Milion eura uloženo a zgrada još nije završena

 Milion eura uloženo a zgrada još nije završena

Zgrada u ulici Dunje Đokić, čija je gradnja započela još 2007. godine i broji 40 stambenih jedinica, još uvijek nije u cijelosti završena, odnosno drugi dio zgrade sa predviđenih 20 stanova više od deceniju čeka na završetak radova. Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Opštine za Portal Kolašin, Inicijativa za nastavak radova je stalno prisutna jer su u lokalnoj upravi svjesni važnosti rješavanja stambenih pitanja sugrađana koji su u stanju socijalne potrebe.

Međutim, završetak radova drugog dijela zgrade, je i dalje pod znakom pitanja…

„U sadašnjim Budžetskim mogućnostima lokalne uprave koja vraća dugove prethodne vlasti, jedini način da se nastave radovi je je uključenje nadležnih državnih institucija,odnosno Ministarstva rada i socijalnog staranja. Sa pozicije lokalne uprave mi ćemo nastaviti sa inicijativama da se što prije nastave radovi na stambenoj zgradi u ulici Dunje Đokić”, kazao je Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bato Bulatović za naš portal.

On je podsjetio da je zgrada za socijalne slučajeve u ulici Dunje Đokić višegodišnji projekat lokalne uprave i nadležnih državnih organa a prije svega Ministarstva rada i socijalnog staranja.

„Projekat je tada i zamišljen tako da se riješe stambena pitanja stanara u barakama u dijelu ulice Dunje Đokić preko puta Doma zdravlja jer su barake zbog neuslovnosti i ambijentalnog nesklada bile planirane za rušenje. Takođe su u ovu zgradu smješteni i stanari iz objekta Starog suda a stanovi su namijenjeni i ostalim licima u stanju socijalne potrebe koja nemaju riješeno stambeno pitanje”, kazao je Bulatović.

Na poslednjoj sjednici Skupštine opštine, podsjetio je on, donesen je Program socijalnog stanovanja koji određuje pravila i kriterijume stambene politike kada su u pitanju socijalni slučajevi.

„Ovaj dokument je donesen sa ciljem da se dođe do optimalnih i pravednih rješenja i stambeno budu zbrinuti oni kojima je najpotrebnije”, naglasio je predsjednik Opštine Kolašin.

Na posebno pitanje našeg portala, da li je lokalna uprava pokušala da animira i uključi privredni sektor Kolašina kako bi se još 20 stambenih jedinica završilo, i riješilo stambeno pitanje mnogih porodica koje su u stanju potrebe, Bulatović je kazao da je to zanimljiv predlog, ali…

„Sa pozicije lokalne uprave smo spremni za takvu vrstu animacije, inicijative i objedinjavanja preduzetničke energije ka zgradi u ulici Dunje Đokić. Ono što je u ovom trenutku otežavajuća okolnost jeste da je kolašinska privreda u teškoj situaciji zbog posledica korona virusa”, zaključio je Bulatović.

Foto: Screenshot sa sajta Vlade CG iz 2013. godine kada je potpisan aneks ugovora

Radovi počeli prije 13 godina

Podsjećanja radi, Zgrada u Dunje Đokić je počela da se gradi 2007. godine, a gradnja je tada povjerena preuzeću „T&M gradnja“ iz Podgorice. Do 2010. Godine tom preduzeću je isplaćeno iz opštinske kase više od 745.000 eura za 40 stambenih jedinica dok su završeni samo grubi radovi, zagrada je pokrivena krovnom pokrivačem i tu se stalo. Ljudi koji su u stanju socijalne potrebe čekali su godinama na useljenje, da bi tek pred Parlamentarne izbore 2012. godine u septembru došlo do najave da će se ući u završnu fazu radova, ali za jedan dio zgrade odnosno 20 stambenih jedinica. Tada je Ministarstvo rada i socijalnog staranja opredelilo 30.000 eura a opština Kolašin dodatnih 70.000 eura, kako bi se prvi dio zgrade osposobio za stanovanje. Sredstva od 30.000 eura su uplaćena u cjelosti na račun opštine do 15. Oktobra 2012. godine, ali zgrada nije završena kako što je najavljeno. Priča oko završetka radova se ponovo aktivirala u martu 2013. godine, kada je tadašnji novi Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković izjavio da je izdvojeno dodatnih 45.000 eura kako bi se zgrada završila, odnosno samo prva faza od 20 stanova. Na kraju priče za finalizaciju radova u samo dvadeset stanova, koji su podijeljeni u avgustu 2013. godine, Opština je morala da angažuje drugog izvođača radova, novac uložen u zgradu blizu je skoro milion eura a ona u cijelosti još nije završena dok dvadeset porodica koje su u stanju socijalne potrebe još uvijek čekaju krov nad glavom.

Avatar

Admin

Pročitajte još