Nastavlja se sukob između mještana oko izgradnje mHE „Skrbuša“ u Rečinama (VIDEO)

 Nastavlja se sukob između mještana oko izgradnje mHE „Skrbuša“ u Rečinama (VIDEO)

Foto: Portal Kolašin

U saopštenju za medija koje je dostavljeno i Portalu Kolašin od strane, kako se navodi u potpisu, grupe mještana, njih 66 su saglasni da se izgradi mHE „Skrbuša“.

Kažu, da su se oni samoinicijativno okupili 20. novembra i zauzeli su stav da je izgradnja mHE od opšteg interesa, te su saglasni sa izgradnjom i da se nastave radovi.

„“Zbog epidemiološke situacije, to smo učinili telefonskim pozivom, sa uključenim „zvučnikom“, kako bi svi prisutni čuli izjašnjenje. Tom prilikom se 66 vlasnika imanja izjasnilo za gradnju mHE kao i da je donacija, koju je investitor ponudio u pisanoj formi, prihvatljiva. Veći dio vlasnika imanja gravitira vodotoku Rečinske rijeke. Napominjemo da Izalazačka rijeka nije obuhvaćena projektom mHE, tako da ta rijeka slobodno teče svojim tokom i uliva se u Taru“, piše u saopštenju dodajući da sve potpise koje imaju nadležni slobodno mogu da provjere.

„“Što se tiče spekulacija i insuacija o švercovanju i falsifikovanju potpisa, to odbacujemo kao neistinite i lažne tvrdnje. Spisak vlasnika imanja koji su dali saglasnost da se gradi mHE dajemo na uvid i provjeru svim relevantnim državnim organima“, navodi se u saopštenju.

„Poštujući stav vlasnika imanja koji se protive gradnji mHE i vlasnika koji su uzdržani, tj nemaju stav o ovom pitanju, pozivamo državne institucije da se uključe u rješavanju ove situacije i postupe po zakonima države Crne Gore“, zaključuju mještanih, njih 66 u saopštenju za medije.

Inače, situacija na terenu je dosta napeta. Dio mještana i vlasnika imanja su u pritekla dva dana blokirali saobraćajnicu koja vodi ka mašinskom postrojenju i vodozahvatu jer mještani koji se protive ne dozvoljavaju, devastaciju Rečinske rijeke a intervenisala je i policija.

Šta kažu mještani koji se protive, aktivisti i kako je bilo na terenu možete pogledati u video prilogu portala PCNEN

Podsjećanja radi, izgradnja mHE, za koju je na Rečinskoj rijeci koncesiju dobila firma Hydro logistics, podijelila je selo. Početkom ovog mjeseca nije uspjelo organizovanje izjašnjavanja mještana oko tog projekta, tokom zbora koji je organizovan u Kolašinu, jer dvije grupe vlasnika imanja i mještana nijesu uspjele da usaglase spiskove, tako da nijesu postigli dogovo oko toga ko bi sve trebao da se izjašnjava.

Sa druge strane koncesionar je, ukoliko mještani većinski budu za nastavak gradnje mHE, obećao investiciju „od više od pola milona eura“, odnosno asfaltiranje četiri kilometra seoske saobraćajnice, kao i popravku makadamskih puteva, izgradnju četiri mosta (propsuta) i vodenice, koja će biti poklonjena manastiru Ćirilovac.

Mještani koji se protive izgradnji nijesu prihvatili ponudu koncesionara, i poručili da će braniti rijeku bez obzira na posledice.

Foto: Portal Kolašin

Video sa sastanka snimile su ekipe portala PCNEN, koji možete pogledati na linku:

https://www.facebook.com/watch/?v=747949022598715

Avatar

Admin

Pročitajte još