim da će se prevazići i nadam se da ćemo konstatovati rezultate i u narednom periodu“, kazao je Abazović.

Zloupotrebu je, kako navode, otkrila posebna Komisija MUP-a koju je formirao ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, a koja se bavi detaljnim provjerama brojnih ugovora.

Na čelu te Komisije nalazi se Rade Milošević.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još