Nastavnici društvenih predmeta traže da đaci imaju jednu ocjenu za polugodište

 Nastavnici društvenih predmeta traže da đaci imaju jednu ocjenu za polugodište

Foto: FOS Media

Izvor: FOS Media

Udruženje nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore, zbog situacije i uslova u kojima zaposleni u prosvjeti održavaju nastavu po izmijenjenom školskom kalendaru, u cilju blagovremenog i objektivnog ocjenjivanja  učenika, zahtijeva da Ministarstvo prosvjete konačno nađe razumijevanje, i omogući jednu zaključnu ocjenu za prvo polugodište školske 2020/21.god.

– Naši učenici u ovim teškim zdravstvenim uslovima, opterećeni neredukovanim nastavnim planovima, trpe pritisak jedne neregulisane i propisima neuređene situacije. Da li izgovor naših obrazovnih ustanova može biti da se mora ispoštovati Zakon, da se mora zaključiti ocjena nakon mjesec ipo dana onlajn rada? Podsjećamo naše nadležne da po Zakonu nije da se nastava održava onlajn, da čas traje 30 minuta, da njihovi roditelji, kako znaju i umiju, moraju svojoj djeci kupiti skupe „pametne“ telefone.. – navodi se u saopštenju Udruženja koje potpisuja predsjednica Stanka Vukčević.

Nastavnici društvene grupe predmeta se pitaju kako da objektivno ispitaju učenike koje još nijesu vidjeli i regularno ispitali.

– Nagomilano gradivo i skraćeni klasifikacioni period moraju biti razlog ne da se krši Zakon nego da se Zakon prilagodi učenicima u ovako teškim uslovima rada. Mi, njihovi nastavnici, za razliku od odlazećeg ministra prosvjete, imamo razumijevanje i podržavamo naše učenike i uvažavamo preko hiljadu potpisa nastavnika za jednu zaključnu ocjenu, a isti su prošle sedmice uručeni ministru prosvjete i JU Zavodu za školstvo – navodi se u saopštenju.

Kao opravdanje svemu navedenom, kako kažu, navode činjenicu da sve više učenika i nastavnika otkazuje dolazak na provjeru znanja koje se organizuju u školama iz razloga što su u izolaciji zbog infekcije Covid-om.

– Apelujemo na aktive direktora za osnovno i srednje obrazovanje i NVO Udruženje roditelja i druga udruženja iz oblasti obrazovanja da podrže ovu inicijativu – zaključuje se u saopštenju.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još