Novi soj virusa stigao je u Srbiju još 31. decembra

 Novi soj virusa stigao je u Srbiju još 31. decembra

Ilustracija

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da prvi slučaj britanskog soja koronavirusa u Srbiji nije juče zabilježen, već 31. decembra.

„Taj slučaj je od 31. decembra, tada je uzorkovan. To je prvi događaj kad se konstatuje da je neko sa tegobama, pa onda utvrdimo daljim istraživanjima mikrobiologa da se radi o novm virusu koji se razlikuje od prethodnog virusa“, rekao je on.

Tiodrović je za televiziju Prva kazao da je situacija sa ženom, koja je iz Velike Britanije doputovala i unijela tako novi soj u Srbiju, riješena na najpovoljniji način.

„Pronađeni su svi njeni kontakti, ona je 1958. godište, i svi oni su stavljeni u posebne uslove“, napomenuo je on.

Dodao je da se ne može zaustaviti širenje novog soja ni u narednom periodu.

„To ne pričam da bih nekoga zaplašio, nego da bi shvatili da bez obzira što nam vakcinacija ide dobro, da ćemo imati pred sobom situaciju da moramo poštovati apsolutno sve mjere koje smo imali“, rekao je on.

Tiodorović je kazao da su već postojale informacije i upozorenja za dolazak novog soja, međutim, navodi da studije o novom soju pokazuju da on ima sve osobine kao i osnovni soj koronavirusa.

„Samo je u pitanju tačkasta mutacija kod virusa koji mu daje jednu novu dimenziju. Ja bih napomenuo da tamo gdje se mjere ne sprovode u potpunosti, tu postoji veća mogućnost zaražavanja, a tako se povećava i smrtnost. To smo mi imali u julu, pa u novembru i decembru“, rekao je on.

Upozorio je da će se u Srbiji poštovati mjere koje su se primjenjivale i ranije.

„Ovo nije trenutak da dođe do nekog opuštanja i ublažavanja mjera, već ćemo morati da nastavimo da ih poštujemo“, napomenuo je Tiodorović

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još