Krivokapić predložio sastav Vlade, Abazović potpredsjednik

 Krivokapić predložio sastav Vlade, Abazović potpredsjednik

Opredijelio sam se da imam samo jednog potpredsjednika a on je Dritan Abazović“, kazao je Krivokapić.

Za ministarske funkcije predložio je sljedeća imena:

Ministar odbrane Olivera Injac, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna BratiĆ, ministar zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ministar javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, ministar ekologije urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović, ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

„Niko od ovih kandidata nije moj prijatelj, kad imate reference ne možete da eliminišete tog čovjeka“, kazao je Krivokapić nakon iznijetih predloga za sastav nove Vlade.

Govoreći konkretno o predlogu za Ministarstvo odbrane, Krivokapić naglašava da je Injac jedini profesor bezbjednosti i vanredno profesor UDG.

„Završila brojne seminare koji se tiču evroatlantskih integracija. Objavila mnoge radove… U svom radu prepoznata u regionu kao jedini profesor te oblasti. Govori dva jezika“, naveo je Krivokapić.

Zašto je poziv za konferenciju za predstavljanje nove Vlade medijima poslala URA?

„Mi smo do kasno sinoć radili, na tom sastanku je bio prisutan Dritan Abazović i on se ponudio da to uradi. Nisam time opterećen. To je bio sastanak sa svim kandidatima… On se ponudio, ja nisam imao bolje rješenje“, kazao je Krivokapić odgovarajući na gorenavedeno pitanje novinara.

Na pitanje novinara kako je Dritan Abazović ekspert, Krivokapić odgovara:

„Da li je neko u toj Vladi ili nije je najmanje važno, najbitnije je da ova Vlada krene da radi a u ovom periodu smo dali snagu onima koji su dosad vladali. Ne postoji nijedno ime koje može da bude prihvaćeno od svih. Nisam spreman na ucjene od bilo koga.“

Ekspoze će, kako je saopštio, u ponedjeljak dostaviti poslanicima.

„Na taj način pokazujemo novitet koji treba da bude praksa. Predlažemo kandidata a vi možete da date svoj osvrt. I ekspoze će biti predat Skupštini makar 48 sati ranije a ne prije ulaska u salu“, naveo je on.

Krivokapić o Sergeju Sekuloviću, kandidatu za ministra MUP-a

„Čovjek koji je jednim dijelom vezan za MUP. On je građanaki aktivista. Bilo je pitanje treba li da minustar bude neko ko je završio te škole. Mi smo pretpostavili da treba da bude pravnik i da bude opozicionar. To nije čovjek na koga možete da utičete i to je dalo meni za pravo da ga predložim“, saopštio je mandatar.

Krivokapić o priznavanju crnogrskog identiteta

„Crnogoski identitet je nesporan. Mi svi ovdje treba da se osjećamo kao Crnogorci. Ko pripada kojoj naciji to je lično opredjeljenje i ne treba da bude osnov nesaradnje“, kazao je on.

Glavni pregovarač za EU biće određen do 15. decembra

“ Naravno da sam pričao sa tom divnom mladom osobom. Razgovarao sam sa Jovanom Marović. Ona nije sigurno kandidat za glavnog pregovarača. On će biti određen oko 15. decembra.“

Imena za UP i ANB

„Naš predlog će biti da UP bude dio MUP-a. Što se ANB tiče ime kandidata za rukovodioca službe zaslužuje posebnu pažnju i mi smo se opredijelili da kompletno taj sistem ne jedne nego tri institucije usmjerimo na ključnu – bezbijednost Crne Gore. Da to bude služba koja ne štiti jednu partiju već sve građane CG“

Krivokapić o spajanju četiri resora u jedan

„Izgleda na prvi pogled glomazno ministarstvo ali ako pravite poređenje sa organizacijama imate mnogo kompleksnije probleme. Ovo je sve srodno. Mi vodimo računa da tim koji formira svaki ministar bude tako definisan da vam daje ono što vi lično nemate i tako stvaramo osnove kolektivnog rada. Bratić nije još počela da radi pa pustimo da počne i da na osnovu rezultata radi. Svako ima pravo da kaže šta misli ali najbolje za sve nas bilo bi bolje da to bude na osnovu jasnih i neoborivih činjenica“, naveo je Krivokapić.

Ako pogledate pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta disperzija zanimanja je velika a ono što se tiče stručnosti nije u korelaciji sa tim, smatra Krivokapić.

„Trudićemo se da promjenom Zakona o javnim službenicima i namještenicima dođemo do toga da niko ne bude diskriminisan u svom radu“, naveo je mandatar.

Podsjećamo, Krivokapić je ranije najavio da će do petka dostaviti Skupštini program i predlog sastava vlade.

Sjednica Skupštine, na kojoj će Krivokapić predstaviti program i sastav Vlade, biće održana 2. decembra.

Parlament je nedavno usvojio izmjene Poslovnika kojima je predviđeno da poslanici kojima je, zbog vanredne situacije izazvane epidemijom kovid – 19, ograničena sloboda kretanja, mogu će da glasaju na daljinu.

Izvor: FOS Media

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još