Mugoša: Situacija ide ka dramatičnom, epidemija se širi kao požar

Na konferenciji za medije NKT-a saopšteno je da je situacija u Crnoj Gori alarmantna, te su uvedene nove mjere za cijelu državu. Od jučerašnjeg prijeseka do 14 časova danas registrovano je 601 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.

Kako je istako Ministar zdravlja Kenan Hrapović, nove mjere su neophodne kako bi se zaustavilo širenje virusa i transmisija.

Pored apela „maske i distanca“, sa konferencije je poručeno da uvažavajući stav Vlade i svih relevantnih subjekata a uzimajuži u obzir trenutnu situaciju nove mjere se odnose na cijelu državu a one su sledeće:

  1. Zabrana izlazaka i objekata stanovanja u periodu od 21 do 5 sati ujutru.
  2. Na otvorenom prostoru zajedno može da bude najviše četiri osobe.
  3. Od petka do nedelje zabrana napuštanja opštine stanovanja.
  4. Zabrana svih vjerskih skupova i proslava
  5. Vjeski obredi mogu da se vrše samo uz prisustvo sveštenika bez vjernika
  6. Rad svih privrednih subjekata je od 7 do 20 časova
  7. Omogućen je rad ugostiteljskih objekata ali uz posebne mjere – nošenje maski svih zaposlenih i gostiju, četiri osobe za stolom a razmak između njih mora da bude najmnaje 2 metra. Unutar objekata između stolova mora da se postave paravani. Katering i fast food restorani mogu da rade do 22 sata.
  8. Fitnes centri mogu da se koriste ali svi moraju da nose maske i dozvoljeno je jedno lice na prostoru od 10m2.
  9. Zabrana kućnih posjeta.

Uopšteno za sve objekte u privredi, sva lica pri ulazu i izlazu moraju dezinfikovati ruke.

Foto: FOS Media

Prema riječima Dr. Bobana Mugoše, ukoliko ne dođe do poboljšanja situacije u naredne dvije nedelje preduzeže se i restriktivnije mjere od već predloženih.

„Situacija je složena i ide ka dramatičnoj, epidemija se širi kao požar. IJZ je smatrao da treba da uvedemo lockdown ali morali smo da uvažimo sve najavljene aktivnosti od strane privrednih subjekata, koji su izrazili želju da izađu na ulicu, bune se, grupišu… čime bi se opet doveli u opasnost širenja epidemije“, kazao je Mugoša.

Nove mjere stupaju na snagu u ponoć u subotu, pa tako ugostitelji mogu da otvore svoje lokale vež u nedelju.

Inače, Do 15 sati laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile analizu i dostavile rezultate za 1751 uzorak na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 601 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.

Od ukupnog broja pozitivnih Kolašin beleži četiri nova slučaja, tako da je trenutni broj inficiranih porastao na 86.

Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno 13 smrtnih ishoda povezanih sa COVID19 i to kod pacijenata iz Podgorice (4), Bara (3), Bijelog Polja (2), Ulcinja, Cetinja, Plava i Tivta, od kojih je najstariji imao 91 (1925. godište) a najmlađi 43 godine (1977. godište).

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom od početka juna mjeseca iznosi 368 a od početka godine 377.

Do 14 časova prijavljen je oporavak kod 116 pacijenata. Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve kao i broj oporavljenih, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori iznosi 8828.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 26109.

Avatar

Admin

Pročitajte još