Novi put Kolašin – Berane vrijedan 26 miliona eura

 Novi put Kolašin – Berane vrijedan 26 miliona eura

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dodijeliće 26 miliona eura zajma za rekonstrukciju i nadogradnju dionice puta između Berana i Kolašina.

Finansiranje će biti iskorićeno za izgradnju 13,9 km puta, kao i za finalizaciju tunela dužine 2,8 kilometara koji će povezati Berane sa Kolašinom.

“Projekat će znatno skratiti vrijeme putovanja između dva grada i poboljšati povezanost u manje razvijenim sjevernim regionima Crne Gore”, navode u EBRD-ju.

Kredit je uslijedio nakon dva prethodno potpisana sporazuma o finansiranju između EBRD-a i vlade Crne Gore u ukupnom iznosu od 25 miliona eura.

Kako navode u saoptenju, novi fondovi podržaće i pripremu sistema upravljanja putnom imovinom, koji će sadržati podatke o putevima i pomoći u planiranju kratkoročnih i dugoročnih usluga održavanja puteva. Time će se, kažu, doprinijeti optimizaciji planiranja puteva i raspodjele resursa u crnogorskom putnom sektoru.

U EBRD navode da su poboljšana povezanost i transportna infrastruktura presudni za privlačenje investicija i za dalji ekonomski rast u zemlji.

“Time će se takođe podržati lokalni i regionalni turizam, ključni sektor crnogorske ekonomije”, navodi se u saopštenju.

EBRD je uključena u reformu putnog sektora u Crnoj Gori od samog početka investiranja u projekte u zemlji 2006. godine. Do sada je EBRD uložila 710 miliona eura u 74 projekta u Crnoj Gori.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još