Nosioci javnih ovlašćenja moraju učiniti sve kako bi stvorili pretpostavke za nesmetan rad novinara

 Nosioci javnih ovlašćenja moraju učiniti sve kako bi stvorili pretpostavke za nesmetan rad novinara

Povodom Dana novinara Crne Gore stigla je i čestitka iz Institucije Zaštitnika ljudksih prava i sloboda Crne Gore.

Čestitku Ombudsmana prenosimo integralo.

„Povodom velikog i značajnog jubileja 150 godina od izlaska prvog broja lista „Crnogorac“, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore čestita 23. januar -Dan novinara Crne Gore svim medijskim radnicima.

Ovakvi datumi uvijek su prilika da se, osim čestitki, upute i pozivi za unapređenje stanja u određenoj oblasti kao i da se ukaže na važnost novinarske profesije.

Na osnovu domaćih i međunarodnih izvještaja, praćenja stanja i događaja u ovoj oblasti, stiče se utisak da status novinara i dalje ne održava značaj uloge koji oni imaju u društvu. Tokom prethodne godine nije učinjeno mnogo da bi se ova slika popravila, a medijska scena suočavala se sa slučajevima privođenja i hapšenja novinara, prijetnjama i uvredama kojima su izloženi zbog obavljanja svog posla, dominatno u onlajn sferi, kao i negativnim uticajem korona virusa na rad (koji je potvrdilo 86% zaposlenih anketiranih u okviru istraživanja Sindikata medija). Dalje, neriješeni slučajevi ubistva, pokušaja ubistava i napada iz prethodnog perioda, nesređen radno pravni status dijela zaposlenih, zabrinjavajuća finansijska situacija u većini lokalnih javnih emitera, uz izraženu podijeljenost medijske zajednice ali i borbu sa lažnim vijestima- već izvjesno vrijeme usporavaju očekivani napredak.

I pored problema na koje ukazuje i sama novinarska profesija, njeni pripadnici ipak su bili istaknuti u prvim redovima angažovanosti i rizika u periodu pandemije, kada smo imali naglašenu potrebu svih građana za pouzdanim i pravovremenim informisanjem. Ono što je takođe potreba svih članova demokratskih zajednica jeste novinarstvo lojalno građanima i pravilima struke, što je najjednostavniji put za jačanje profesionalnog povjerenja i kvaliteta rada. U kontinuitetu ukazujemo i na važnu ulogu odnosno moć medija da utiču na kreiranje atmosfere u društvu kada je javnost oštro podijeljena po određenim pitanjima i tu, iz ugla zaštite i unapređenja ljudskih prava, očekujemo dodatan doprinos podsticaju tolerancije, kulture dijaloga i jačanju demokratskih kapaciteta zajednice.

Na kraju, podsjećamo i na obavezu svih nosilaca javnih ovlašćenja da moramo učiniti sve kako bi stvorili pretpostavke za nesmetan rad novinara, osigurali njihovu bezbjednost i nezavisnost, ali i budemo spremi da podnesemo kritiku i kontrolnu ulogu medija a time i učinimo transparentnim svoj rad, na dobrobit svih građana/ki Crne Gore“.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još