Nakon 30 godina DPS u opoziciji, Zdravko Krivokapić je novi premijer Crne Gore

 Nakon 30 godina DPS u opoziciji,  Zdravko Krivokapić je novi premijer Crne Gore

Foto: FOS Media

Nakon više od 30 godina, u Skupštini Crne Gore izglasana je Vlada u kojoj neće biti Demokratske partije socijalista. Zdravko Krivokapić je Premijer Crne Gore 42. Vlade Crne Gore, prenosi portal FOS Media.

„Za“ je glasalo 41 poslanik, 28 je bilo protiv, jedan je bio uzdržan.

Tok dešavanja:

GLASANJE

Predsjednik parlamenta Aleksa Bečić kazao je da je dijalog bio konstruktivan.

Međutim navodi i da je bilo dosta priča o prođlosti, CG je pred brojnim izazovima, prije svega u ekonomskom smislu. Pa je važno da ukažemo na solidarnost, kazao je Bečić.

Bečić je pozvao da zajedno “dajemo golove, i vlast i opozicija, koji će ići u interes Crne Gore“.

Krivokapić: Mi smo ovdje isključivo zbog naših građana

“Ja sam imao uvijek jedan cilj da prenosim znanje ali da to prilagodim onome ko to sluša, ja sam u ovom Parlamentu čuo da je ništa ne znam, da sam iskazan na ovaj ili onaj način, ja sam se čudio tome kako to doivljava običan građanin…Mi smo ovdje isključivo samo zbog naših građana, zanatlija, ljekar, profesor. Nije bitan Zdravko Krivokapić, mi smo ovdje isključivo samo zbog naših građana, i onih građana koje nećemo dijeliti. 30. 8. jesu građani pobijedili, jeste pobijedio narod pokazao da olovkom da se pobijedi, da glas narvlada političke korupcije koje su dokazive, ako je to tako onda ova brojka nije 41 jedan više, validacija svega toga je to što jedan više ne može da bude preletač, ako to ispustimo ovaj put kad ćemo više moći da izađemo pred građane. Pitate se zašto nema podataka, ispraznite kasu, i kažete taj ko upravlja taj je loš.  Ovo je pitanje naše obaveza, dva sata razgovara u tri puta, kakva je to priča“, kazao je Krivokapić u završnom obraćanju

“Mi tražimo transparentan rad svakog funkcionera, i svaki cent koji se troši da bude vidljiv. Neću praviti račune iz državne kase, ako to vidite, podnijeću ostavku. Korupcija razara svako tkivo jedne države. Več ste rekli da ova vlada treba da traje 100, 200 dana, ali zašto ne bi bio i 71, koji je to zakon koji neće biti izglasan ako je dobar za građane. Nijednom članu buduće vlade nisam prebrojavao krva zrnca, to mora biti naša zajednička Crna Gora. Moramo svi da gradimo bolju budućnost. Najveće bogatstvo CG je čovjek. Onaj ko ne radi ne može da napravi grešku“, kazao je Krivokapić.

“Vlada će da bude sluga građanima“, naglasio je on.

“Dajte da se ne vraćamo šta je bilo, dajte da pogled bude do 2024“, kazao je on. Izvinio se predstavnicima manjina jer nema njihovoh pfredstavnika u Vladi navodeći da nije imao da diskriminiše.

Živković: Okupila vas je mržnja prema DPS

Šef poslaničkog kluba DPS – LP Danijel Živković kazao je da predložena Vlada ne oslikava izbornu volju građana. 

„Ovo je nepoželjna Vlada – od onih koji treba najgorljivije da Vam pruže podršku. Ovo je Vlada bez strategije i vizije za dalji razvoj društva“, rekao je Živković. Mržnja prema DPS-u okupila je novu parlamentarnu većinu, bez plana i programa, dodao je on.

Ovo je Vlada, naveo je Živković, oročenog trajanja.

“Ako neka podržava ovakvu Vlad, svaka mu čast“, poručio je on.

Knežević: Meni je draže da budem Pipun nego Bred Pit

U ime poslaničkog kluba ZBCG obratio se Milan Knežević čestitajući slobodu građanima, i kazao da bi volio da isto čestita i DPS al ne može da tvrdi da će tako ostati i do kraja mandata.

f

“DF je zajedno sa SPC  i mitropolitom Amfilojem i patrijarhom Irinejem dao doprinos slobodu“, naveo je on.

“Drago mi je zbog hiljada beskompromisnih opozicionara koji su otišli na onaj svijet sa riječima da mi je da im vidim kraj pa ne bih žalio da umrem, Radujte se i vi na nebesima jer se ostvarila ideja za koju smo izgarali decenijama“, poručio je on.

“Svi koji su dovodili u pitanje naše opozicionarstvo, vidjeće danas ko je vjera ko nevjera“, dodao je on.

“Da smo se odrekli od onoga što smo zastupali vjerovatno bi me čekao mercedes ispred Skupštine, dvije sekretarice, pripadnice ljepšeg pola, i više ne bih bio Pipun nego Bred Pit a meni je draže da budem Pipun nego Bred Pit“, kazao je Knežević.

“Rekli smo da će imati našu podršku ako mandatar povuče Zakon o slobodi vjerospispovijesti, ako organizuje popis 2021. na kome ćemo se mirno izjasniti, ako se bude obavezao da će podržati zakon o tužilaštvu, i ne može niko da razgovara sa Milivojem Katnićem i da mu kaže da ode jer mi imamo zakonske regulative za to. Imaće našu podršku ako se ovdje predloži dvojno državljanstvo, ako predloži inicijativu za mini Šengen, imaće podršku i da uhapsi Đukanvića ako bude imao i jedan dokaz protiv njega, ali i pritov Milana Kneževiža ako dođe do toga. Ovo nisu moje želje ni Dritana Abazovića nego građana Crne Gore. Živjela Srbija, nek je vječna Crna Gora“, zaključio je Knežević.

Bogdanović: Nije Vlada jafa keks da mora da se svidi svima

Šef poslaničkog kluba “Mir je naša koalicija“ Boris Bogdanović kazao je da Vlada ima punu podršku dok god se bude držala dogovorenog.

“Neka se od danas svi ponose časnog, demokratskom, proevropskom, procrnogorskom državnom upravom“, poručio je on.

f

Bogdanović je kazao da četiri godine traje olimpijski ciklus te da su nam potrebni i olimpijski rezultati.

“Skupština CG postaje mjesto za diskusije, i gdje živi demokratija, ovdje ćemo kontrolisati rad Vlade znam da nismo navikli na to ali tako ćemo ovdje raditi“, kazao je Bogdanović.

Vi pošteno preuzmite odgovornost mi ćemo uzvratti poštenom i iskrenom podrškom, poručio je on.

“Pravi prijatelji kontrolišu i savjetuju a ne klimaju glavom“, naveo je on.

On je naveo da im nikad nije nuđen niti nijedan dinar “jer nikada ništa i nikome nisu bili dužni“.

“Nije Vlada jafa keks da mora da se svidi svima“, naveo je Bogdanovič osvrćući se na navode ovih dana o tome da su vladu kritikovali i opozicija i pozicija.

Konatar: Ovdje više nećete dolaziti kao na izlet

Šef poslaničkog kluba Crno na bijelo Miloš Konatar kazao je da je ovo najstručnija Vlada koja je izabrana u ovom Parlamentu. Poželio je sreću mandataru i saradnicima.

f

“U nama ćete imati podršku ali ćete imati i kritičare.

Ovdje više nećete dolaziti kao na izlet, ruke se neće mehanički dizati“, kazao je Konatar.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još