NVO Natura podijelila sadnice lincure domaćinstvima iz Kolašina i Rožaja

 NVO Natura podijelila sadnice lincure domaćinstvima iz Kolašina i Rožaja

Foto: NVO Natura

U završnoj fazi projekta Zeleno preduzetništvo za održivi razvoj na sjeveru Crne Gore, NVO Natura je nakon podjele sadnica bobičastog voća sa dokazanim ljekovitim svojstvima – borovnice i aronije podijelila i određene količine sadnica lincure kao jedne od najljekovitijih biljnih vrsta sa ovih prostora koja je u prirodi ugrožena ali i zaštićena i njena eksploatacija je zabranjena, saopštio je Mikan Medenica, direktor te NVO.

Foto: NVO Natura

„Lincura se može uspješno plantažno gajiti što predstavlja veliku šansu za razvoj pojedinačnih proizvodnji u seoskim domaćinstvima na sjeveru Crne Gore. Pored ekonomskih benefita za lokalno stanovništvo gajenjem lincure bi se smanjio pritisak na samoniklu populaciju što bi dovelo do obnavljanja staništa lincure na terenima gdje je vjekovima uspijevala“, kazao je on dodajući da podijeljeni sadni materijal je zasađen u okviru određenog broja domaćinstava na teritoriji opština Rožaje i Kolašin i da su to prvi zasadi lincure na privatnim posjedima.

„Nadamo se da će to biti dobar i pozitivan primjer i za ostale poljoprivrednike da počnu da gaje ovu rijetku i ljekovitu biljnu vrstu. Projekat Zeleno preduzetništvo za održivi razvoj na sjeveru Crne Gore je podržan od Američke ambasade u Podgorici na konkursu za male grantove i realizuje se u partnerstvu sa NVO Građanska inicijativa mladih iz Rožaja. Ekspertsku podršku projektu pruža Biotehnički fakultet iz Bijelog Polja“, istakao je Medenica.

Foto: NVO Natura
Avatar

Admin

Pročitajte još