Mugoša: Situacija jako ozbiljna

 Mugoša: Situacija jako ozbiljna

Foto: PR Centar

Na današnjoj sjednici NKT-a koja je počela u 11 sati razmotrena je situacija koja je, kako kaže direktor IJZ-a Boban Mugoša, veoma ozbiljna. Stoga su, navodi, i donijete još dvije mjere – rad ugostiteljskih i uslužnih objekata do 18 sati kao i zabrana kretanja od 19:00 sati do 05:00 sati.

„Neophodno je da svi shvatimo da predložene mjere treba poštovati. One treba da smanje kontakte kako bi spriječii dalje prenošenje infekcije i one su sa razlogom uvedene“, kazao je Mugoša na konferenciji dodajući da su to mjere koje nam mogu pomoći a koje se uvode i u drugim zemljama poput Francuske.

„Sva ova situacija čini nas ranjivima jer svako novo odugovlačenje u sprečavanju širenja infekcije dovodi u pitanju i naš redovni život, mentalno zdravlje i fizičke sposobnosti. Moramo insistirati da se mjere poštuju kako bi ih popuštali i vraćali se normalnom životu. Ono što može da nas vrati u normalan život do vakcine jeste poštovanje svih osnovnih mjera i ovih koje su donešene. Ponavljam, potrebno je da ispoštujemo mjere kako bi imali efekat i smanjili broj slučajeva. Ovako visok nivo slučajeva može da ugrozi zdravstveni sistem. Vrijeme je da se razumiju i prihvate mjere“, naglasio je Boban Mugoša.

U Kliničkom centru CG liječi se 91 pacijent sa virusom korona. Od tog broja, kako navodi dr Nermin Abdić, čak 42 osobe su životno ugrožene.

„U Baru se liječi 45 pacijenata, Beranama 33, Nikšiću 75 pacijenata, u Brezoviku 33, Pljevljima 31, Bijelom Polju 31, Cetinju devet, Kotoru 20, Kodri devet“, kazao je Abdić navodeći i da su čak 154 zdravstvena radnika inficirana koronavirusom dok je njih 23 u izolaciji.

„Brojke su zabrinjavajuće, ovo je virus koji ne bira ni godine ni pol ni mjesto ni vrijeme. Bira slabu tačku organizma i pravi haos u organizmu. Nadam se da ste svjesni da zdravstveni sistem nije taj koji može da spriječi koronu, oni liječe njene posljedice. Da bismo spriječili pošast moramo se pridržavati mjera koje pominjemo evo devet mjeseci“kazao je Abdić dodajući da je ovo virus koji stvara ozbiljne probleme.

„Situacija je ozbiljna. Zdravstveni sistem još uvijek funkcioniše, prisutan je umor. Zdravstveni radnici koji rade sa kovid pacijentima devet mjeseci bijeloga dana ne vide. Mi nažalost liječimo samo posljedice, lijek je prevencija. Prevencija je ovo sve o čemu su kolege govorile devet mjeseci. Želim da se možda na nekom od sljedećih presova emituju oni filmovi javnog servisa. Možda bi trebalo naši građani da svakodnevno odgledaju te filmove i vide koliko je fatalan virus i koliko je teško kada se neko sa ovim virusom bori za život“, naveo je Abdić.

Mugoša o vakcini protiv Covida – 19

„Sproveli smo sve neophodno da bi ušli u proceduru nabavke vakcine. Uplatili smo određena sredstva i prihvatili uslove. Kad će biti vakcina, koja će biti to se još ne zna. U toj podjeli predviđena je prvo podjela od 3 do 5 % vakcine. One bi bile namijenjene starima, iznemoglima i zdravstvenim radnicima. U nekim zemljama su donijeli obavezu primanja vakcine što je legitimno, ali mi nismo još na tom stanovištu jer smo ubijeđeni da ćemo moći da objasnimo stanovništvu zašto nam je ona neophodna. Pratićemo i obavještavati o svim saznanjima SZO. Vodićemo računa da u međuvremenu bude spremno sve što je neophovno za vakcinaciju“, kazao je direktor IJZ Boban Mugoša.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još