Ombudsman traži izjašnjenje nadležnih u slučaju izgradnje mHE u Barama Kraljskim

 Ombudsman traži izjašnjenje nadležnih u slučaju izgradnje mHE u Barama Kraljskim

Foto: Privatna arhiva

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore formirao je predmet i pokrenuo ispitni postupak povodom obraćanja NVO Eko tim u ime dijela mještana sela Bare Kraljske, kojim je između ostalog ukazano da nisu dobili odgovor od nadležnih organa i na nepostupanje po krivičnoj prijavi, navodi se u odgovori iz te institucije za Portal Kolašin.

U ovom postupku, za sada, zatražićemo izjašnjenje od kabineta predsjednika Vlade Crne Gore, Ministarstva kapitalnih investicija i Osnovnog državnog tužilaštva u Kolašinu. Do donošenja konačnog Mišljenja Zaštitnika, koje će biti objavljeno na sajtu institucije, nemamo mogućnost da iznesemo više informacija tokom postupanja“, .navodi se u zvaničnom dopisu Ombudsmana.

Podsjećanja radi, početkom ovog mjeseca zbog ćutanja nadležnih na brojne zahtjeve i prijave koje su podnijeli u proteklom periodu mještani Bara Kraljskih a u vezi izgradnje mHE Svjetski fond za prirodu WWF Adrija i NVO Eko-tim su u ime dijela mještana uputili pritužbu Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore, koja se odnosi na rad Vlade Crne Gore, Ministarstva ekonomije kao i Osnovnog državnog tužilaštva u Kolašinu.

Od sredine jula ove godine mještani su počeli da protestvuju zbog radova na izgradnji mHE na vodotocima Crnja, Ljubaštica i Čestogaz za koje je koncesiju dobila podgorička firma „Dekar“ na 29 godina. Od tada danonoćnim stražama i protestnim okupljanjima jednom sedmično, kako kažu „brane nastavak radova i svoje pravo na život“.

Foto: Portal Kolašin

Tada su mještani, zbog početka radova, poslali peticiju sa skoro 180 potpisa na adresu, sada bivšeg predsjednika Vlade Duška Markovića, predsjednika Opštine Milosava Bulatovića, te ministarstava ekonomije i poljoprivrede i ruralnog razvoja i od njih tražili da u najskorije vrijeme zaustave radove jer, kako su napisali u peticiji, od tih vodotok zavisi opstanak mještana, međutim niko od nadležnih im nije odgovorio.

Ipak, mještani su ostali istrajni da odbrane svoje rijeke pa su tako u više navrata istakli da neće dozvoliti izgradnju mini hidroelektrana i devastaciju vodotoka.

„Mi nećemo odustati od naših zahtjeva, i ako državna administracija ćuti jer ne žele da priznaju svoje greške ili zato što ne žele da snose odgovornost u budućem periodu. Njihovo ćutanje je porazno. U XXI vijeku administracija ćuti na zahtjeve koji se odnose na goruće probleme mještana, to je sram,no i porazno. Protesti mještana se nastavljaju dok god ne raskinu ugovore o koncesiji“, poručio je Vladimir Novović sa jednog od protesta.

Zbog ignorisanja peticija, dopisa i prijava mještana od strane nadležnih institucija iz ekoloških organizacija su istakli da je nepostupanjem državnih organa povrijeđeno pravo na zdravu životnu sredinu mještana Bara Kraljskih kao i mogućnost uticanja prilikom odlučivanja o pitanjima značajnim za životnu sredinu.

„Ovo pravo je garantovano Ustavom Crne Gore kao najvišim pravnim aktom ove države i brojnim međunarodnim pravnim aktima iz oblasti zaštite životne sredine”, naveli su, između ostalog, iz WWF Adrije i Eko-tima u obrazloženju pritužbe koja je poslata Zaštitniku ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori.

Koncesija dodeljena prije 12 godina

Vlada Crne Gore je 2008. godine dodijelila koncesiju kompaniji Dekar doo za izgradnju 3 male hidroelektrane (mHE) na rijeci Crnji i njenim pritokama u Barama Kraljskim. Izgradnja ovih mHE planirana je unutar Parka prirode “Komovi”. Cijelo područje Parka Prirode “Komovi” odlikuje se jedinstvenim prirodnim, geološkim i kulturno-istorijskim vrijednostima kao i bogatstvom biodiverziteta.

Koncesionar je započeo radove 2020. godine, 12 godina nakon odobravanja koncesije. Ubrzo nakon početka radova, u julu 2020. godine, lokalne zajednice su započele sa organizacijom nedeljnih protesta sprečavajući radove i devastaciju rijeka.

Avatar

Admin

Pročitajte još