Nove mjere: Rad kafića i pojedinih objekata do 18 sati, zabrana kretanja od 21 do 5 sati ujutru, bez međugradskog saobraćaja vikendom (VIDEO)

 Nove mjere: Rad kafića i pojedinih objekata do 18 sati, zabrana kretanja od 21 do 5 sati ujutru, bez međugradskog saobraćaja vikendom (VIDEO)

Zabrana kretanja od 21 sat do 5 ujutru, zabrana međugradskog saobraćaja od petka do ponedjeljka, rad ugostitetljskih objekata i pojedinih objekata- tržnih centara, prodavnica obuće i odjeće, kozmetičkih salona, teretana, kladionica, do 18 sati – to su nove mjere Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja nakon pogošrane epidemiološke situacije u državi. Mjere su na snazi narednih 15 dana, prenosi portal FOS Media.

“Brojke ne zadovoljavaju nas epidemiologe. U principu, u cijelom svijetu i Evropi je zabilježen i dalje veliki broj aktivnih slučajeva. Nakon Nove godine i Božića imali smo pad u obolijevanju. U posljednje dvije nedjelje bilježimo rast oboljelih“, kazao je Galić.

Nove mjere su podijeljene u dva segmenta: one koje se odnose na teritoriju CG i one na teritoriju opština Budve i Tivat.

-Za cijelu CG – Policijski čas od 21 do 5 sati narednog dana,

-Zabrana međugradskog saobraćaja vikendom od petka od 21 do ponedjeljka u 5 sati,

-Privredna društva i preduzetnici od 7 do 18 sati (tržni centri, prodavnice obuće i odjeće, kozmetički saloni, restorani, frizerski, kladionice, kafići), a oni koji obavljaju esencijalne rade kao i do sada),

-Zabrana ekskurzija u inostranstvu i zemlji,

-Mjere koje se tiču ulaska u CG za građane CG – Crnogorski državljani, stranci sa privremenim ili stalnim boravkom u CG kao i stranci osim onih koji dolaze iz Ujedinjenog kraljevstva, VB,Francuske, Danske, Holadndije, Irske, Malte, Litvanije, Letonije, Južnoafričke republike mogu da ulaze na teritoriju CG uz negativan PCR test na koronu,

Posebne mjere za Budvu i Tivat

-Zabranjeni javni skupovi, rad privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljske usluge, zabranjuje se rad trgovinama neprehrambenim uslugama (kozmetički, frizerski, kladionice, prodavnice odjeće i obuće, tržni centri),

-Zabranjuje se rad vaspitno obrazovnim ustanovama (predškolske ustanove, škole, fakulteti, osnovne škole, ustanove kulture), organizuje se nastava na daljinu odnosno onlajn. Zabranjuju se sve sportske manisfestacije, aktivnost u teretanama, sportskim balonima, mjere se ne odnose na treninge profesinoalnih sportista koji se redovno podvrgavaju tesstiranju,

-Ima i jedna preporuka, nije obavezna mjera – Preporučuje se građanima Budve i Tiva da ne napuštaju teritoriju na kojoj žive kako bi se spriječilo širenje korone. Nije obaveza već preporuka.

Mjere na snazi 15 dana

Mjere važe narednih 15 dana uz mogućnost korekcije, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

“Osim ove dvije opštine koje podliježu ovakvoj vrsti mjera svaka druga opština u državi koja bi se po broju aktivnih slučajeva primakla, tj. dosegal do 2.000 ili više i u tim opštinama će biti uveden isti princip mjera.“U odnosu na epidemiološki presjek na sedmodnevnom nivou biće uvedene ovakve mjere i u opštinama u kojima se desi ovakva situacija“, navela je ona.

Foto: Gov.me

Bez muzike

“U vezi sa muzikom u kafićima i pored naših iskrenih želja nismo bili u mogućnosti da to omogućimo, jer vidite da se dvije opštine zatvaraju. Muzika u kafićima neće moći da se pušta ni sa razglasa. Ne važi više ova zabrana za muziku uživo već za svaki vid muzike u ugostiteljskim objektiam“, kazala je ministarka.

Bolnički kapaciteti

“67,9 odsto je popunjenost. Bio je i to važan parametar na osnovu kojeg smo se odlučili za restriktivne mjere“, saopštila je ministarka zdravlja.

Borovinić Bojović navela je da je u jutarnjim časovima obišla Budvu i Tivat, te da će u petak Kotor, Herceg Novi i Meljine. “Sjutra će biti važan sastanak sa svim direktorima svih ovih zdravstvenih centara i radićemo na organizaciji otvaranja kovid centra za jug Crne Gore“, kazala je ona.

“Važno je da smo već danas postigli dogovor u DZ Budva da od sjutra počne sa radom patronažna služba za kovid pacijente. Moći će veći broj pacijenata da dobija terapijski protokol u kući. Takođe DZ Budva i Tivad da otovre konkurse za prijem dodatnog broja medicinskih sestara i ljekara. Kadrovski kapaciteti su ograničeni i mi nismo u prilici da preko noći obezbijedimo ljekare. Ali svakako ćemo otvoriti konkurse za prijem ne samo u ovim već i u opštinama koje to budu zahtijevale. Takođe, tražimo i 15 ljekara za Hitnu pomoć na teritoriji cijele CG. I 235 medicinskih sestara i tehničara koji su bili angažovani u svim zdravstvenim centrima na teritoriji CG u zadnje dvije godine ili više, i koji su radili na određeno budu primljeni u stalni radni odnos“, kazala je Borovinić Bojović.

Epidemija jasno pokazala dvije osnovne karakteristike – nepredvidivost i hronično trajanje, kazala je ona.

“Građani CG kao i bilo koje države dovoljno su pogođeni i iscrpljeni od ove situacije. Da ne govorimo koliko je i zdravstveni sistem iscrpljen. Sa druge strane moram da kažem da kakve god mjere budu donešene one neće moći da daju dobre rezultate ako ih se ne pridržavamo. Zato apelujem na sve građane da uvažavaju i poštuju mjere jer su one preduslov dobre kontrole situacije, bolesti i jedini apsolutno siguran način da se transmisija smanji“, poručila je ministarka.

U Budvi opštinske službe zatajile

“Opštinske službe u Budvi zatajile. Gradonačelnik imao obavezu da ranije provjeri situaciju na terenu kako bismo blagovremeno reagovali. Čim smo saznali radili smo na pripremi mjera, juče cijeli dan radio Savjet, juče smo obišli te centre…U petak ćemo opet“, kazala je Borovinić Bojović.

 U KCCG hospitalizovano 93, životno ugrožena 42. Popunjeno 67 odsto smještajnih kapaciteta, saopštio je medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore Zoran Terzić.

Kad će vakcine

“Preduzeli smo sve neophodne korake kako bi za najkraći vremenski interval obezbjedili eikasne i sigurne vakcine. To je naš cilj i moto. Razumljivo će biti koliko je kratak vremenski period od dva mjeseca ako je jasno da je za regularni tok nabavke vakcina u međunarodnim i bilateralnim pregovornima potrebno od četiri do šest mjeseci. Izjavila sam da će vakcine svaki dan stići u CG i to je tačno. Što se tiče naših bilateralnih odnosa sa proizvođačima (u konkretnom slučaju govorim sad o Rusiji) mi smo ispred Vlade uradili sve što je do nas i dobili sve dozvole. U iščekivanju smo dolaska ruske vakcine i to sad ne zavisi od nas već od države Rusije i Sputnik V proizvođača“, kazala je Borovinić Bojović.

“Što se tiče drugih vakcina u ubraznim smo pregovorima sa Kinom i nadamo se dda će brzo da se obezbijedi i finalni ugovor. Što se tiče Fajzera uradili smo sve što je do nas. Veoma iscrpni pregovori. Poznata je činjenica da je fajzer na globalnom nivou smanjio i proizvodnju i distribuciju vakcina za čitavi svijet, što je shodno tome usporilo dolazak vakcina u CG jedino iz tog razloga. Bilateralni odnosi sa Fajzerom u finalnoj verziji, ali konkretan datum dolaska ne zavisi od nas već od tempa isporuke Fajzera koji će isporučivati vakcine regionu“, pojasnila je ministarka zdravlja.

“Ono kad kažu da je regionu stigao kontigent vakcina, to se ne odnosi na ugovore u zadnja dva mjeseca već odranije. Ova Vlada je uradila sve u našoj moći da bi vakcine stigle u CG. Ali pitanje zašto vakcine nisu stigle u CG primarno treba uputiti prethodnoj vladi koja nije uradila ništa“, kazala je Borovinić Bojović.

Iz crvene zone u “vruću“ ministarsku fotelju, odgovorna građanima i Vladi

“Ja sam ljekar koji je iz crvene zone kovida došao na vruću ministarsku fotelju na kojoj niko ne treba da zavidi. Ja ću kao do sada ostati i biti posvećena isključivo zdravlju pacijenata i cijele nacije CG. Kao član Vlade i tima koji je došao na ovo mjesto u jednom veoma teškom trenu, smatram da smo uradili više nego što je bilo u našoj moći. Ne smatram da politikanstvo treba da bude opredjeljujuće za reorganizaciju odnosno organizaciju razvoja zdravstvenog sistema CG. Kao neko ko ne pripada nijednoj partiji želim da zdravstvo udaljim od političkih rješenja i politikanskih aktivnosti“, kazala je Borovinić Bojović.

“Kad prethodna vlast nema šta da kaže, normalno je da će optuživati one koji se tu nalaze. Ja sam jedan od onih ministara koji ovu poziciju vidi kao veliki rad, trud i odricanje kao i stradalništvo poboljšanja zdravstvenog sistema CG. To će biti uvijek moj cilj. Ja sam odgovorna građanima i Vladi“, dodala je ona.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još