Korona prouzrokovala enormne probleme turističkom sektoru

 Korona prouzrokovala enormne probleme turističkom sektoru

Vlasnici privatnog smještaja u Kolašinu su u velikim problemima, Vlada treba da ponudi subvencije, NKT fleksibilnije mjere, ponuda mora biti kvalitetna kako bi se zaustavili „domaći“ gosti, to je između ostalog zaključeno na današnjem sastanku rukovodstva Opštine Kolašin sa turističkim sektorom grada na Tari.

Predsjednik Opštine Milosav Bulatović kazao je da su svi svjesni šta znači turizam za Kolašin te da baš iz tog razloga su i organizovali sastanak sa turističkim privrednicima grada kako bi zajednički pokušali da nađu način i prostor da se pomogne taj sektor u cilju održivosti.

„Želimo da smo u stalnoj komunikacija sa vama, želimo da pomognemo koliko možemo jer je turizam djelatnost koja generiše život u Kolašinu. Radićemo na promociji tržišta koja su nam u ovoj situaciji glavna tržišta a to du domaći gosti i gosti iz Albanije. Turizam u Kolašinu, pokreće i ostale djelatnosti a najviše poljoprivredu na koju se i te kako oslanjamo i koja je jedina u Budžetu za narednu godinu dobila veću podršku“, kazao je Bulatović.

Potpredsjednik opštine Danilo Medenica je kazao da su problemi turističkih radnika, problemi cijelog Kolašina.

„Zajednički tražimo moguća rješenja a uputićemo i inicijativu Vladi Crne Gore prije svega kada su vlasnici privatnog smještaja u pitanju kojima je najteže jer mjere NKT-a najviše pogađaju ovu djelatnost“, kazao je Medenica.

Direktor TO Aleksandar Vlahović je podsjetio da je nakon loše zimske sezone, došla ljetnja sa 25 odsto posjećenosti u odnosu na 2019 godinu.

“ Kolašin ima 130 izdavaoca privatnog smještaja. Na sastanku u NTO dogovoreno je da se intenzivira kampanja na tržištu Albanije“, kazao je Vlahović.

Dragan Bulatović, sekretar Sekretarijata za za finansije kaže da je neophodno okretanje domaćem tržištu koje ima 300.000 potencijalnih gostiju.

Slađana Kršikapa je insistirala na subvencijama od Vlade za vlasnike privatnog smještaja kojima se niko nije „okrenuo“ od 15 marta, na gostima iz Albanije, fleksibilnijim mjerama NKT-a tokom vikenda kao i oslobađanjima od dijela obaveza koje imaju prema opštini i državi.

Mikan Medenica je naglasio da se i u ovakvoj situaciji mora razmišljati o unapređenju turističkog proizvoda.

„Kvalitetom ponude treba da „zaustavimo“ domaće goste koji su išli ka Zlatiboru i Kopaoniku i školski raspust da ima turistički termin – da počne polovinom januara“, kazao je on.

Epidemija i neizvjesnost koju je donijela korona je usporila brojne privredne djelatnosti ali je ubjedljivo najteže onima koji se bave turizmom, zaključili su privrednici, dodajući da hotelski sistemi se i nekako snalaze i bilježe posjetu dok vlasnici privatnog smještaja su u velikim problemima.

Svi su u ovoj korona ekonomskoj krizi loše prošli ali su najgore prošli izdavaoci privatnog smještaja kojima i ja pripadam, kazao je Ljubiša Rakočević.

„Moja porodica živi od turizma a takvih slučajeva nije malo. To nam nije dopunska nego osnovna j jedina djelatnost. Dobili smo dva moratorijuma na kredite. Prvi korektno,drugi sa nekim dodatnim zahtjevima. Banke samo deklarativno imaju razumijevanje. Jedini izlaz su nam domaći gosti i gosti iz Albanije koji Kolašin doživljavaju kao čisti i zdravu sredinu. Ono što je važno da se zdravstvene vlasti dvije države dogovore da način ulaska turista ne bude prepreka njihovom dolasku u Kolašin“, kazao je Rakočević

Avatar

Admin

Pročitajte još