Marković: Ponosan što sam bio na čelu Vlade, mandat obilježen atacima na Crnu Goru

 Marković: Ponosan što sam bio na čelu Vlade, mandat obilježen atacima na Crnu Goru

Foto: FOS Media

Odlazeći premijer Duško Marković kazao je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore da je nemoguće u jednoj riječi opisati četvorogodišnji mandat jedne vlade, ali da bi ipak sve moglo da stane u riječ „ponos“.

„Podsjetiću vas da smo mandat počeli pokušajem državnog udara, a da ga završavamo pandemijom. A između ta dva događaja bilo je dosta izazovnih prilika – ekonomija, uvođenja CG u NATO. Ovaj mandat obilježili i neviđeni ataci na Crnu Goru. Bio je ovo težak period, i rekao bih bez obzira na sve ja sam izuzetno ponosan“, kazao je Marković.

Na pitanje šta DPS ostavlja, Marković kaže da je ta partija u čitavom tom periodu bila najsnažnija i sasvim sigurno da svi uspjesi priadaju DPS- u i njihovim partnerima. 

„Ali i ono što nije bilo dobro pripada nama. Crna Gora se ovih godina promijenila. Sjećam se kako je izgledala Podgorica 1991. kada sam ja došao.. Sada imamo izgrađenu Podgoricu, u kojoj građani žive kvalitetnije. To se odnosi na svaki kraj u CG. To je evropska, evroa-tlansta zemlja, članica NATO-a, zemklja koja je najnaprednija u procesu učlanjenja u EU i najrazvijenija ekonosmki u regionu. Ostaje vidljiv rezultat iza nas. Podsjetiću vas da je obnova nezavisnosti bila težak proces, zbog tih okolnosti smo nekad i zapostavljali životni standard. Nije se moglo jednako posvećeno raditi na oba cilja“, kaže Marković.

Kaže kako su proces pomirenja u Crnoj Gori započeli onog dana kada su se borili za obnovu nezavisnosti.

Proglašenje ambasadora Srbije za personu non grata Marković vidi kao odgovoran potez.

„Svaki zvaničnik mora da misli o dostojanstvu jedne države. Reagovali smo onako kako to pripada odgovornim ljudima. To je očigledno i objedinjeni stav vlasti u Srbiji. Ambasador je više puta pozivan u Ministarstvo i ukazivano mu je na ponašanje. Mi smo uradili sve. Mogli smo i ranije to da uradimo, ali smo vodili računa o regionalnim odnosima. Ne može samo CG da vodi računa o odnosima“, kaže Marković.

Dodaje da je jako ponosan na ekonomske rezultate njegove Vlade.

„Ostvarili smo impresivan ekonomski rast. Prosječno za tri godine ekonosmki rast je bio 4,6 odsto. Iz toga smo politiku usmjerili prema regionu gdje ljudi najteže žive. Ja i moja Vlada smo se okrenuli razvoju sjevera. Danas izgleda drugačije. Još samo dvije godine su potrebne da se završe investicije tamo započete. Tamo će se bolje živjeti nego u bilo kojem dijelu. Na to sam najponosniji i žao mi je što to građani nisu vrednovali na izborima“, kaže Marković.

Dug za tri godine direktno usmjeravan u kapitalne investicije i razvoj.

„Nijedan euro nije usmjeren na potrošnju. Usmjeren je na škole, bolnice, auto-put. I vratili dvije milijarde“, kaže Marković.

Kaže kako se u turističkoj sezoni nije moglo uraditi više.

„Nijesmo mogli puštati turiste uz pcr test, jer on je garancija za samo par dana. Naš zdravstveni sistem je odgovornom politikom sačuvao svoj potencijal i danas niko od bolesnika ne leži u šatorima. E to je kvalitet naše politike“, kaže Marković.

Kaže kako do izbora nijesu dozvolili da politika nadvlada struku.

„U 95 odsto slučajeva su prihvaćeni svi prijedlozi IJZ. U početku su svi dobro reagovali. Međutim, kada se približivao datum izbora, opozicija je pokazala da su im važniji glasovi od zdravlja građana. Osmišljena kampanja iza koje su stajali neki mediji i NVO – ne nosite maske, ne držite distancu, idite u crkvu, pričešćujte se… Politika je samo doprinijela da kontrola nad kovidom ne bude kakva bi trebala. Nije odgovoran NKT ili ova Vlada, već oni koji su bili na političkoj sceni. Desio se patriotski skup – kao odgovor, a kako msilite da je policija mogla da to spiriječi: da rastjerujemo građane vodenim topovima“, pitao je Marković.

Zakon o slobodi vjeroispsovijesti je jedan od glavnih razloga što su izgubili izbore. 

„Ne samo usvajanje Zakona, on je evropski, ali je taj Zakon pokrenuo otpor prema slobodi Crne Gore. U nekim elementima i sramno postupanje pojedinih aktera“, kaže Marković.

Navodi kako su sveštenici išli od kuće do kuće ubjeđujući građane da ne glasaju DPS jer će biti prokleti.

„To je sve podržala i Srbija. Još jedna faktor je čudna pozicija naših partnera u NATO i EU. Nikad nijesu upozorili Srbiju za miješanje u naše unutrašnje stvari. Jedan od razloga su i naše slabosti nakon 30 godina, željeli su nova lica, nijesu više htjeli da gledaju Duška ili nekog drugog, imali smo i bahate prema javnim resursima, brojne afere su nas kaznile“, kaže Marković.

Kaže kako je među prvima predložio vanredni kongres.

„Ja sam predložio ukidanje mjesta zamjenika. Naše članstvo će odlučiti kako će izgledati partija. Tražićemo nove ljude. Ja ću biti u Parlamentu do Kongresa, učestvovaću u njegovom radu, jedva čekam da se suočim sa novim ministrima, posebno zbog njihovih ocjena o sprženoj ekonomiji, a zavisno od odluke Kongresa zavisiće i moj odnos u politici“, kazao je Marković.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još