Nove mjere uništavaju Kolašin, ako se ne ublaže slijede protesti u Podgorici

 Nove mjere uništavaju Kolašin, ako se ne ublaže slijede protesti u Podgorici

Zbog uvođenja novih mjera za suzbijanje širenja virusa korona, koje izuzetno utiču na turističku privredu grada na Tari, juče se održao hitan sastanak turističkih radnika sa rukovodstvom opštine na inicijativu predsjednika opštine Kolašin, Milosava Bulatovića. Turistički poslanici Kolašina čekaju povratne informacije razgovora predsjednika opštine sa čelnicima centralne vlasti, odnosno sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Ako ne bude razumijevanja, odnosno ako mjere ostanu ovakve kakve su, slijede protesti u Podgorici, to su poručili turistički radnici Kolašina.

„Mi živimo od turizma. Ni centa od prošle zime, ni centa od prošlog ljeta i sada mjere u minut do 12 spustili smo cijene, zadovoljni da nam dođu gosti,da se nešto dešava. Sinoć nam otkazane rezervacije kada su se objavili mjere. Četvoro djece imamo ja i suprug, moramo da se borimo, ako nas ne budu čuli, idemo u Podgoricu da protestujemo“, kazala je Ivana Drašković.

Direktor hotela Bjanka Savo Medenica je pitao da li su ove mjere mogle ranije da se objave, kao na primjer prije desetak dana umjesto u poslednjem momentu.

„Otkazano nam je 50 odsto rezervacija a bili bi puniji neko ikad, zatvoren nam je spa centar, restoran radi do 16 sati, ispadamo neozbiljni“ kazao je Medenica

Zoran Popović iz Haus hotela je kazao da je 95 odsto kapaciteta bilo prodato.

„Neka mi neko objasni kako da ja objasnim gostu da mora nakon 16 sati u sobi, ovo je uništavanje Kolašina, skijališta rade a niko neće moći da dođe do njih. Nemamo ministra da mu saopštimo svoje probleme“, ističe Popović dodajući da „onome ko je smislio da hotelski restorani rade do 16 sati i da gost treba da uzme sendvič za večeru,treba dati posebno „priznanje“.

„Ovo je uništavanje Kolašina“, zaključio je Popović.

Ljubiša Rakočević je ponovio da su izdavaoci privatnog smještaja u najgoroj situaciji. Nemaju subvencija, niti će ih ikada imati..

„Postajemo iz dana u dan socijalni slučajevi. Borimo se da preživimo. U svojim pansionima nemam nikoga posle ovakvih mjera a preko puta moje kuće kod Crkve Sv. Dimitrija,stotine i stotine vjernika. Jedno može, drugo ne može“, istakao je Rakočević.

Goran Rakočević je predložio da se sagledaju mogućnosti oslobađanja od opštinskih dažbina a Duško Raketić da se prolongiraju obaveze poreza na nepokretnost. Luka Šuković je podsjetio na težak položaj turističkih agencija koji imaju dominantno goste sa ino tržišta.

Sumirajući raspravu Aco Vlahović,direktor TO je nabrojao glavne zahtjeve turističkih radnika Kolašina a to su: jednostavniji prelazak turista iz Albanije koji su glavni gosti, ukidanje zabrane međugradskog prevoza,rad restorana i kafića svakoga dana do 20 sati,uz poštovanje mjera,bez muzika i žurki,da prodavnice „pauziraju“ samo nedjeljom…

Predsjednik opštine Kolašin tražio hitan prijem kod novog premijera Krivokapića

„Htjeli smo da saznamo mišljenje turističkih radnika i odnos prema aktuelnoj situaciji. Kada je ugrožen kolašinski turizam, ugrožen je i cijeli grad. Jer to su turističke špice, Novogodišnji i Božićni praznici.     Prihvatimo sam inicijativu mojih sugrađana turističkih radnika da zatražim što hitniji prijem kod premijera Krivokapića kako bih mu neposredno prenio probleme u koje Kolašin „ulazi“ sa novim mjerama. Zatražio sam da prijem bude tokom petka 25.decembra jer nema vremena za čekanje. Vjerujem da sve mjere imaju prostor za određene korekcije kako bi se dozvolilo turističkim radnicima ali i stalim građanima Kolašina da prežive“, kazao je predsjednik opštine Kolašina, Milosav Bulatović.

Avatar

Admin

Pročitajte još