Lijek za terapiju kovid infekcije šteti jetri

 Lijek za terapiju kovid infekcije šteti jetri

Foto: Ilustracija

Jedan lijek koji se primjenjuje za terapiju COVID-19 infekcije može izazvati oštećenja jetre, saopštili su Dnevnim novinama iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED), ne precizirajući o kom lijeku je riječ, prenosi portal FOS Media.

Kako su naveli, nakon procjene dospjelih prijava na neželjena dejstva lijeka, utvrđeno je da u ovom slučaju postoji mogućnost da je neželjeno dejstvo povezano sa primjenom tog lijeka.

“Prijavljen je jedan slučaj oštećenja jetre za koje je prijavljena sumnja da je prouzrokovano primjenom lijeka za terapiju COVID-19 infekcije. U ovom slučaju procijenjeno je da postoji mogućnost da je prijavljeno neželjeno dejstvo povezano sa primjenom tog lijeka, pri čemu su poremećaji jetre poznati kao neželjena dejstva koja se rijetko javljaju prilikom njegove primjene i kada se koristi u indikacijama za koje je taj lijek odobren”, kazali su iz CInMED.

List podsjeća na ranije saopštenje ove ustanove, prema kojem je od početka pandemije bilo pet sumnji na neželjeno dejstvo lijeka kod COVlD-19 pacijenata.

Riječ je o, kako su pojasnili, ljekovima koji se koriste za terapiju COVID-19 infekcije, ali i ljekovima primijenjenih za terapiju hroničnih oboljenja kod pacijenata oboljelih od COVID-19.

Što se tiče ostalih prijava, njihova procjena je takođe završena, ali, kako iz CInMED navode, utvrđeno je da je u tim slučajevima COVID-19 potencijalno neželjeno dejstvo.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još