Od neizvjesnog nastavka školovanja do dva doktorata – Nina Bošković nastavlja da niže uspjehe (FOTO)

 Od neizvjesnog nastavka školovanja do dva doktorata – Nina Bošković nastavlja da niže uspjehe (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

Iako je prije samo tri godine, zbog nedostatka finansijskih sredstava za odlazak na Oksford, školovanje Podgoričanke Nine Bošković bilo pod znakom pitanja, danas se može pohvaliti ne samo master diplomom iz oblasti kliničke embriologije sa ovog prestižnog univerziteta, već i radom na dva doktorata i to u Švedskoj i Finskoj.

U razgovoru za FOS ne krije da joj je Oksford predstavlja veliko životno iskustvo ali i odskočnu dasku kada je u pitanju dalje usavršavanje. Sumira je kao jedan predivan, ali i veoma zahtjevan period tokom kojeg je stekla ogromno teoretsko i praktično znanje u oblasti embriologije, kao i mogućnost kritičkog razmišljanja koje je u svjetu nauke neophodno. Sve je to na neki način „očeličilo“ za ovu višu stepenicu kojom je upravo krenula.

„Trenutno sam doktorand na prestižnom medicinskom univerzitetu Karolinska Institutet u Švedskoj u grupi Prof. Juhe Kere, kao i na Univerzitetu Helsinki u Finskoj u grupi Prof. Juhe Tapanainen. Ovo je ’double rewarding’ doktorat, pokriven od strane Evropske unije, tj. Maria Skłodowska Curie Actions (Horizon 2020). Moj doktorat se tiče vantjelesne oplodnje i genetike, sa ciljem da dam odgovor na kritično pitanje: Kako in vitro manipulacije utiču na genetsko zdravlje embriona i kako bi nam identifikovani faktori rizika i njihovo moguće eliminisanje pomogli da uslove vantjelesne oplodnje (IVF) učinimo povoljnijim sa ciljem poboljšanja efikasnosti liječenja neplodnosti“, pojašnjava Bošković za FOS.

Njene doktorske studije su, navodi, dosta jedinstvene jer, osim što se rade na dva univerziteta, traju četiri godine.

Foto: Privatna arhiva

„Double rewarding doktorat znači da se istražuje zajednička tema i svi budući naučni radovi koje ću objaviti biće uvaženi na oba univerziteta. Međutim, ispiti, kursevi i druge akademske aktivnosti kao što je mentorstvo studenata koji su na osnovnim studijama ili master studijama su odvojeni, što znači da ću morati da pratim program oba univerziteta. Raditi na dva univerziteta je veliki izazov, ali uz dobru organizaciju i moje profesore koji su lideri iz ove oblasti, mislim da ćemo postići naš cilj“, optimista je sagovornica FOS-a.

Takođe, sticanje doktorata u Skandinaviji ima još prednosti jer vi tada, kaže, niste samo student.

„Naime, dobijete status i studenta i zaposlenog na Univerzitetu. Tako da sam ja zaposlena na Karolinska Institutet-u kao doktorand“, pojašnjava Bošković za FOS.

A kada je neko uporan i prvenstveno voli odabrani poziv, onda nema te prepreke koja će ga spriječiti da ostvari cilj. Tako je i sa Ninom kojoj, pored brojnih obaveza kada je u pitanju učenje, rad i istraživanje, teško ne pada ni putovanje između dva grada.

„U Švedskoj sam smještena u Stokholmu, dok sam u Finskoj smještena u Helsinkiju. Moja primarna ustanova je Karolinska Institutet u Švedskoj, koja mi pruža mnogo pomoći u samom koordinisanju između ove dvije države. Administracija sa mog odsjeka je zadužena za avionske karte kao i smještaj u Finskoj, tako da mi oni mnogo pomažu oko tog logističkog dijela. Trenutno zbog koronavirusa život u ovim državama je dosta ograničeniji nego uobičajeno. Svim ljudima koji mogu da rade od kuće, savjetuju da ne idu u kancelarije. Međutim, život u Švedskoj je opušteniji u odnosu na Finsku koja ima dosta strože mjere.“

Iako je do kraja školovanja dug period, naša sagovornica je neko ko je siguran u sebe i svoje znanje. Razmišlja unaprijed i zna u kojem smjeru bi voljela da se razvija njena karijera.

Foto: Privatna arhiva

„Posle zavrsetka studija, planiram da praktično primijenjujem svoje znanje i da to radim u svojoj državi“, navodi dodajući da je to još jedan način da se oduži svima koji su doprinijeli njenom školovanju.

„Neizmjerno sam zahvalna svim ljudima koji su mi pomogli da odem na master studije na Oksfordu, koje su mi otvorile vrata za ovakvu mogućnost daljeg usavršavanja. Smatram da sam opravdala njihovo povjerenje samim tim što sam uspješno magistrirala na Oksfordu, ali da i dalje opravdavam to povjerenje tim što cu permanento doprinijeti napredovanju nauke iz ove oblasti i time pomoći parovima kako u Crnoj Gori tako i u svijetu.“

Takođe za kraj razgovora poručuje mladim ljudima da ne odustaju od snova jer je, kaže, i sama primjer da se stvari koje nekada djeluju nemoguće i te kako daju ostvariti.

„Poruka mladima je da budu ambiciozni, da se ne plaše da rizikuju i da je sve moguće ukoliko su vrijedni i uporni“, zaključuje sagovornica FOS-a.

Autor: Violeta Rovčanin

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još