Nove brojke IJZ: Za 14 dana u Kolašinu 42 novoinficiranih

 Nove brojke IJZ: Za 14 dana u Kolašinu 42 novoinficiranih

Foto: Freepik

Institut za javno zdravlje objavio je vrijednosti kumulativnih incidencija za period od 7. novembra u ponoć do i zaključno sa 20. novembrom u 24 časa.

„S obzirom da se sa pooštravanjem mjera od subote 14. novembra započinje na teritoriji cijele države, te da će centzralizovane i pooštrene mjere trajati sve do 1. decembra, sistem semafora je informativnog karaktera. Na osnovu svih registrovanih slučajeva obolijevanja u periodu od subote 07. novembra u 00:00h do i zaključno sa petkom 20. novembrom 2020. u 24:00 h, izračunate su vrijednosti 14-dnevnih opštinskih stopa kumulativne incidencije za navedeni period i sačinjena je lista opština“, saopšteno je iz Instituta.

U prethodnih 14 dana u Kolašinu je registrovano 42 nova slučaja infekcije. Na osnovu stope kumulativne incidencije u Kolašinu je 581 zaraženi na 100.000 stanovnika.

U Podgorici je čak 3790 pozitivnih na koronavirus za 14 dana, Bijelom Polju 449, Mojkovcu 102.

Najmanji broj novopozitivnih u prethodnih 14 dana registrovan je u Šavniku (2), Gusinju (3), Plužinama (9)

Foto: IJZ

Mjere koje važe do 1. decembra uz mogućnost produženja ukoliko se ne popravi epidemiološka slika su sljedeće.

1. Zabrana kretanja od 21 do pet ujutru uz predefinisane izuzetke – obavljanje posla i privrednih aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarne razloge.

2. Najviše četiri osobe se mogu kretati zajedno na otvorenom prostoru.

3. Zabrana teritorijalnog kretanja van opština od petka u ponoć do nedjelje u ponoć, izuzev za obavljanje posla i privredne aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarne razloge.

4. Zabranjuju se vjerski skupovi, saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave (rođendani, krštenja i druga slavlja).

5. Dozvoljeni su obredi u religijskim objektima bez prisustva vjernika.

6. Rad svih ugostiteljskih objekata je od sedam do 20 časova. Svaki ugostiteljski objekat mora imenovati odgovorno lice u svakom objektu za primjene mjera.

7. Omogućen rad ugostiteljskih objekata uz nošenje maske i u otvorenom i zatvorenom, osim tokom konzumiranja hrane i pića. Dezinfekciona sredstva moraju biti na svakom stolu. Dezinfekcija ruku na ulazu i izlazu je obavezna. Obavezno je postavljanje pleksiglasa između stolova. Broj osoba za istim stolom je četiri, ali mora razmak biti dva metra. Na terasama mogu za stolom biti četiri osobe uz razmak od dva metra između njih i između stolova.

8. Rad fitnes centara za rekreativce – uz obavezno korišćenje maski. Jedna osoba može biti na deset metara kvadratnih, a grupni treninzi su zabranjeni.

9. Zabrana posjećivanja u stambenim objektima za osobe koje nisu članovi istog domaćinstva.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još