Obavijestila poslodavca da je trudna pa dobila otkaz

 Obavijestila poslodavca da je trudna pa dobila otkaz

ilustracija, Shutterstock

Izvor: FOS Media Autor: Tamara Cupać

Marija Dulović dobila je otkaz nedugo pošto je poslodavca obavijestila da je u drugom stanju. Otkazu su prethodile zloupotrebe zakona od strane poslodavca – poput prebacivanja sa ugovora o radu na ugovor o djelu, na koji je Dulović kako kaže u izjavi za FOS pristala da bi imala ikakva primanja.

Ili ugovor o djelu ili otkaz

Dulović, koja je po zanimanju diplomirani turizmolog, od 14.11.2016. radila je na poziciji recepcionera u hotelu „Four Points by Sheraton“ u Kolašinu. U trenutku kada je saopštila da je trudna, Dulović je bila u petom mjesecu trudnoće i imala ugovor koji je važio do kraja decembra 2019, međutim ona navodi da ju je poslodavac usmeno uslovio prebacivanjem na ugovor o djelu ili – otkaz.

‘’Posao recepcionera je obuhvatao rad u smjenama, uključujući i noćnu smjenu. Od 01.08.2018. sam obavljala posao supervizor recepcije za nešto veću platu, ali sam radila posao recepcionera i supervizora istovremeno i dio posla šefa recepcije, pošto šefa u tom trenutku nismo imali. Kao supervizor sam radila sve do kraja radnog angažmana. S tim što su mi, kada sam im rekla da sam ostala u drugom stanju, prekunuli ugovor o radu koji je važio do 31.12.2019. Nakon toga sa poslodavcem sam sklopila ugovor o djelu, koji sam potpisivala mjesečno. Usmeno su me uslovili ili ugovor o djelu ili otkaz, treće opcije nije bilo, tako da sam bila primorana da prihvatim ugovor o djelu kako ne bih izgubila mjesečna primanja. Uoči potpisivanja ugovora slučaj sam usmeno prijavila inspekciji’’, kazala je Dulović za FOS.

Iste poslove obavljala i sa ugovorom o radu i ugovorom o djelu

Inspektor rada Nikola Tomašević po izlasku na teren po prijavi Dulović, konstatovao je da je radni odnos (31.12.2019.) prekinut u skladu sa starim Zakonom o radu, međutim da je prema važećem Zakonu o radu poslodvac izbjegao svoju obavezu produženja ugovora time što je sa Dulović zaključio ugovor o djelu. Tomašević dalje objašnjava da se ugovor o djelu zaključuje kada angažujete nekoga što nije iz okvira vaše nadležnosti (pravljenje sajta, kataloga…) te da je Dulović obavljala iste poslove kada je imala ugovor o radu a što je konstatatovao uvidom u ugovore o djelu.

Izvještaj inspektora, foto: Marija Dulović

Otkaz u devetom mjesecu trudnoće

Kako bi imala kakva-takva primanja, Dulović je pristala na ugovor o djelu, da bi joj poslodavac ipak preko telefona saopštio da je otpuštena, dva dana prije porođaja.

‘’Ponuda je bila sljedeća: ugovor o djelu za januar, februar i mart, puno radno vrijeme i cijeli iznos plate, a od aprila 2020. do maja 2021. ugovor o djelu kao konsultant, za manju platu, s tim što je postojala i opcija dodatnog angažmana ukoliko zaposlenima sa recepcije budu trebale određene instrukcije’’, kazala je Dulović i dodaje:

‘’Međutim, 28.04. su mi putem telefonskog razgovora saopštili da mi ugovor neće biti produžen kako je dogovoreno, bez bilo kakvog dodatnog obrazloženja. Nalazila sam se u devetom mjesecu trudnoće, porodila sam se 30.04.2020.’’.

Dulović navodi da je svoj posao uvijek obavljala odgovorno i predano.

‘’Smatram da mi poslodavac nije dao ugovor o radu kako bih dobila sve beneficije koje me kao trudnicu sljeduju, a samim tim i ugovor na neodređeno’’, tvrdi ona. 

Takođe je kazala da je na ugovor o djelu pristala jer nije bilo druge opcije.

‘’Već sam bila u petom mjesecu  trudnoće i prilično je kasno bilo za traženje drugog posla. Kao i svakome novac mi je bio potreban, a radno sam bila sposobna bez obzira na trudnoću. Bilo je daj šta daš’’, kazala je Dulović.

Iz hotela bez odgovora na navode

FOS je uputio pitanja upravi hotelameđutim iz te firme nismo dobili odgovor povodom iznesenih tvrdnji i optužbi Dulović.

Nismo dobili odgovore po kom osnovu je Marija Dulović dobila otkaz u toj firmi te da li je trudnoća jedan od razloga. Takođe smo pitali iz kog razloga Dulović nije ponuđen ugovor na neodređeno, što je hotel bio dužan po zakonu. Bez odgovora ostalo je i pitanje kako  je Dulović sa ugovorom o djelu vršila poslove koji proizilaze iz osnovne djelatnosti firme, a imajući u vidu to da se takav ugovor može zaključiti radi obavljanja poslova van djelatnosti poslodavca. Upravu smo pitali i iz kog razloga su Dulović otpustili preko telefona i to dva dana unaprijed, umjesto pet kojih propisuje odredba ugovora o djelu.

Slučaj na sudu

‘’Slučaj je bio pred Agencijom za mirno rješavanje sporova, ali niko iz hotela nije odgovorio, pa je sada predmet u rukama suda’’, saopštila je Dulović. 

Ugovor o djelu za usluge poput krečenja, popravki…

FOS je od advokata zatražio da objasni razliku između ugovora o radu i ugovora o djelu.

Advokatica Maja Živković govoreći o zaključivanju ugovora o djelu u konkretnom slučaju, navodi da se njime htio prikriti stvarni radni odnos.

‘’Ako je zaposlena radila iste poslove, sa istim uslovima kao kad je bila u radnom odnosu shodno ugovoru o radu, moglo bi se reći da se radi o simulovanom pravnom poslu, kojim se želi prikriti prava volja ugovornih strana – želi se prikriti radni odnos’’, kazala je Živković.

‘’Prvo bih naglasila da i kod poslodavaca i kod zaposlenih vrlo često postoji zabluda o tome šta ugovor o djelu predstavlja, pa isti povezuju, pogrešno, sa radnim odnosom.

Smisao ugovora o djelu nije da se zaključuje za obavljanje poslova za koje je zapravo adekvatan ugovor o radu, već prosto za obavljanje konkretnog zadatka (na primjer da neko održi neko predavanje; da okreči stan; da popravi neku stvar), no, u praksi je često zaključivanje ugovora o djelu kojima se zapravo prikriva radni odnos.

Kod ugovora o djelu, posljednično prednjem, Poslenik ne biva prijavljen na obavezno socijalno osiguranje i istom ne teče radni staž’’, pojašnjava Živković za FOS.

Uprava hotela je u skladu sa Ugovorom o djelu bila dužna da zaposlenu o otkazu Ugovora o djelu obavijesti pet dana  unaprijed. Tu obavezu iz hotela nisu ispoštovali već su to učinili putem telefona dva dana prije isteka ugovora.

Ugovor o radu obuhvata zaradu, odmor, plaćeno odsustvo…

‘’Ugovor o radu zaključuju poslodavac i zaposleni, radi obavljanja poslova određenog radnog mjesta, što podrazumijeva da zaposleni ima određena zaduženja, radno vrijeme, zaradu, dnevni odmor (pauzu), nedeljni odmor, te godišnji odmor. Naravno, zaposleni ima pravo na plaćeno odsustvo u određenim slučajevima, te druga prava u skladu sa Zakonom o radu, Opštim kolektivnim ugovorom i Ugovorom o radu. Kod ugovora o radu, posljedično prednjem, zaposleni treba da bude prijavljen na obavezno socijalno osiguranje, istom teče radni staž, a poslodavac je dužan da uplaćuje poreze i doprinose’’, kazala je Živković.

Poslodavac bio dužan da Dulović ponudi ugovor na neodređeno

S obzirom na to da je Dulović počela da radi u novembru 2016, te da je sve do 2019. radila u Šeratonu preko ugovora o radu, advokatica Živković navodi da je poslodavac po sili zakona bio dužan da joj ponudi ugovor na neodređeno.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još