Martinović: Da li ima diskriminacije prilikom isplata zarada u Vodovodu – šta je sa paketom mjera pomoći

 Martinović: Da li ima diskriminacije prilikom isplata zarada u Vodovodu – šta je sa paketom mjera pomoći

Foto: Portal Kolašin

Odluka o davanju saglasnosti na Plan i program rada DOO „Vodovod i kanalizacija“ za 2021.godinu, koja je inače bila povučena sa dnevnog reda na na prethodnoj sjednici, juče je usvojena. Tokom rasprave otvorio se set interesantnih pitanja, da li ima diskriminacije prilikom isplata zarada u tom preduzeću i šta je sa novim paketom mjera za pomoć građanima…

Prilikom predstavljanja Plana i programa rada za to preduzeće, direktor Momčilo Bulatović, je kazao da je plan kao i prethodni, odnosno plan iz 2020. godine sa nekim malim modifikacijama u oblasti investicionog rada

“ To znači da smo u 2020 godini radili transparentno i izmirili sve obaveze prema radnicima, poreze i doprinose, kao i sve ostale obaveze koje smo nasledili prije dvije i po godine i to smo izmirili i imamo samo dva reprograma koje mi plaćamo u jednom dijelu i u drugom dijelu koje plaća opština. Mi smo prošle godine primili 14 zarada, sa svim plaćenim obavezama. To znači da taj plan koji je bio za 2020. godinu mi smo ga samo modifikovali i dali smo ga vama na odlučivanje. Što se tiče obaveza ostalih koje se odnose na rad borda direktora sve smo to izmirili“ kazao je on pričajući o planu rada a kao parametar dobrog poslovanja naveo da čak i stražar u Dulovinama ima neto palatu od 560 eura, dodajući „ako to nije uspjeh ja ne zna šta je“.

Sekretarka ua urbanizam, komunalne poslove i planiranje prostora, Ljiljana Rakočević je pričala o investicionim projektima tog preduzeća napominjući da su radili na programu vodovodne infrastrukture kao i na projektu izgradnje kanalizacione mreže u Kolašinu, ističući da je za taj projekat ažurirana studija izvodljivosti u prošloj godini koja je bila neophodna po IPA procedurama.

„Mi smo dobili saglasnost Evropske komisije za taj projekt koji je zbog korona krize prošle godine odložen za jednu godinu, ali smo prije par dana kontaktirani od strane ministarstva da nastavljamo radove na organizaciji tog projekta. U okviru projekta izgradnje kanalizacione mreže uključena je i rekonstrukcija vodovodne mreže u iznosu od oko 600.000 eura. To će biti projekat koji će ići kao cjelina i on će većinski biti finansiran iz IPA fonda od oko 80% a ostalo će biti učešće opštine. Kada je riječ o interventnim mjerama sanacije kvarova gradskog vodovoda taj projekat je završen prošle godine i ove godine smo ga kandidovali kod Uprave javnih radova. Taj projekat tretira prespajanje bazena i uključivanje akumulacionih rezervoara u sistem, koji sada funkcionišu po principu samo u toku sušnog perioda i tako nadomeste nedostajući dio vode. Tim projektom smo mi rešili tehnički dio tog problema, odnosno da sistem funkcioniše kao akumulacioni, da ima jedan dovod i da je on uvijek u funkciji, na taj način da se poboljša vodosnabdevanje. Vrijednost radova je 150.000 eura i mi smo bili dogovorili sa prethodnim direktorom UJR da se taj projekat finansira iz kapitalnog budžeta i očekujemo da će biti uključen u isti.“ kazala je Rakočević.

Foto: Portal Kolašin – sa skupštinskog zasjedanja

Vladimir Martinović, predsjednik OO Demkrata i poslanik u Skupštini Crne Gore, je zamerio što niko iz tog preduzeća nije došao na prvu sjednicu da Predstavi plan i program s obzirom da je Bulatović bio sprečen. Povodom izjave Bulatovića da stražari imaju neto zaradu od 570 eura, Martinović je kazao da će tražiti podatak kad je bio taj obračun i da li je to nešto što primenjuje tokom cele godine.

„Zanima me dinamika isplate plata u tom preduzeću, za sve zaposlene, te od vas koji ste nadležni očekujem precizne odgovore. Imam osnovanu sumnju da ti podaci nijesu tačni. Takođe, nijeste pomenuli pitanje rešavanja u SM polju i na drugim lokacijama u gradu tako da smatram da se to preduzeće nema sa čim pohvaliti i zbog toga mi nećemo podržati taj Plan i program“, istakao je Martinović.

Predsjednik Opštine Kolašin, Milosav Bulatović je kazao da je mišljenja da je zaista interesantna tema šta je vlast uradila u protekle dvije i po godine.

„Kao što sam i ranije govorio valja da sagledamo sve ono što zanima naše građane i smatram da bi građane. Potrebno je da napravimo analizu za sve detalje i stvari koje su rađene u protekle 4 godine prije našeg početka vršenja vlasti u gradu i uporediti sa periodom od kad smo mi na čelu lokalne uprave. Mislim da nema čega da se stidimo da smo zaista radili odgovorno i da smo bili posvećeni svim pitanjima koja su bila jako složena. Mi smo spremni da o svim detaljima ovde razgovaramo i da uporedimo sve od prethodne vlasti i od dana kada smo mi na čelu opštine Kolašin“, kazao je Bulatović.

Da li ima diskriminacije prilikom isplata zarada u Vodovodu – šta je sa paketom mjera pomoći

„Mene je zanimalo da li u vašem preduzeću prilikom isplata zarada postoji diskriminacija na način što određeni radnici dobijaju plate prije drugih a podsjetiću da pojedini radnici sa veoma skromnim palatama žive isključivo od tog prihoda. Zanima me, a ja ću se obratiti vašoj službi da li postoji neki vid diskriminacije, da imamo neke ljude koji su uvijek prioritet i kada imate sredstva uvijek se prvo puste plate određenim ljudima, odnosno od onog najvećeg iznosa pa prema manjem. Ja samo pitam nisam reko da znam i to sam pitanje isto postavio i sekretarki Rakočević da li se upoznati sa takvim načinom isplate u odnosnu na informacije koje ja imam“, upitao je Martinović za govornicom dodajući da je Rakočević vršila nadzor te da je on već kritikovao da određene saglasnosti nijesu sprovedene kako je trebalo.

„Prećutao sam zbog interesa ta dva preduzeća ali više neću. Interesuje me da li vi konkretno imate podatke o tome da se u nekim mjesecima selektivno isplaćuju zarade. Ja sam dobio podatak da 245.000 ide za zarade na godišnjem nivou, ovdje se hvalite o tome da neki ti ljudi imaju visoke zarade a ja tvrdim da nemaju. Tražiću podatak, bez matičnog broja, da se utvrdi da li je to činjenično tačno, od radnika do radnika. Danas je ispalo da stražari, ali ističem da ja cijenim svako zanimanje i stražara, čistačice i kafe kuvarica kao i pravnika, te smatram da svi treba da smo jednaki kao što u Ustavu piše, ne potcenjujem ni jedan posao koji se radi časno i pošteno, već naprotiv. Ali je ispalo da stražar sa SSS ima veći iznos neto zarade u odnosu na recimo diplomiranog pravnika, i ti podaci me zanimaju“, kazao je Martinović dodajući da svaki novi namet na građane u cilju obezbeđivanja plata a pogotovo u doba korone nije prihvatljiv te da grašanima treba pomoći a ne odmoći, te se osvrnuo na paket mjera pomoći na opštinskom nivou za građane Kolašina.

„Na kolegijumu smo predložili da se donese kompletni paket novih mjera. Da se stavi na dnevni red predložen paket mjera za ublažavanje posledica korona virusa, ali tih mjera nema ni na današnjoj sjednici. Povodom toga mi ćemo se oglasiti veoma brzo, jer tih mjera nema. Imamo mjere koje su od strane države to je jedan vid pomoći dok mjera lokalne samouprave nema, da lokalna uprava sredstava usmjeri na pomoć građanima. Ispoštujte ono što ste obećali građanima“, upozorio je Martinović.

Na dodatno izlaganje Martinovića odgovorio je predsjednik opštine kazavši da će i to pitanje riješiti onako kako je pravilno, međutim, istakao je Bulatović, da nijesu na mjestu konstatacije da su neodgovorna vlast i nijesu tačne konstatacije su bili ne odgovorni tokom korona krize.

„Ja ću vas podsetiti na mjere koje smo imali prošle godine. Naši funkcioneri su uplatili po 50 odsto naših zarada na račun NKT-a ako ste vi Martinoviću uplatiti toliko od nekog vašeg primanja recite, pa da i mi to znamo, da imamo tačan račun i da vidimo koliko ste vi bili u nekoj pretplati u odnosu na nas“, kazao je Bulatović dodajući da su i funkcionerima plate bile smanjene za 20 odsto a visokom rukovodnom kadru za 15 odsto za period koliko su to odredili prošle godine tokom pandemije.

„Mi smo najpre radili na odlaganju poreza na nepokretnosti, svi subjekti su mogli da plaćaju taj porez odloženo, oslobodili smo sve ugostitelje u ovoj opštini plaćanja zakupa terasa za čitavu godinu to je ipak prilično važan podsticaj. Za privredne subjekte smo umanjili naknadu za prilaz poslovnim objektima za period pandemije, takođe smo privrednicima umanjili i dažbinu za isticanje reklame, reklamnih panoa, mi smo se odgovorno odnosili . Ja bih voleo da vi Martinoviću kažete od kad vi vršite vlast da li je i jedna opština to uradila kvalitetnije a ja ću vas napomenuti ipak da smo mi opština koja je nasledila preko 8 miliona duga kada smo preuzeli vlast i mi smo se ponašali veoma odgovorno. Građanima je poznato da smo budžet naše opštine uvećali za 100 odsto. Imali smo i podršku države ali smo radili mi u onom našem dijelu tako da smo mogli da čujemo da je realizacija našeg budžeta na prihodnoj strani bila 99 odsto za prethodnu godinu“, istakao je Bulatović dodajući da su to pokazatelji da je izvršna vlast radila te da je to i dalo efekta.

„Pomagali smo građanima u prilikama bolesti, siromaštva, pomagali smo studente i učenike, pomagali smo sport, kulturu i poljoprivredu. Imamo značajna izdvajanja za žensko preduzetništvo i naravno raspoloženi smo da o svemu ovde pričamo i iznesemo sve podatke ovde analiziramo i da se iznesu uporedni podaci. Na tome insistiramo u periodu kad ste bili dio vlasti i danas kada mi vršimo vlast i neka čuju građani, sve lepo i transparentno. Mi svi želimo da bude bolje ovom gradu i građanima. Ovaj period je takav da nam on obeležava naše živote i smatram da je čast biti ovde i kao odbornik i biti predstavnik naših građana, opozicije i pozicije. Naročito je čast biti dio izvršne vlasti a to je i odgovornost. Svi smo svesni toga i na taj način treba da razgovaramo u ovom parlamentu“, kazao je Bulatović dodajući da oni intenzivno razgovaraju o novim mjerama.

„Jutros smo imali kolegijum i da kažem razgovarali smo i pripremamo taj program. U skladu sa našim mogućnostima mi ćemo opet naći načina kako možemo pomoći našim građanima“, zaključio je Bulatović.

Avatar

Admin

Pročitajte još